Campania: Campion, nu pion!

PREZENTARE REZUMATIVĂ

 

 

Campion, nu pion! este numele Campaniei de prevenire universală, adresată copiilor din comunitățile judeţului Sibiu, în scopul adoptării unui stil de viaţă sănătos, ca alternativă la consumul de droguri.

 

La nivel de județ, au fost propuse 29 de localități: Gura Rîului, Marpod, Micăsasa, Nocrich, Păuca, Porumbacu de Sus, Răşinari, Merghindeal, Moșna, Copșa Mică, Sadu, Săliște, Șeica Mică, Tălmaciu, Șura Mare, Șura Mică, Turnu Roșu, Valea Viilor, Biertan, Alămor, Roșia, Cristian, Slimnic, Chirpăr, Mediaş, Agnita, Avrig, Aţel și Dârlos, care dețin biblioteci publice funcționale și dotate corespunzător pentru derularea unui astfel de program.

 

Campania se va desfășura pe parcursul a doi ani, fiind programate întâlniri lunare cu tinerii comunităților amintite. Prin acest proiect se evidențiază rolul bibliotecilor publice în educația de tip non-formal și rolul bibliotecarului din zona rurală și mic urbană în diseminarea informației de interes public.

Proiectul de prevenire antidrog in comunitate se încadrează în Strategia Judeţeană Antidrog şi planul aferent aprobat prin ordinul prefectului nr.197/16.06.2014. Agenda este formată din două tipuri de activități, expunere și ateliere interactive, urmate de o întâlnire cu reprezentanții autorităților locale.

Echipa de implementare, compusă din reprezentanții instituțiilor partenere: Lucian Ghidiu – Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Sibiu, Florinela Anca Vasilescu – Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Adela Morar – DSP Sibiu, Marius Talmațchi – AOR Sibiu și Lucian Lazăr –  IJJ Sibiu vor desfăşura o activitate specifică  de informare, conştientizare şi sensibilizare a tinerilor cu privire la problematica consumului de droguri (tutun, alcool, substanţe noi cu proprietăţi psihoactive), promovarea sănătăţii publice în comunitate, necesitatea adoptării unui stil comportamental de tip moral şi pro-activ şi la diminuarea fenomenului de delincvenţă juvenilă şi stradală, a legislaţiei în vigoare.

Prezentările pregătite de specialiști vor promova unui stil de viaţă sănătos prin oferirea de alternative la consumul de droguri, pentru a putea răspunde nevoilor comunităţii, în vederea adoptării unor norme, valori, atitudini cu rol de factori de protecţie în consumul de droguri şi împotriva comportamentelor de risc.

Campania_campion_nu_pion

Interval de implementare: februarie 2015 – decembrie 2016

Locații agreate: 29 de biblioteci publice din mediul rural și urban mic din județul Sibiu

Obiective: Promovarea rolului bibliotecii publice în procesul de educație permanentă a comunității; Creșterea vizibilității bibliotecii publice; Promovarea spațiului bibliotecii ca alternativă de petrecere a timpului liber al tinerilor în scopul activării unui stil de viață sănătos.

 

concept & copyright
Florinela Anca Vasilescu, manager proiect
0769 453041, metodic.bjastra@gmail.com

Beneficiari direcți

1.500 tineri din mediul rural și urban mic

225 funcționari (primari, bibliotecari, asistenți sociali, medici, preoți, jandarmi)

Beneficiari indirecți

19.600 utilizatori înscriși în bibliotecile publice agreate în proiect

3.750 Membri ai comunităților intrare în program

 

PARTENERI PROIECT

Consiliului Județean Sibiu

Agenția Națională Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Sibiu

Biroul Social al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române Sibiu

Direcția de Sănătate Publică Sibiu

Inspectoratul de Jandarmi al județului Sibiu