Ziua Culturii Naționale la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu

20200115_180918

Miercuri, 15 ianuarie 2020, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu a derulat o serie de evenimente dedicate poetului Mihai Eminescu și altor personalități ale culturii române. Colectivul de bibliotecari a propus iubitorilor de carte, muzică și cinematografie un adevărat maraton de cultură. S-au desfășurat simultan atelierul de lectură și joc de rol, maratonul de lectură publică, prezentarea volumelor având ca subiect Cartea Românească Veche, recitaluri de muzică de cameră, expoziții, proiecții video și de film.

Numeroase activități dedicate sărbătoririi Zilei Culturii Naționale au avut loc și în filialele Bibliotecii, unde utilizatorii și publicul larg au vizitat expozițiile de carte și au participat în număr mare la activitățile de lectură publică.

La deschiderea evenimentelor au luat cuvântul Silviu Borș, director al Bibliotecii Județene ASTRA și Valentin Delcă, director al Direcției Județene pentru Cultură Sibiu. Pe parcursul zilei au participat reprezentanți ai instituțiilor și autorităților locale: Christine Manta-Klemens, Vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu, Tiberiu Drăgan, Viceprimar al municipiului Sibiu, Ghiță Bârsan, rector al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Alexiu Tatu, director al Arhivelor Naționale Sibiu, Alexandru Dumbravă, director al ISJ Sibiu, Cristian Lupeș, manager al Filarmonicii de Stat Sibiu.

20200115_121807

A urmat Recitalul de poezie eminesciană, susținut de actorul Florin Coșuleț și de studenții anului al III-lea, de la Departamentul de Artă Teatrală al Facultății de Litere și Arte (ULBS). De asemenea, două grupe de copii de la Grădinița nr. 16 Sibiu au recitat poezii de Mihai Eminescu, iar pe parcursul zilei au fost prezenți la evenimente elevi ai instituțiilor de învățământ din întreg județul Sibiu și profesorii acestora,.

În Muzeul Asociațiunii, aflat în sediul vechi al Bibliotecii, a avut loc prezentarea volumelor „Cartea Românească Veche în comunități sibiene”, „Cartea Românească Veche în Rășinari”, „Cartea Românească Veche în parohii greco-catolice din județele Sibiu și Brașov”, „Cartea Românească Veche în colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu 1750 – 1800. Catalog”, „Cartea Românească Veche în colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu 1801 – 1830. Catalog”. Cu această ocazie, au vorbit prof. univ. dr. Eva Mârza (Universitatea „1 Decembrie” Alba Iulia), dr. Florin Bogdan (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia) și autorii lucrărilor, dr. Silviu Borș și dr. Bogdan Andriescu (Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu).

Participanții la Maratonul de lectură publică s-au bucurat de o atmosferă plăcută, au citit fragmente din opere ale autorilor români și au propus citate, care, apoi, au fost expuse în Foaierul Bibliotecii. Proiecțiile de film au fost și ele un punct de atracție pentru cinefili, iar Atelierul de lectură și joc de rol, animat de către actorul Lucian Dragotă, a fost un prilej de bucurie pentru cei mici.

IMG-20200115-WA0007 IMG-20200115-WA0118

În egală măsură, proiecțiile de film au stârnit interesul celor cărora le plac producțiile cinematografice românești, precum Amintiri din Copilărie, Ciuleandra sau Aferim. Regizorul Bogdan Sărătean a prezentat din perspectivă regizorală filmul „Pădurea pânzuraților”.

În cursul după-amiezii, cele două momente muzicale au fost susținute de Filarmonica de Stat Sibiu, prin muzicienii Ilia Rusnac, Andrei Moldovan, Tiberiu Maniu și Silviu Chiorlise, membri ai Ilia Quartet și de duetul Monica Florescu – Makcim Fernandez Samodaiev.

IMG-20200115-WA0036

Nu în ultimul rând, au atras atenția publicului, poemul „Și dacă…”, manuscris semnat de Mihai Eminescu, aflat în patrimoniul Colecțiilor Speciale ale Bibliotecii, holograma din Foaierul Bibliotecii și imaginea acestuia proiectată pe exteriorul Palatului ASTRA. Proiecția video a fost organizată în parteneriat cu Ministerul Culturii și Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, punând în evidență împlinirea a 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.

IMG-20200115-WA0048

 „Suntem bucuroși să vedem că publicul sibian este interesat de evenimentele organizate cu prilejul Zilei Culturii Naționale și suntem onorați de prezența acestuia în număr atât de mare. Mulțumim tuturor celor care, prin prezența lor, au contribuit la reușita activităților prin care am omagiat cultura națională. A fost o zi de adevărată sărbătoare pentru românii de pretutindeni. Biblioteca este și va rămâne un element fundamental al societății contemporane, prin intermediul căruia, cultura unei națiuni și valorile acesteia vor fi puse în lumină și, implicit, aduse mai aproape de comunități”, a menționat Silviu Borș, director al bibliotecii.

Evenimentele au fost organizate în parteneriat cu Ministerul Culturii, Filarmonica de Stat Sibiu, Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu, Teatrul Național „Radu Stanca”, ULBS – Facultatea de Litere și Arte, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on Ziua Culturii Naționale la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu

Rezultate proba scrisă

rezultate scris sofer rezultate scris tehnoredactor

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on Rezultate proba scrisă

Cartea Românească Veche în colecții sibiene: repere geografice și istorice

thumbnail (1)

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Culturii Naționale, în data de 15 ianuarie 2020, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu propune comunității prezentarea unei serii de cinci volume „Cartea Românească Veche în comunități sibiene”, „Cartea Românească Veche în Rășinari”, „Cartea Românească Veche în parohii greco-catolice din județele Sibiu și Brașov”, „Cartea Românească Veche în colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu 1750 – 1800. Catalog” și „Cartea Românească Veche în colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu 1801 – 1830. Catalog”.

thumbnail (2) thumbnail

Publicul interesat este invitat la întâlnirea cu autorii acestor lucrări de cercetare, Silviu Borș, director al Bibliotecii Județene ASTRA și Bogdan Andriescu, custode al Compartimentului Colecții Speciale, din cadrul aceleiași instituții de cultură. Prin intermediul acestui eveniment, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu pune în evidență diversitatea colecțiilor de carte românească veche din zonele Sibiului și Brașovului, modul în care acestea au fost inventariate și conservate pentru a rămâne mărturie a culturii scrise din sudul Transilvaniei.

„Proiectul nostru se încadrează în obiectivele prioritare aflate în strategia de dezvoltare a Județului Sibiu, pentru promovarea, conservarea și dezvoltarea patrimoniului cultural al Bibliotecii Județene ASTRA, fiind cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu. Am repertoriat și cercetat numeroase volume de carte veche românească, pentru a spori accesibilitatea specialiștilor și publicului larg la informația referitoare la o serie de lucrări cu valoare de patrimoniu”, a subliniat Silviu Borș, directorul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

Prezentarea volumelor va avea loc miercuri, 15 ianuarie 2020, de la ora 12:00, în sediul istoric al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (Str. George Barițiu, nr. 5), Muzeul Asociațiunii, et. I.

***

 

Toate evenimentele și proiectele Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu se desfășoară cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on Cartea Românească Veche în colecții sibiene: repere geografice și istorice

Rezultate selecție dosare

rezultate sofer rezultate tehnoredactor

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on Rezultate selecție dosare

Ziua Culturii Naționale la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu

 

20200108_162256

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, miercuri, 15 ianuarie 2020, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu organizează o serie de evenimente menite să omagieze reprezentanți ai civilizației și culturii românești. Colectivul de bibliotecari propune activități pe întreg parcursul zilei, pentru toate categoriile de vârstă.

În Foaierul Bibliotecii (Corp B), va fi organizat Maratonul de lectură publică. Participanții vor citi un fragment din autorul preferat, vor justifica alegerea făcută și vor propune citate preferate, pe care bibliotecarii le vor expune în spațiile bibliotecii. Compartimentul Copii și Tineret propune celor mici Atelierul de lectură și joc de rol, organizat sub îndrumarea actorului Lucian Dragotă. În egală măsură, la filialele Bâlea, Valea Aurie, Hipodrom, Vasile Aron și Cisnădie vor avea loc numeroase activități care pun în lumină opera eminesciană.

În sediul istoric al Bibliotecii, la Sala Festivă, vor avea loc proiecții de film care aduc în atenția publicului creații cinematografice remarcabile ale unor cunoscuți regizori români: Elisabeta Bostan, Liviu Ciulei, Sergiu Nicolaescu, Stere Gulea, Cristian Mungiu și Radu Jude. Muzica va fi și ea prezentă, invitați în bibliotecă fiind membri ai Filarmonicii de Stat Sibiu, care vor susține recitaluri camerale în spațiul Fondului Academiei Române.

Deschiderea evenimentelor va avea loc la ora 10:00. Vor lua cuvântul Silviu Borș, director al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu și Valentin Delcă, director al Direcției Județene pentru Cultură Sibiu. Va urma un recital de poezie eminesciană susținut de actorul Florin Coșuleț și de studenții anului al III-lea ai Departamentului de Artă Teatrală (Facultatea de Litere și Arte, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu).

În aceeași zi, la ora 18:00, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, în parteneriat cu Ministerul Culturii, propune sibienilor o proiecție video inedită a unui manuscris eminescian, aflat în patrimoniul bibliotecii. Acest eveniment marchează în mod simbolic cei 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu și face parte dintr-o inițiativă culturală națională, prin intermediul căreia vor fi proiectate în spațiile publice exterioare, elemente distinctive din cultura națională.

20200108_161850

 

Nu în ultimul rând, bibliotecarii vor aduce în atenția publicului numeroase lucrări din colecțiile bibliotecii, pe care le vor prezenta în expoziții având ca temă mari personalități ale culturii române, dintre care amintim: Constantin Brâncuși, Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Margareta Sterian, George Enescu, Ciprian Porumbescu, Tiberiu Brediceanu, Sabin Drăgoi, Iosif Sava, Gică Petrescu, Maria Tănase, Angela Gheorghiu, Mihai Eminescu, Titu Maiorescu, Emil Cioran, Eugen Ionescu, Mircea Eliade, Petre Țuțea, Lucian Blaga, Liviu Rebreanu, Hortensia Papadat-Bengescu, Octavian Goga, Mircea Ivănescu, Adrian Păunescu, Camil Petrescu, Ioan Slavici, Augustin Buzura, Ștefan Augustin Doinaș, Otilia Cazimir, Petre Ispirescu, Nina Cassian, Ana Blandiana, Alexandru Mitru, Mircea Cărtărescu.

„Este o zi importantă pentru românii de pretutindeni. Cultura națională este și va rămâne un element fundamental al societății românești. Și în acest an, ne propunem să omagiem valorile acesteia. Echipa de bibliotecari a lucrat intens la acest proiect care se adresează tuturor sibienilor. Vă invităm în toate sediile noastre, în 15 ianuarie 2020, pentru a ne bucura împreună de lectură, cultură, cunoaștere și educație”, declară Silviu Borș, directorul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

Evenimentele sunt organizate în parteneriat cu Ministerul Culturii, Filarmonica de Stat Sibiu, Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu, Teatrul Național „Radu Stanca”, ULBS – Facultatea de Litere și Arte, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on Ziua Culturii Naționale la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu

Expoziție dedicată evenimentelor din 1989, la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu

20191223_123750

Luni, 23 decembrie 2019, în Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, a avut loc vernisajul expoziției „Cărți împușcate și elemente de istorie locală”. Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din 1989, reprezentanții bibliotecii au expus în atenția publicului o serie de materiale din patrimoniul bibliotecii și din colecțiile unor revoluționari sibieni.

La eveniment au luat cuvântul Silviu BORȘ, directorul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, istoricii Dan NANU și Răzvan C. POP, reprezentanți ai Serviciului Cercetare și Documentare Bibliografică, viceprimarul municipiului Sibiu, dl. Tiberiu DRĂGAN și doamna Beatrice UNGAR, redactor-șef al săptămânalului german local “Hermannstädter Zeitung” și consilier județean. De asemenea, revoluționarii sibieni invitați, domnii Mircea BUCUR și Dan TOADER au rememorat câteva momente din timpul evenimentelor din 1989 care au dus la schimbarea regimului comunist.

20191223_124050 20191223_125359 20191223_125905 20191223_125935 20191223_132543

Într-o formulă vizuală clasică, sunt valorificate expozițional materiale documentare din colecția de publicații periodice sibiene apărute în decembrie 1989, cărți referitoare la evenimentele din acea perioadă, donate bibliotecii de Asociația Memorialul Revoluției 16 – 22 Decembrie 1989 Timișoara și de către Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 și reproduceri ale unor fotografii cutremurătoare din acele zile.

20191223_122812 20191223_122930 20191223_122938 20191223_123036 20191223_123134 20191223_123157

În încheierea vernisajului expozițional, publicul a avut ocazia să asculte un moment muzical emoționant, pregătit de instrumentiști ai Filarmonicii de Stat Sibiu, condusă de Cristian LUPEȘ.

Expoziția dedicată evenimentelor din 1989 rămâne deschisă pentru publicul larg la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Str. George Barițiu, nr. 5, et. 1, Sala Festivă, sediul istoric, până în data de 10 ianuarie 2020, în programul de funcționare al bibliotecii.

***

Toate evenimentele și proiectele Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu se desfășoară cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on Expoziție dedicată evenimentelor din 1989, la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu

Program special de sărbatori

program biblioteca 23.12

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on Program special de sărbatori

Vernisajul expoziției „Cărți împușcate și elemente de istorie locală” la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu

thumbnail

Luni, 23 decembrie 2019, începând cu ora 12:30, în Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu va avea loc vernisajul expoziției Cărți împușcate și elemente de istorie locală”, prilejuit de împlinirea a 30 de ani de la evenimentele cunoscute sub denumirea Revoluția Română anti-comunistă din 1989.

Expoziția „Cărți împușcate și elemente de istorie locală” cuprinde o serie impresionantă de materiale din colecția de publicații periodice sibiene apărute în decembrie 1989, cărți despre evenimentele din acea perioadă, donate bibliotecii de Asociația Memorialul Revoluției 16 – 22 Decembrie 1989 Timișoara și de către Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989, imagini din acele zile.

„Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la evenimentele care au marcat fundamental România ultimelor decenii. Biblioteca Județeană ASTRA propune publicului o expoziție a cărei temă centrală sunt evenimentele din decembrie 1989 de la Sibiu. Printre nenumăratele materiale prezentate, am ales să expunem, simbolic, Revista Convorbiri Literare din anul 1899, aparținând Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. Acest volum a fost împușcat în timpul luptelor de stradă din 1989, care au generat profunde schimbări istorice, politice, sociale și culturale. E o carte-obiect, cu valoare de patrimoniu, un martor al prefacerii violente a istoriei recente a României. Sperăm ca publicul să aprecieze demersul curatorial, menit să ne poarte în tumultul acelor zile,” declară Silviu Borș, director al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

Vernisajul expoziției va fi urmat de un concert de colinde susținut de membri ai Filarmonicii de Stat, Sibiu.

Expoziția este deschisă publicului în perioada 23 decembrie 2019 – 10 ianuarie 2020, în programul de funcționare al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, str. G. Barițiu, nr. 5, Sala Festivă, sediul istoric, luni – vineri 8:00 – 17:00.

Toate evenimentele și proiectele Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu se desfășoară cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on Vernisajul expoziției „Cărți împușcate și elemente de istorie locală” la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu

Anunț concurs ocupare posturi vacante

Scan1 Scan2 Scan3

Bibliografie concurs

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on Anunț concurs ocupare posturi vacante

Vernisajul expoziției „Anul 1919 în colecții sibiene” la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu

IMG-20191202-WA0003

Duminică, 1 Decembrie 2019, a avut loc la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, în Muzeul Asociațiunii, vernisajul expoziției „Anul 1919 în colecții sibiene”. Și de această dată, Biblioteca ASTRA, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu și Arhivele Naționale ale României. Serviciul Județean Sibiu au prezentat publicului o serie de documente cu valoare de patrimoniu: foi volante, piese iconografice, carte curentă, publicații seriale.

78944990_2363266290655744_771406848262668288_o

La eveniment au luat cuvântul Christine Manta-Klemens, vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu, Cosmin Roman, muzeograf la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu, Silviu Borș, director al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu și Bogdan Andriescu, custode al Compartimentului Colecții Speciale al bibliotecii și curator al expoziției.

20191202_101038 20191202_101449 20191202_101544 20191202_101610 20191202_101724 20191202_101811

Sunt valorificate expozițional materiale documentare care prezintă o serie de măsuri de ordin politic, administrativ, militar și economic, impuse de autoritățile centrale și locale (civile și militare), după realizarea Marii Uniri de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918: restricții de circulație, interzicerea portului uniformei Armatei Austro-Ungariei, pedepsirea celor care sabotau funcționarea liniilor de comunicație (telefon, telegraf), a instalațiilor industriale, stabilirea programului de funcționare a spațiilor comerciale, limitarea consumului de băuturi alcoolice, aprovizionarea Budapestei cu produse alimentare, interzicerea declanșării grevelor funcționarilor publici și a lucrătorilor din industria minieră, instaurarea cenzurii.

„Expoziția cuprinde în jur de 200 de documente: foi volante emise de Consiliul Dirigent al Transilvaniei, Banatului și ținuturilor românești din Ungaria, de Comandamentul Diviziei a 7-a  a Trupelor din Transilvania, două manuscrise semnate de Vasile Goldiș, adresate episcopului greco-catolic Demetrie Radu, în care se solicită reluare relațiilor diplomatice cu Vaticanul. În egală măsură, sunt expuse două documente manuscrise, prin intermediul cărora, conducătorul delegației române la Conferința de Pace de la Paris, din anul 1919, Alexandru Vaida-Voevod, acceptă calitatea de corespondent al Ziarului Patria și membru în delegația română, a lui Horia Petra-Petrescu, publicist, secretar și bibliotecar al Asociațiunii. Toate aceste documente au, în mod cert, valoare de patrimoniu, fiind mărturii ale vieții socio-politice din perioada ulterioară Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, moment de o importanță majoră, în istoria României moderne și contemporane”, afirmă Bogdan Andriescu, custode al Compartimentului Colecții Speciale, al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

Muzeul Asociațiunii a fost, așadar, gazda unui eveniment special, care a adus în atenția publicului detalii mai puțin cunoscute referitoare la ritmul și dinamica vieții sociale după anul 1918, reunind documente de excepție și cercetători în domeniul istoriei.

Expoziția este deschisă publicului la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Str. George Barițiu, nr. 5, Muzeul Asociațiunii, et. 1, sediul istoric, de luni până vineri, în intervalul orar 8:00 – 16:00.

Toate evenimentele și proiectele Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu se desfășoară cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on Vernisajul expoziției „Anul 1919 în colecții sibiene” la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu