„Pour l’Amour des Livres”: o întâlnire dedicată Francofoniei, cărților și dialogului, la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu

20190322_132043 20190322_132152 20190322_132219

Joi, 21 martie 2019, a avut loc, la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, evenimentul „Pour l’Amour des Livres”, o întâlnire dedicată Sărbătorii Francofoniei, lecturii, iubitorilor de limbă franceză, pasionaților de literatură și, nu în ultimul rând, dialogului pe teme sociale și culturale.

Seara francofonă a fost deschisă de lector Thibaut Desmons (Lectoratul Francez Sibiu) și lect. univ. dr. Diana Nechit (ULBS). Recomandările de lectură în limba franceză au cuprins autori provenind din spații geografice diferite: Canada, Liban, Caraibe, România și Franța. Astfel, în atenția participanților la eveniment au fost: Incendies. Le sang des promesses 2 (Actes Sud, 2011) de Wajdi Mouawad, scriitor de origine libaneză, binecunoscut iubitorilor de lectură, teatru și cinematografie, Le Livre du Voyage (Éditions Albin Michel, 1997) de Bernard Werber, Charlotte (Gallimard, 2014) de David Foenkinos, volum căruia i s-au acordat  în 2014, prestigioasele premii Goncourt des lycéens și Renaudot, Panait Istrati și albumul Paris, editat de Dan Er. Grigorescu, cuprinzând texte scrise de Dan Hăulică. Seara s-a încheiat cu prezentarea volumului Introduction à une Poétique du Divers (Gallimard, 1996), semnat de Édouard Glissant, filozof, poet, romancier și critic literar, originar din Martinica.

În continuarea dialogului pe teme literare, cei prezenți au dezbătut importanța identificării publicului care este pasionat de limba franceză și necesitatea organizării unor întâlniri a căror ritmicitate să valorifice elemente și tematici care îi animă pe cei interesați de lectură și cunoaștere. Nu în ultimul rând, au fost remarcate și discutate importanța diversității în lumea contemporană, promovarea valorilor lingvistice franceze în context internațional, semnificația polifoniei culturale, a memoriei și identității în spațiul cultural francofon.

Evenimentul a avut loc la inițiativa Lectoratului Francez Sibiu și a Bibliotecii Județene ASTRA, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on „Pour l’Amour des Livres”: o întâlnire dedicată Francofoniei, cărților și dialogului, la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu

Concert KRiSPER la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu: un spectacol vibrant de jazz electric

M85_7069 M85_7117 M85_7122 M85_7129 M85_7205 M85_7246 M85_7280

Luni, 18 martie 2019, pe scena Sălii Festive a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu au urcat membrii grupului KRiSPER, cinci muzicieni excepționali: Adi Stoenescu (electric piano, efx), Alexandru Arcus (saxophone, efx), Alexandru Badea (drums), Michael Acker (electric bass, efx), Harvis Cuni Padron (trumpet, efx). Artiștii au dovedit din plin că jazzul electric este un gen muzical care atrage prin flexibilitate și variabilitate conceptuală.

Concertul susținut de KRiSPER a primit bine-meritatele aplauze din partea publicului sibian foarte numeros și în această seară muzicală, găzduită de Biblioteca ASTRA. Așa cum spune Adi Stoenescu, inițiatorul trupei și compozitor al pieselor interpretate, acestea sunt „formule structurale noi de exprimare”, menite să pună în lumină „expresia individuală” a fiecărui membru al grupului. De altfel, acest concept interpretativ a fost ușor de recunoscut pe tot parcursul concertului. Ceea ce îi leagă pe cei cinci membri ai formației este dorința de a experimenta împreună, de a face din piesele alese un adevărat laborator interpretativ, unde se regăsesc, deopotrivă, rigurozitatea și improvizația, umorul și ironia. Disciplina de care dau dovadă interpreții, atent coordonați de Adi Stoenescu, se îmbină armonios cu spiritul  tânăr al acestora. Pentru ei, jazzul electric are o putere transformatoare unică, reflectată în multitudinea de elemente ludice transferate în structuri melodice bine definite. Așadar, muzica celor de la KRiSPER e alternativă și vibrantă, interpretativ complexă, prin îmbinarea elementelor tehnice cu cele de improvizație. Printre altele, au fost remarcate și îndelung aplaudate piesele ʺTwinsʺ și ʺAutostrada 54ʺ , de pe albumul ʺLanding on the Cometʺ, lansat de KRiSPER în 2017.

Cu prilejul acestui eveniment muzical, Biblioteca Județeană ASTRA a pregătit o expoziție a cărei temă a fost jazzul. Publicul și artiștii au putut admira seria de materiale puse la dispoziția celor interesați de către Compartimentul ARTE. Au fost incluse discuri de vinil, CD-uri și cărți având ca principală temă muzica jazz. Acestea sunt surse de inspirație pentru utilizatorii bibliotecii care au acces prin intermediul cardului emis de bibliotecă, la toate colecțiile acesteia.

Seara s-a încheiat cu o invitație la degustare de vinuri bio oferită de Senator Wine, partenerii tradiționali ai evenimentului.

”Harmonic Vibes” este numele următorului eveniment al Stagiunii ICon Arts@Biblioteca ASTRA și este programat luni,  1 aprilie 2019, de la ora 19:00. Invitați să concerteze vor fi membrii formației de jazz New Landscapes: Ana Maria Galea – voce, Daniel Csikos – pian și Alex Moldovan – vioară. Artiștii au pregătit special pentru publicul din Sibiu o selecție cu cele mai frumoase teme standard americane și românești, în aranjamentele colective ale celor trei muzicieni.

Intrarea va fi liberă prin rezervarea locurilor la adresa bjastra2@gmail.com

Toate evenimentele derulate în cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu au loc cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

***

Stagiunea ICon Arts@Biblioteca ASTRA este un eveniment organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România în parteneriat cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, eveniment parte din programul „Oportunități la tine acasă” derulat de UCIMR și dedicat tinerilor muzicieni excepționali, program prin care artiștii găsesc oportunități reale de afirmare aici, acasă, pe scenele din România.

Parteneri: Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și Consiliul Județean Sibiu, Exces Music, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Senator Wines.

Parteneri media: EnjoyTV România, Radio România Cultural, Tribuna, Capital Cultural, Ora de Sibiu, Profil Cultural, Agenția de Carte, Mesagerul de Sibiu, România Pozitivă.

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on Concert KRiSPER la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu: un spectacol vibrant de jazz electric

Pour l’amour des livres. Sărbătoarea Francofoniei la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu

Pour l'amour des livres afis

Joi, 21 martie 2019, de la ora 18:00, Biblioteca Județeană ASTRA și Lectoratul Francez Sibiu vă invită să participați la o seară dedicată lecturii și cărților. „Pour l’Amour des Livres” este un eveniment cultural prin care sărbătorim Francofonia. Întâlnirea se adresează iubitorilor de limbă franceză, pasionaților de literatură și, nu în ultimul rând, celor care doresc să împărtășească impresii de lectură. Participanții la această activitate sunt invitați să prezinte o carte din spațiul cultural francofon și, în egală măsură, să descopere cărțile propuse de ceilalți. Discuțiile și schimburile de idei vor fi moderate de Diana Nechit, lector universitar la Facultatea de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

Lectura devine, pentru o seară, o sărbătoare a Francofoniei, iar limba franceză un mod de comunicare culturală, un numitor comun pentru cărți și cititori, un instrument care contribuie la deschiderea către o lume sensibilă și seducătoare. Cu acest prilej, publicul este invitat să reflecteze la valențe multiple ale Francofoniei, la elemente ale structurilor sociale și culturale de pe cinci continente, la frumusețea unei arhitecturi culturale din care nu lipsesc exotismul și diversitatea. Vom vorbi în limba franceză și ne vom bucura împreună de lectură.

Evenimentul va avea loc la Sala de lectură a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, Str. George Barițiu nr. 5, Corp B, et. 5, intrarea fiind liberă.

„Pour l’Amour des Livres” face parte din activitățile dedicate lecturii, derulate la Biblioteca Județeană ASTRA, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on Pour l’amour des livres. Sărbătoarea Francofoniei la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu

O seară de jazz electric pe structuri alternative. Concert KRiSPER, luni, la Biblioteca ASTRA

Stagiunea ICon Arts@Biblioteca ASTRA pregătește publicului o nouă experiență concertistică redată prin apariția nonconformistă a trupei KRiSPER. În urma succesului înregistrat la evenimentele anterioare ale Stagiunii, fără îndoială că și acest concert va surprinde, de această dată prin creativitatea temelor de jazz electric cu influențe pop-rock ale trupei care promite să revoluționeze scena jazz-ului autohton.

Concertul va avea loc luni, 18 martie 2019, de la ora 19 :00, la Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (Str. George Barițiu nr. 5, Corp A, Et. 2), iar intrarea va fi liberă prin rezervare la adresa bjastra2@gmail.com

Afis Concert KRiSPER

KRiSPER s-a evidențiat la scurt timp de la lansarea proiectului muzical prin sound-ul care nu semăna cu nimic din ceea ce s-a compus în ultimii ani în România. Stilul lor combină straturi de jazz electric, rock alternativ și sensibilitate pop pentru a genera o explozie controlată de sunet. Cu un interes pentru haos, instabilitate, improvizație dar și pentru  structura formelor muzicale, trupa este la fel de atentă cu procesul care dă naștere muzicii lor cât și forma produsului final.

Inițiat de compozitorul Adi Stoenescu (fender rhodes, efecte), proiectul KRiSPER îi mai are ca parte componentă pe Alexandru Arcuș(saxofon, efecte), Alex Badea (percuție), Michael Acker (bas electric) și pe Harvis Cuni Padron (trompetă, efecte), cu toții muzicieni remarcați la numeroase alte concerte susținute în diferite formule de jazz.

Cei cinci s-au cunoscut în București, fiecare făcând parte din diverse proiecte ale scenei locale. Ceea i-a unit a fost nevoia de a experimenta, pentru găsirea de noi forme de expresie și de structurare a pieselor. Inspirați de sistemul unic de ‘cue-uri’ (scurte motive muzicale) al celor de la Kneebody, folosit pentru a schimba parametrii muzicali în timp real, KRiSPER a preluat acest sistem și l-a adaptat nevoilor proprii. Acest sistem le permite să amestece sau să realizeze colaje fractalice folosind părțile propriilor piese, să altereze tempoul, tonalitatea, ritmul pe durata concertelor live.

KRiSPER a lansat primul lor album, Landing on the comet, în luna decembrie a anului 2017.

O trupă care a început să producă agitație în undergroundul jazz românesc, (…) KRiSPER e dispusă să-și riște subzistența testînd nebunii mai rar încercate la noi.” – Aron Biro, Dilema Veche

KRiSPER

Conform tradiției, tema evenimentului va prilejui organizarea unei expoziții aparte cuprinzând documente alese din colecțiile Bibliotecii din care nu vor lipsi CD-uri și viniluri ale fondatorilor jazz-ului în România și în plan internațional.

Seara se va încheia cu o invitație la degustare de vinuri bio oferite de Senator Wines, partenerii evenimentului.

Toate evenimentele derulate în cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu au loc cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

***

Stagiunea ICon Arts @ Biblioteca ASTRA este un eveniment organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România în parteneriat cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, eveniment parte din programul „Oportunități la tine acasă” derulat de UCIMR și dedicat tinerilor muzicieni excepționali, program prin care artiștii găsesc oportunități reale de afirmare aici, acasă, pe scenele din România. Programul împlinește anul acesta 10 ani de activitate și sute de concerte organizate pentru susținerea scenei tinere de muzicieni.

Parteneri culturali: Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și Consiliul Județean Sibiu, Exces Music, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Senator Wine.

Parteneri media: EnjoyTV România, Radio România Cultural, Tribuna, Capital Cultural, Mesagerul de Sibiu, Ora de Sibiu, Profil Cultural, Agenția de Carte, România Pozitivă.

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on O seară de jazz electric pe structuri alternative. Concert KRiSPER, luni, la Biblioteca ASTRA

CONCURS NAȚIONAL „PRIETENII MUZICII” PRO PIANO – ROMÂNIA Filiala SIBIU

Afis A2

FUNDAŢIA CULTURALĂ
„PRO PIANO – ROMÂNIA”
CONCURS NAȚIONAL „PRIETENII MUZICII” PRO PIANO – ROMÂNIA Filiala SIBIU Ediția a VII -a 15 – 17 martie 2019

Preşedintele Fundaţiei şi Director Artistic:
Prof. STELA AVESALON

Despre Fundația Culturală „PRO PIANO – ROMÂNIA”
Înființată în anul 1996, „Pro Piano – România” este o fundație cultural-muzicală nonprofit, cu Statut de Utilitate Publică (din anul 2004).
Prin intermediul pianului, Fundația și-a propus ca scop depistarea, educarea, selecționarea, erarhizarea și promovarea copiilor și tinerilor talentați, supradotați, ducând în final la formarea unei elite artistico-muzicale.
Primele proiecte organizate de Fundație au urmărit sprijinirea tinerelor talente, în drumul lor spre afirmare, prin asigurarea condițiilor materiale necesare participării acestora la concursuri naționale și internaționale importante, precum și prin organizarea de concerte, recitaluri, spectacole în locații deosebite. Informații suplimentare în CV-ul Fundației din Sit-ul Fundației, de la adresa: www.propiano.org / Au urmat numeroase proiecte care aveau ca țintă atingerea scopurilor propuse prin înființarea Fundației.
Foarte importante proiecte, ca dimensiune, importanță și anvergură sunt concursurile:
1. Concursul Internațional de interpretare „PRO PIANO-ROMÂNIA”, înființat în anul 1997. Cea de a XXIII-a ediție a concursului de interpretare pianistică din acest an, concurs cu o deosebită importanță națională și internațională, este destinat tinerilor pianiști cu vârste cuprinse între 6 – 30 ani, Din anul 2011 el a fost dublat de 2. Concursul de Compoziție Muzicală (de creație muzicală)
3. Concurs național de muzică românească: „PRO PIANO-MUZICĂ ROMÂNEASCĂ” – ediția a II-a, 29 – 31 martie 2019, în București
4. Concursurile Naționale „PRIETENII MUZICII”, cu cele 5 filiale, în cele mai importante zone culturale ale țării: Cluj-Napoca, Iași, Sibiu, Timișoara, Brăila(în acest an numai 3 filiale active). El se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 5-18 ani, care studiază pianul, fie ca instrument principal în școli și licee de muzică, fie ca instrument opțional în diverse forme de invățământ: de stat, particular, palate ale copiilor, cluburi, etc.
Alte proiecte adiacente inițiate de Fundație, cu importnață deosebită pentru tinerii muzicieni:
 Festivalul laureaților – care promovează laureații Concursului Internațional „Pro Piano – România” și ai altor concursuri naționale și internaționale de pian;
 CEM = Centrul de Excelență și Merit – care promovează pe plan național și internațional cei mai talentați tineri muzicieni, prin prezentarea lor în recitaluri naționale și internaționale de anvergură, în locații importante:
– recitaluri la Centrele Culturale din Roma și Veneția(Italia), Berlin (Germania), Budapesta(Ungaria), Franța(Paris)
– turneu de recitaluri în alte locații din Italia(Verona, Roma și Veneția) și în Franţa (la Palatul Behague) şi la Parlamentul European de la Strassbourg.
Despre Concursul Național
„PRIETENII MUZICII / PRO PIANO-ROMÂNIA”
Concursul „Prietenii Muzicii” este un proiect „PRO PIANO – ROMÂNIA” iniţiat în anul 2003. El fost gândit ca o modalitate de stimulare a copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 5-18 ani, care studiază pianul atât în învăţămîntul de stat cât și în cel particular.
Scopurile iniţierii acestui proiect au fost multiple:
încurajarea învăţării unui instrument muzical în paralel cu cultura generală obligatorie, pentru dezvoltarea optimă a capacităţilor mentale ale tinerilor) ; redirecţionarea atenţiei lor de la numeroasele influenţe nocive ale străzii (droguri, vagabondaj, absenteism), prin oferirea unei alternative plăcute, interesante, solicitante de petrecere a timpului liber; crearea şi oferirea unui cadru organizat de afirmare artistică-muzicală, de prezentare, verificare și evaluare a cunoştințelor şi deprinderile însuşite.
Structurarea Festivalului: 3 secţiuni-A, B și C(4 mâini). Secțiunile A și B cuprind câte 15 categorii, în funcție de anul de naștere al participanților.
Cui se adresează:
– secțiunea A – tinerilor care studiază pianul ca instrument principal în școli și licee de muzică. – secțiunea B-tinerilor care studiază pianul ca instrument opțional în şcoli şi licee de muzică, la Palatul Copiilor, Cluburi sau în sistem particular; secțiunea C – ansamblu la 4 mâini.
Evaluarea va fi făcută de un juriu format din personalități ale didacticii pianistice. Premii: se vor acorda Diplome pentru Premiile, I, II, III si Mențiuni, Premii Speciale, Premiile Sponsorilor, Marele Premiu(fie pe fiecare categorie sau pe secțiuni) și Marele Premiu al Concursului(dacă va fi cazul).
După primele 5 ediţii din București, datorită numărului mare de participanți veniți din toate colțurile țării, am considerat că este importantă apropierea locaţiei festivalului de domiciliul lor, pentru a da o șansă de participare unui număr cât mai mare de tineri. Astfel s-a născut ideea Filialelor:
 Prima filială „Prietenii Muzicii” a luat fiinţă în anul 2008 la Cluj-Napoca. De la 110 participanţi( prima ediţie), s-a ajuns la 270. Locaţia Festivalului: Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.
 A doua filială „Prietenii Muzicii” a fost înființată la Iaşi în anul 2012. Locația: Colegiul Național de Artă ”Octav Băncilă” – Iași(până în 2015).
 A treia filială „Prietenii Muzicii” este cea de la Sibiu – 2013. Locația: Biblioteca Județeană „Astra” din Sibiu.
 A patra filială „Prietenii Muzicii” este cea de la Timișoara – 2016. Locația: Universitatea de Vest – Facultatea de Muzică, Sala „Orpheum” și Gala de premiere la Sala „Aula Magna” de la Universitatea de Vest.
 A cincea filială – Brăila, 2018. Locația: Teatrul „Maria Filotti”.
Informaţii suplimentare despre cele 3 filiale: www.propiano.org

Broşura evenimentului

Invitatie

Programarea concurenţilor

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on CONCURS NAȚIONAL „PRIETENII MUZICII” PRO PIANO – ROMÂNIA Filiala SIBIU

Geometrii acustice din Sud – un recital excepțional de chitară clasică și un nou record de audiență la Biblioteca ASTRA

Luni, 4 martie 2019, Stagiunea ICon Arts@Biblioteca ASTRA a adus pe scena Sălii Festive un recital extraordinar susținut de reputatul chitarist Costin Soare și invitații săi, Ioan Bănescu și Mihail Petre. Și la acest eveniment, toate locurile au fost epuizate cu mult înainte de ora începerii recitalului, publicul ascultând concertul cu accente romantice și de la balcon, iar artiștii având parte de nenumărate aplauze. Seara a fost un adevărat regal închinat primăverii prin accentele exotice specifice programului ales.

M85_5670 M85_5727 M85_5825 M85_5912 M85_5970

În deschiderea serii, Ioan Bănescu și Mihail Petre au interpretat cu exuberanță și rigurozitate cele Trei dansuri gitane, op. 55 de Joaquin Turina, dialogul lor muzical fiind intens apreciat și aplaudat de public. A urmat apoi cea de-a doua parte a serii, al cărei protagonist a fost Costin Soare, interpret de excepție, profesor și adevărat mentor, în mâinile căruia chitara devine regină a instrumentelor muzicale, orchestră și poveste, în egală măsură. „Geometriile acustice” ale serii au inclus piese de Fernando Sor, Napoléon Coste, Manuel Maria Ponce, Heitor Villa-Lobos și Francisco Tárrega. Ca întotdeauna, acordurile chitarei lui Costin Soare au reflectat blândețea și duioșia, dragostea și bucuria de a trăi, strălucirea și romantismul cald specifice Sudului. Interpretarea acestuia e ludică, matură și complexă, adesea îmbinându-se cu discursul direct și spontan al muzicianului care povestește cu talent și afecțiune despre compoziții și compozitori.

Biblioteca Județeană ASTRA din Sibiu a pregătit, și de această dată, o expoziție tematică, în centrul căreia s-a aflat chitara clasică. Publicul, dar și artiștii au putut descoperi discuri de vinil, CD-uri, metode, manuale și partituri. Expozițiile tematice sunt, în mod cert, o ocazie bună de a face cunoscut vastul patrimoniu cultural al bibliotecii și nenumăratele posibilități de studiu și cercetare pe care aceasta le oferă celor interesați.

„A fost o seară reușită, cu un repertoriu bine ales și o interpretare deosebită. Ne bucurăm să revenim aici, atmosfera este plăcută, iar muzica ne place foarte mult. Felicitări organizatorilor!” sunt doar câteva dintre opiniile participanților la acest recital. La finalul serii, toți cei prezenți au fost invitați la o degustare de vinuri oferite de Senator Wines, acesta fiind un bun prilej de socializare în prezența artiștilor.

Următorul eveniment al Stagiunii ICon Arts@Biblioteca ASTRA va avea loc luni,  18 martie  2019, de la ora 19:00, și va cuprinde o seară dedicată unei formule de jazz-fusion de excepție prin concertul celor de la KRiSPER. Prin accente jazz, rock și pop, formația și-a creat un stil unic definit de inovația sound-ului, interpretând atât standarde jazz cât și compoziții proprii. Deși este una dintre cele mai recent fondate trupe de jazz-fusion din România, KRiSPER și-a câștigat repede o reputație foarte bună în rândul cunoscătorilor.

Intrarea va fi liberă prin rezervarea locurilor la adresa bjastra2@gmail.com

Toate evenimentele derulate în cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu au loc cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

***

Stagiunea ICon Arts@Biblioteca ASTRA este un eveniment organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România în parteneriat cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, eveniment parte din programul „Oportunități la tine acasă” derulat de UCIMR și dedicat tinerilor muzicieni excepționali, program prin care artiștii găsesc oportunități reale de afirmare aici, acasă, pe scenele din România.

Parteneri: Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și Consiliul Județean Sibiu, Exces Music, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Senator Wines.

Parteneri media: EnjoyTV România, Radio România Cultural, Tribuna, Capital Cultural, Ora de Sibiu, Profil Cultural, Agenția de Carte, Mesagerul de Sibiu, România Pozitivă.

Comunicat de presă

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on Geometrii acustice din Sud – un recital excepțional de chitară clasică și un nou record de audiență la Biblioteca ASTRA

Lecție de istorie pentru elevii Colegiului Național „Samuel von Brukenthal” Sibiu

Miercuri, 27 februarie 2019, în Aula Colegiului Național „Samuel von Brukenthal” Sibiu s-a desfășurat o lecție de „istorie altfel”. Beneficiari au fost câteva zeci de elevi de clasele a X-a și a XI-a. Inițiativa manifestării a aparținut reprezentanților Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, care au propus auditoriului cinci dintre cele mai recente producții istoriografice proprii:

  • Românii în Primul Război Mondial. Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918;
  • Primul Război Mondial în colecția de iconografie a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu;
  • Campaniile Armatei Române în Comunicate Oficiale 1916-1919;
  • Franța. O inimă care a bătut pentru Marea Unire;
  • Participanți din localitățile sibiene la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 (editurile Armanis & Mega, Sibiu & Cluj-Napoca, 2018).

DSCN1298 DSCN1300 DSCN1302

 Realizate sub egida Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu și produse editorial de către editurile Armanis Sibiu și Mega Cluj-Napoca, cele cinci volume au fost prezentate de dr. Bogdan ANDRIESCU, custode al Departamentului Colecții Speciale al bibliotecii. Au fost lecturate câteva fragmente din cărțile poștale trimise de pe frontul din Galiția de soldatul Ioan Doican din Racovița. Elevii au descoperit oportunități de cercetare în bogatele colecții documentare ale Bibliotecii ASTRA și au fost îndemnați să valorifice cu precădere materialele de limbă germană. Editate cu prilejul celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, volumele au menirea de a activa memoria locală și colectivă, ca „repere și instrumente de studiu pentru înțelegerea trecutului și, astfel, a prezentului”, așa cum declara dr. Silviu BORȘ, director al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, cu ocazia lansării celor cinci lucrări.

În încheierea prezentării, în numele bibliotecii publice sibiene, dr. Bogdan ANDRIESCU a donat bibliotecii Colegiului Național „Samuel von Brukenthal” Sibiu și fondului de premiere al acestei instituții școlare un număr de 30 de exemplare din volumele prezentate.

Manifestarea a continuat cu prezentarea altei realizări istoriografice cu specific centenar, Românii din comitatul Hunedoara în Primul Război Mondial. Ancheta ASTREI (Editura Astra Museum, Sibiu, 2018). Coordonatorul lucrării, prof. dr. Ioan POPA, de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”, a vorbit elevilor despre importanța anchetei realizate de ASTRA în 1922 și despre câteva dintre cele mai relevante rezultate ale acestei investigații.

La finalul evenimentului, prof. Monika HAY, directorul Colegiului Național „Samuel von Brukenthal” Sibiu, a mulțumit reprezentantului Bibliotecii ASTRA pentru această inițiativă, exprimându-și speranța că elevii și cadrele didactice prezente în sală vor răspunde provocării culturale, prin lectura volumelor donate și prin angajarea în proiecte de cercetare.

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on Lecție de istorie pentru elevii Colegiului Național „Samuel von Brukenthal” Sibiu

„Geometrii acustice din Sud” – concert Costin Soare la Biblioteca ASTRA

Luni, 4 martie 2019, de la ora 19:00, în urma succesului fulminant al spectacolului de jazz, un nou eveniment tematic va avea loc în cadrul Stagiunii ICon Arts@Biblioteca ASTRA, publicul fiind invitat de această dată la concertul „Geometrii acustice din Sud” susținut de chitaristul Costin Soare alături de invitații săi.

Prin acest concert, susținut la venirea primăverii, organizatorii propun o incursiune acustică inspirată de exotismul teritoriilor marine prin programul abordat de Costin Soare, unul dintre cei mai apreciați virtuozi ai chitarei clasice din România. Alături de Costin Soare vor mai concerta la chitară două tinere promițătoare talente, Ioan Bănescu și Mihail Petre, care vor veni în fața publicului în formulă de duo. Conform tradiției, tema evenimentului va prilejui organizarea unei expoziții aparte cuprinzând documente alese din colecțiile bibliotecii.

Evenimentul va avea loc la Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (Str. George Barițiu nr. 5, Corp A, Et. 2), iar intrarea va fi liberă prin rezervare la adresa bjastra2@gmail.com

poster Concert Costin Soare

Chitara, o orchestră în miniatură

Muzicianul-chitarist Costin Soare va propune la concertul de marți un intinerariu muzical în lumea Sudului (pornind cu Sudul Europei continuând cu muzica Americii Latine); o călătorie sonoră care porneşte cu doi chitarişti-compozitori europeni foarte apreciaţi în secolul al XIX-lea, spaniolul Fernando Sor şi discipolul său, francezul Napoléon Coste. Artistul va interpreta o temă veselă şi sprinţară inspirată de opera „Flautul fermecat” de Mozart, urmată de 6 variaţiuni, alături de un Bolero energic, în care alternează virtuozitatea şi lirismul.

Concertul va continua cu o incursiune în America Latină, acolo unde mexicanul Manuel Maria Ponce şi brazilianul Heitor Villa-Lobos au făcut parte din generaţia de compozitori care, alături de celebrul Andres Segovia, au ridicat chitara la rangul de instrument de concert în secolul XX. Cele două lucrări, Sonata III, scrisă la Paris în 1928, şi în al cărei „Chanson” simţim dorul de casă al compozitorului, şi Preludiul V, „un omagiu adus tinerilor care merg la teatru şi concerte în Rio”, introduc publicul în fascinantul repertoriu neoromantic al instrumentului.

Piesa de încheiere, Gran Jota, un dans din Andaluzia, compusă de marele romantic al chitarei, virtuozul spaniol Francisco Tárrega, ilustrează cel mai bine ceea ce Hector Berlioz scria în al său dicţionar de orchestraţie în secolul al XIX-lea: „chitara este o orchestră în miniatură”.

În deschiderea concertului, studenţii Ioan Bănescu şi Mihail Petre de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, bursieri ICon Arts, vor încânta publicul cu Trei dansuri gitane, op. 55 de Joaquín Turina.

51298986_2167971946653774_920438859064410112_o

Și cu acest prilej, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu a pregătit o expoziție cuprinzătoare ce va reflecta programul și calitățile stilistice ale chitarei clasice, printr-o selecție de viniluri de colecție și compact-discuri parte din fondul amplu al Compartimentului ARTE al bibliotecii.

Expoziția propusă de Biblioteca ASTRA readuce în atenția publicului o parte dintre muzicienii care au compus un repertoriu vast pentru chitară. Se remarcă, astfel, o serie de documente audiovizuale și tipărite, toate având drept element central chitara. Pasionații muzicii de calitate și ai instrumentelor cu coarde vor avea prilejul să admire discuri de vinil, CD-uri, DVD-uri, dar și metode sau partituri pentru chitară. Între materialele expuse se vor regăsi lucrări ale compozitorilor Joaquín Turina, Fernando Sor, Napoléon Coste, Heitor Villa-Lobos, Francisco Tárrega, în interpretarea unor mari muzicieni precum Andrés Segovia, Lubomír Brabec, Martin Mysliveček, Serge Kerval sau Alexander Frauchi.

Seara se va încheia cu o invitație la degustare de vinuri bio oferite de Senator Wines, partenerii evenimentului.

 

 

Vă așteptăm cu bine la eveniment!

Echipa de comunicare UCIMR @ Biblioteca ASTRA

Comunicat de presă

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on „Geometrii acustice din Sud” – concert Costin Soare la Biblioteca ASTRA

Concert cu sala plină la Biblioteca ASTRA – Standarde jazz în interpretarea The GRAM Quartet

Luni, 18 februarie 2019, a avut loc treilea eveniment din Stagiunea ICon Arts@Biblioteca ASTRA din acest sezon. Concertul susținut de The GRAM Quartet s-a bucurat de un mare succes în rândul celor prezenți la eveniment, Sala Festivă a Bibliotecii fiind, și de această dată, arhiplină. Publicul a aplaudat îndelung prestația tinerilor interpreți, iar finalul concertului a fost marcat de invitația la degustare de vinuri făcută de Senator Wine, ocazie cu care a putut fi revizitată expoziția tematică pregătită de gazde despre istoria jazz-ului.

M85_3617

The GRAM Quartet este o trupă tânără, cu un înalt potențial artistic. Toți membrii formației au participat de-a lungul timpului la numeroase concursuri și au susținut concerte alături de nume cunoscute ale jazzului românesc de astăzi. În această seară unică dedicată jazzului interbelic, cei patru membri, studenți la Conservator, prieteni și pasionați de jazz, au dovedit încă o dată că alchimia muzicii poate deveni povestea muzicală a unui cvartet. O poveste care a uimit prin inspirația muzicală sinceră a celor care au spus-o interpretând admirabil standarde bine-cunoscute din repertoriul de jazz. A Night in Tunisia (Miles Davis), Footprints (Wayne Shorter), Billy Bounce (Charlie Parker), Cantaloupe Island (Herbie Hancock) au fost printre piesele  apreciate și intens aplaudate de către publicul prezent.

Gabriel Matei (tobe), spirit inovativ, a susținut cu mult talent celelalte instrumente, inserând pasaje de mare virtuozitate în interpretarea pieselor propuse. Răzvan Trifan (saxofon) a fost inegalabil în abordarea romantică, profundă și reflexivă a instrumentului pe care îl studiază de la 16 ani, alături de pianistul Andrei Petrache, pentru care se pare că muzica este un mod de a trăi viața. Și nu în ultimul rând, contrabasistul Gabriel Matei a fost remarcabil prin acordurile ludice, vesele și ample ale unui instrument care a inspirat de-a lungul timpului marile formații de jazz.

M85_3453

„Sibiul nu se dezminte! Participarea spectatorilor în număr atât de mare în seara asta ne dovedește, o dată în plus, pasiunea sibienilor pentru muzica de calitate și, în special, pentru jazz. Sala Festivă a fost neîncăpătoare pentru publicul sosit la eveniment, iar atmosfera a fost pe măsura muzicii interpretate. Ne bucurăm nespus să vedem atât de multă lume încântată să participe la evenimentele muzicale organizate de UCIMR, în parteneriat cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu. Dorim să mulțumim, pe această cale, Consiliului Județean Sibiu pentru sprijinul acordat în demersurile noastre în spațiul cultural sibian”, declară organizatorii la mijlocul celei de-a treia ediții a Stagiunii ICon Arts@Biblioteca ASTRA.

Cu acest prilej, Biblioteca ASTRA a adus în atenția publicului o expoziție a cărei temă a fost inspirată de repertoriul The GRAM Quartet. Iubitorii de jazz au descoperit cu mare plăcere titlurile unor piese interpretate în concert aflate printre materialele expuse la Sala Festivă a Bibliotecii, parte din colecția Compartimentului ARTE. Discuri de vinyl, CD-uri, DVD-uri, cărți despre jazz și nume reprezentative ale genului au fost admirate de către cei prezenți, publicul larg și, în egală măsură, de către muzicieni. Expozițiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, inspirate de concertele Stagiunii ICon Arts@Biblioteca ASTRA adaugă evenimentelor o nuanță vintage, invitând publicul să reflecteze asupra conexiunilor dintre muzică și lectură.

M85_3369

Următorul eveniment al Stagiunii ICon Arts@Biblioteca ASTRA va avea loc luni,  4 martie  2019, de la ora 19:00, și se va intitula „Geometrii acustice din Sud”. Prin acest concert, susținut la venirea primăverii, organizatorii propun o incursiune acustică inspirată de exotismul teritoriilor marine prin programul abordat de Costin Soare, unul dintre cei mai apreciați virtuozi ai chitarei clasice din România. Alături de Costin Soare vor mai concerta la chitară două tinere promițătoare talente, Ioan Bănescu și Mihai Petre, care vor veni în fața publicului în formulă de duo.

Intrarea va fi liberă prin rezervarea locurilor la adresa bjastra2@gmail.com

M85_3354 M85_3361 M85_3388 M85_3643 M85_3671

Comunicat de presă

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on Concert cu sala plină la Biblioteca ASTRA – Standarde jazz în interpretarea The GRAM Quartet

Jazz interbelic în interpretări noi – The GRAM Quartet la Biblioteca ASTRA

Afis Concert The GRAM Quartet

Un nou spectacol tematic va avea loc în cadrul Stagiunii ICon Arts@Biblioteca ASTRA, publicul fiind invitat de această dată la concertul celor de la The GRAM Quartet intitulat „All the Things You Are”. Artiștii vor interpreta un program de standarde jazz din perioada interbelică, dar și din anii ’60, program din care nu vor lipsi piese swing, vals-swing, balade și (din nou schimbări de tempo, însă ale anilor mai recenți) piese bossa nova, întregul program fiind reinterpretat în manieră proprie The GRAM Quartet.

Evenimentul va avea loc luni, 18 februarie, de la ora 19:00, la Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (Str. George Barițiu, nr. 5, Corp A, Et. 2), iar intrarea va fi liberă prin rezervare la adresa bjastra2@gmail.com

The GRAM Quartet este format din patru tineri artiști studenți la Conservator, fiecare dintre ei având formări artistice diferite, însă complementare. Ansamblul îmbină diferite stiluri și maniere de a cânta jazz, folosindu-se de lick-urile unice și influențele fusion din zona Funk și RnB aduse de Răzvan Trifan (saxofon), de prezența de spirit și sclipirile de creativitate ale lui Alexandru Marin (contrabas), de sonoritățile complexe aduse de Andrei Petrache (pian) din zona muzicii clasico-moderne și de precizia ritmică și vasta experiență a lui Gabi Matei (tobe) acumulată de-a lungul anilor petrecuți pe scenele jazz-ului. Deși numele cvartetului este dat de inițialele prenumelor componenților, gramul, ca unitate de măsură, în acest caz, măsoară doza de nebunie artistică a celor patru artiști uniți de o puternică pasiune pentru jazz.

Programul concertului va cuprinde un itinerariu inedit în istoria jazz-ului redat prin viziunea proaspătă a ansamblului invitat, care reinterpretează operele unor nume de referință și fondatori ai genului precum Duke Ellington, Miles Davis, Charlie Parker, Harry Warren, Richard Rodgers, Kenny Dorham, Dizzy Gillespie, Jerome Kern sau Wayne Shorter.  

20190212_141944 20190212_145535

Și cu acest prilej, Biblioteca ASTRA a pregătit o expoziție cuprinzătoare ce va reflecta programul și calitățile stilistice ale cvartetului invitat, printr-o selecție de viniluri de colecție și compact-discuri parte din fondul amplu al Compartimentului ARTE al bibliotecii.

În ton cu acordurile muzicii de jazz interpretate de The GRAM Quartet, documentele expuse dezvăluie mai multe stiluri muzicale și maniere interpretative ale marilor muzicieni străini și români. Iubitorii de muzică pot regăsi în expoziție artiști remarcabili, care au activat muzical pe parcursul mai multor decenii ale secolului al XX-lea și care au îmbinat standardele de jazz cu diferite alte stiluri, precum funk sau rhythm&blues, lăsând în urmă valoroase compoziții fusion jazz: marele pianist, compozitor de jazz și șef de orchestră Edward Kennedy „Duke” Ellington, saxofonistul Charlie Parker, pianistul și compozitorul canadian Oscar Emmanuel Peterson, Miles Dewey Davis, influent trompetist și compozitor de jazz, John Birks “Dizzy” Gillespie, trompetist, compozitor și cântăreț, renumit pentru improvizațiile sale în epoca efervescentă a bebop-ului american.

Din sfera jazz-ului autohton, se remarcă în expoziție nume ca Mircea Tiberian, Eugen Ciceu, Johnny Răducanu, Iancsy Körössy sau Aura Urziceanu, marea voce a jazzului românesc, care în anii ’70 a colaborat cu nume importante ale scenei internaționale, precum Duke Ellington, Dizzy Gillespie, Bill Evans sau Ahmad Jamal.

Documentele expuse, dar și multe alte materiale imprimate și audiovizuale cuprinzând informații din sfera tuturor artelor, nu doar cea a muzicii, se pot consulta și împrumuta de la Compartimentul ARTE al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

Seara se va încheia cu o invitație la degustare de vinuri bio oferite de Senator Wines, partenerii evenimentului.

 

***

Stagiunea ICon Arts @ Biblioteca ASTRA este un eveniment organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România în parteneriat cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, eveniment parte din programul „Oportunități la tine acasă” derulat de UCIMR și dedicat tinerilor muzicieni excepționali, program prin care artiștii găsesc oportunități reale de afirmare aici, acasă, pe scenele din România.

Parteneri culturali: Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și Consiliul Județean Sibiu, Exces Music, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Senator Wines.

Parteneri media: EnjoyTV România, Radio România Cultural, Tribuna, Capital Cultural, Mesagerul de Sibiu, Ora de Sibiu, Profil Cultural, Agenția de Carte, România Pozitivă.

Comunicat de presă

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on Jazz interbelic în interpretări noi – The GRAM Quartet la Biblioteca ASTRA