Duo Kitharsis a cucerit publicul sibian prin pasionanta abordare a chitarei clasice

Comunicat de presă 13 martie 2018

 

În seara zilei de luni, 12 martie 2018, Duo Kitharsis a susținut penultimul concert al Stagiunii ICon Arts @ Biblioteca ASTRA din acest sezon, în fața unui public numeros și entuziasmat, Sala Festivă a Bibliotecii devenind încă o dată neîncăpătoare. Chitara, un instrument adesea subestimat în prezent, a reușit să cucerească publicul sibian prin rezonanța sa complexă, în mâinile tinerilor muzicieni: Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan. Fotografii de Mihai Benea/ UCIMR.

1

Concertul final al Stagiunii va avea loc luni, 26 martie, de la ora 18:00, și va fi susținut de Blue Noise, formație ce revoluționează în România stilul contemporan și tonic al muzicii acapella. Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, prin solicitarea invitației electronice la adresa bjastrasibiu@gmail.com

 

„Artiști extraordinar de talentați, un tandem sudat și echilibrat care a reușit să ne schimbe cu totul percepția avută până acum față de chitara clasică,” sunt cuvintele unui spectator prezent luni seară la concert, parte din zecile de mesaje de mulțumire primite de organizatori.

2

Naturalețea interpretativă a duo-ului a fost completată prin stilul sofisticat, minuțios studiat, rezultat al dialogului dintre două instrumente gemene. Acestea și multe alte calități ale celor doi muzicieni au convins juriul la mari competiții internaționale, rezultate ce n-ar fi fost posibile fără eforturile uriașe și pasiunea infinită pentru muzică a celor doi interpreți. Duo Kitharsis a câștigat în 2014 Marele Premiu la Festivalul Internațional de Chitară Clasică Olsztyn (Polonia) și numeroase alte Locuri I la competiții de prestigiu.

3

La acest concert, Duo Kitharsis a adus  interpretări de excepție ale compozitorilor Jean Philippe Rameau, Joaquin Rodrigo, Erik Satie și Astor Piazzolla, un program aparte prin care artiștii și-au cucerit publicul și de această dată.

 

Cu prilejul evenimentului, biblioteca a realizat o nouă expoziție specială intitulată Chitara clasică în colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu ce a cuprins o serie de documente audio și imprimate care au avut ca punct de plecare chitara.

 

 

„Suntem mândri să vă anunțăm că artiștii pe care tocmai i-ați ascultat, Duo Kitharsis, au câștigat primul lor premiu important în anul 2014, la concursul „Drumul spre celebritate” când au câștigat marele premiu al competiției. Ne bucurăm foarte mult că ulterior, cei doi talentați chitariști, au confirmat și prin câștigarea marilor competiții internaționale care au urmat. Concursul „Drumul spre celebritate” a fost organizat de Asociația „ProValores”, cu sprijinul UCIMR și al programului său, „Oportunități la tine acasă”, dedicat promovării și susținerii tinerilor artiști excepționali din România. Grație continuității acestui program, putem organiza astăzi la Sibiu această stagiune de concerte și multe alte proiecte”, a declarat Sebastian Gheorghiu, manager de proiecte  UCIMR.

 

            „Stagiunea ICon Arts @ Biblioteca ASTRA se apropie de final, mulțumim pe această cale sutelor de persoane care au acceptat provocarea noastră de a participa la un adevărat crossover de muzici unite prin nonconformismul și profesionalismul artiștilor invitați, interpretând de la standarde de jazz la muzică pentru orchestră de cameră, chitară clasică și chiar acapella (în cadrul ultimului concert al sezonului unde vă așteptăm cu mare drag). Altfel spus, vă mulțumim că faceți parte din «Fenomenul ICon Arts» și pentru întreaga susținere. Vă așteptăm cu același entuziasm și la Festivalul ICon Arts de la vară, dar și să reveniți la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și să descoperiți ce se mai află în colecțiile sale speciale,” a completat Sebastian Gheorghiu, din partea organizatorilor.

4

Stagiunea ICon Arts @ Biblioteca ASTRA este un eveniment organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, desfășurat prin programul „Oportunități la tine acasă”, dedicat tinerilor muzicieni excepționali din România. Stagiunea este organizată în parteneriat cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și Consiliul Județean Sibiu.

 

Despre Stagiunea ICon Arts @ Biblioteca ASTRA, primul sezon

Și în 2018, ICon Arts vă invită să redescoperiți spații istorice din Transilvania prin intermediul muzicii clasice și al jazzului. De data aceasta, mult mai devreme, printr-o stagiune organizată în parteneriat cu Biblioteca ASTRA din Sibiu, una dintre cele mai vechi biblioteci din Transilvania.

Concertele se desfășoară în perioada 29 ianuarie – 26 martie 2018, proiectul fiind conceput pentru a crea punți de comunicare și spații de dialog între publicul larg, muzicieni, melomani, profesioniști din domeniul gastronomiei și oenologiei și, nu în ultimul rând, iubitorii de carte.

Din 2017, concertele ICon Arts s-au desfășurat sub egida „Artele noi întâlnesc tradițiile vechi”, astfel că și evenimentele acestei stagiuni se vor încheia cu o invitație la degustare de produse gastronomice locale ale producătorilor din Rîu Sadului și cu prezentarea de vinuri transilvănene oferite de Jidvei.

În curând va apărea programul oficial al Festivalului internațional de artă contemporană ICon Arts, ajuns la ediția cu numărul 16. Dintre marile nume care au confirmat participarea se numără London Schools Symphony Orchestra, sub conducerea artistică a dirijorului Peter Ash. Mai multe detalii despre ediția 2018 ICon Arts, aici: https://mailchi.mp/dc5895354f8 f/london-schools-symphony- orchestra-concerteaz-la-sibiu- n-cadrul-festivalului-icon- arts-transilvania-2018?e= 514b3330c3

 

This entry was posted in evenimente, noutati. Bookmark the permalink.