FILIALA HIPODROM

Filiala Hipodrom unde îmi desfășor activitatea este amplasată într-unul din cele mai mari cartiere ale orașului Sibiu, locuit de oameni de toate vârstele și toate profesiile. În urmă cu 39 de ani, înființarea acesteia a însemnat o oază de cultură în acest perimetru al orașului, iar pentru sute de elevi un ajutor neprețuit.

Biblioteca filialei, în calitate de instituție de informare și spațiu al comunicării, încearcă să satisfacă nevoile și cerințele de informare, interesele de lectură și pe cele culturale ale tuturor celor care îi calcă pragul. Din păcate, nu toți membrii comunității îi folosesc serviciile. Deși ocupă un spațiu relativ mic (un apartament de bloc cu 3 încăperi, la parter, situat pe str. Rahovei, nr.14), biblioteca filială are ce oferi în materie de carte și informație, punând la dispoziția comunității întregul fond de carte existent, 16.000 u.b., expus pe rafturi, sistemul de organizare fiind de „acces liber la raft”. Sistemul de așezare a publicațiilor în rafturi este sistematic-alfabetic, întregul fond de carte este organizat la îndemâna utilizatorilor, astfel încât aceștia au acces la toate documentele din colecții, expunerea lor ușurându-le alegerea. La început, fondul de carte a fost modest, dar în timp, a devenit un adevărat nucleu spiritual. Periodic, colecțiile bibliotecii din Filiala Hipodrom se înnoiesc prin noi achiziții de carte, iar pentru cărțile care de peste 10-15 ani nu mai prezintă interes pentru utilizatorii filialei și din cauza lipsei spațiului, se întocmesc borderouri de eliminarea lor din circuitul de lectură, în urma unui atent proces de deselectare. De serviciile bibliotecii beneficiază atât copilul preșcolar și elevul, cât și cercetătorul sau pensionarul. Idealul unei biblioteci trebuie să fie de satisfacere a oricărui interes de lectură din fondurile proprii sau din fondurile întregului sistem.

Biblioteca își bazează relațiile cu publicul pe o deplină libertate în opțiuni a acestuia din urmă. Fie că este solicitată ca urmare a unor nevoi de studiu, de pregătire școlară, de perfecționare profesională, fie că vine în întâmpinarea unor preocupări de loisir, biblioteca nu impune utilizatorilor ei nicio constrângere.

Biblioteca filială reprezintă un nod important al comunicării informaționale și culturale în viață unei comunități.

1

Există o permanentă colaborare între biblioteca filială, școlile, liceele și grădinițele din cartierul Hipodrom (încheindu-se parteneriate cu factorii educaționali din perimetrul bibliotecii), organizându-se activități culturale, manifestări emoționante, vernisaje, prezentări de cărți, expoziții de carte, desene, artă plastică, șervețele, vederi, jucării, concursuri lunare, seri literare de poezie și muzică de chitară, dimineți de basm …

Latura importantă a activității bibliotecii constă în popularizarea cărții și atragerea spre lectură a utilizatorilor de toate vârstele. Activul bibliotecii filiale și-a fundamentat relațiile cu publicul cititor, pe o stare de spirit în care beneficiarii serviciilor bibliotecii, mai ales copiii și pensionarii, să aibă sentimentul că biblioteca este propria lor casă, în care au deplina libertate de opțiune în stabilirea preferințelor de lectură. Trăsăturile fundamentale care stau la baza relației dintre bibliotecar și utilizator sunt: competența, seriozitatea, promptitudinea satisfacerii oricărei cereri de carte.

Hipodrom expo

O carte este o lume, atunci când este citită, iar o bibliotecă, un univers pentru cititorii ei. Fără cititori, biblioteca își pierde noțiunea de a fi.”

Cărțile reprezintă un reper existențial, creat de aceia care au acumulat, voit sau nu, un „surplus” de simțire și înțelepciune și un dar de-a împărți cu alții comorile pe care viața le-a pregătit pentru ei. Citind ești mai bogat pentru că orizonturile tale cresc, pentru că argumentele tale se înmulțesc și logica ta se întărește.

„Oricât de ocupat ai fi, trebuie să găsești timp ca să citești. Altfel, vei capitula în fața ignoranței.” – Confucius

Biblioteca virtuală nu înlocuiește biblioteca clasică, dar nici nu trebuie ignorată. Important e cititul și nu e esențial suportul.

Știați că…?

În Islanda, de Crăciun, se oferă cadouri cărți, apoi oamenii își petrec noaptea stând în pat, citindu-le și mâncând ciocolată. Acest obicei face parte dintr-o tradiție numită „Jolabokaflod” (inundație de Crăciun, cu cărți), deoarece în Islanda, unde se publică mai multe cărți decât în oricare altă țară, se vând cele mai multe volume între septembrie și noiembrie, datorită oamenilor care se pregătesc de sărbători.

 
Material realizat de Tania Caras, bibliotecar
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu – Filiala Hipodrom

This entry was posted in evenimente, noutati. Bookmark the permalink.