Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu participă la Noaptea Cercetătorilor Sibiu

Vă invităm astăzi să (re)descoperiți serviciile și colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu și să ne urmăriți la Noaptea Cercetătorilor Sibiu!

În cadrul celei de-a șaptea ediții a evenimentului, vă propunem să ne fiți alături într-un tur virtual care cuprinde diferite aspecte ale activităților desfășurate în bibliotecă.
Afis Noaptea Cercetatorilor 2020

Sunteți bineveniți să ne însoțiți într-o călătorie la pas în compartimentele bibliotecii destinate utilizatorilor: Compartimentul pentru Copii și Tineret, Compartimentul de Împrumut pentru Adulți și Compartimentul Arte. Veți afla care sunt colecțiile și serviciile disponibile, cum se pot consulta sau împrumuta documentele, care sunt domeniile reprezentate în fondurile de carte și modul în care acestea sunt ordonate. De asemenea, veți avea prilejul să vizitați Compartimentul Editură, Tipografie și Legătorie pentru a înțelege cum este realizată o carte, de la pregătirea digitală a documentului, la imprimare și finisare.

Și, fiindcă traversăm o perioadă caracterizată de restrângerea mobilității și intensificarea accesării serviciilor online, vă propunem să urmăriți prezentarea procesului de digitizare și digitalizare a documentelor în cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. Veți putea înțelege care este drumul parcurs de documentele vechi, de la forma fizică, la cea disponibilă în format digital. Sunt prezentate documente cu valoare de patrimoniu aflate în Colecțiile Speciale ale bibliotecii: manuscrise, piese iconografice, carte românească veche, ex-libris-uri, foi volante, carte străină veche, cărțile din Colecția „Transilvanice”. Bibliotecarii astriști descriu criteriile care stau la baza priorităților de selectare a documentelor. În egală măsură, sunt expuse etapele întregului proces de digitizare: scanare, prelucrare digitală, creare și adăugare metadate, încărcare și stocare în Depozitul Digital.  Toate acestea reprezintă proceduri întâlnite în prezent în majoritatea bibliotecilor care dețin documente de patrimoniu.

Vă invităm să accesați:
https://youtu.be/-pZDbjo0yns
https://youtu.be/e71VPqB7hiM

Ne bucurăm să fim parte a evenimentului Noaptea Cercetătorilor Sibiu!

Îi felicităm pe organizatori și pe toți participanții pentru eforturile depuse în susținerea și promovarea activităților din cadrul proiectului-eveniment!

Informații despre eveniment:
https://www.ulbsibiu.ro/news/noaptea-cercetatorilor-incanta-publicul-cu-stiinta-pe-27-noiembrie-2020/
https://www.facebook.com/bibliotecasibiuastra/
https://www.instagram.com/bjastrasibiu/
bibliosuport[at]bjastrasibiu.ro

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu participă la Noaptea Cercetătorilor Sibiu

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, decorată cu Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”

În seara zilei de 21 noiembrie 2020, managerul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, Silviu BORȘ, a primit în numele instituției Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”. Înalta distincție a fost acordată de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, „în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării identităţii naţionale şi a răspândirii valorilor culturale româneşti, pentru dăruirea cu care s-a implicat în organizarea de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri”

(https://www.presidency.ro/ro/media/decrete-si-acte-oficiale).

IMG-20201121-WA0004IMG-20201121-WA0021IMG-20201121-WA0014

Distincția a fost înmânată de către doamna Raluca Turcan, vicepremierul României, alături de care s-au aflat doamna Daniela Câmpean, Președinta Consiliului Județean Sibiu și domnul Răzvan Pop, consilier de stat în Guvernul României.
„Primesc cu imensă emoție și bucurie distincția conferită de Instituția Prezidențială, într-un nobil gest care ne onorează pe toți. Această medalie reprezintă recunoașterea contribuției întregii echipe de bibliotecari astriști în păstrarea și valorificarea patrimoniului cultural românesc, pe plan local și național. Consider că acordarea acestei distincții ne responsabilizează, în egală măsură, îndemnându-ne să obținem performanțe și în viitor. Mulțumim pentru înalta apreciere oferită Bibliotecii ASTRA, pentru recunoașterea eforturilor noastre în organizarea și derularea a numeroase proiecte și evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918.”, a declarat Silviu BORȘ, managerul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

IMG-20201121-WA0024IMG-20201121-WA0009IMG-20201121-WA0007

Instituție emblematică a spațiului cultural românesc, și în special al celui transilvănean, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu a activat constant nu doar în domeniul conservării elementelor de istorie și memorie locală, ci și în cel al promovării educației, cunoașterii și cercetării. În perioada 2014 – 2019, Biblioteca ASTRA, în colaborare cu alte instituții de cultură, a organizat o serie de expoziții prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la desfășurarea Primului Război Mondial și realizarea Marii Uniri de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918:
 „100 de ani de la Primul Război Mondial 1914-2014” (expoziție găzduită de Muzeul Național Brukenthal, iunie-iulie 2014);
 „Relații româno-franceze în Primul Război Mondial 1916-1918” (expoziție găzduită de Muzeul Național Brukenthal, septembrie 2015);
 „Caricatură și propagandă militară în Primul Război Mondial 1914-1918” (expoziție găzduită de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, iulie-august 2016, itinerată la Muzeul de Istorie A. Sacerdoţeanu Vâlcea – septembrie 2016);
 „Campaniile Armatei Române în anul 1917: Mărăști, Mărășești, Oituz” (expoziție găzduită de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, octombrie – noiembrie 2017);
 „Primul Război Mondial. Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918” (expoziție găzduită de Muzeul Național Brukenthal, noiembrie-decembrie 2018);
 „Participanți din localități sibiene la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918” (expoziție găzduită de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, decembrie 2018);
 „Anul 1919 în colecții sibiene” (expoziție găzduită de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, decembrie 2019).

IMG-20201121-WA0023IMG-20201121-WA0008IMG-20201121-WA0019

O mare parte din colecțiile de documente cu valoare de patrimoniu ale Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu au fost valorificate în ample volume editoriale. Aceste lucrări cuprind reproduceri ale unor documente numeroase și impresionante: materiale iconografice (fotografii și cărți poștale), manuscrise, foi volante, carte românească veche, precum și piese aparținând unor colecții particulare. Toate albumele au fost realizate în cadrul Centrului de Cercetare „Andrei Oțetea” al Bibliotecii ASTRA și editate cu sprijinul Editurilor Armanis și Mega.
***
Parteneri în desfășurarea proiectelor și evenimentelor organizate de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, cu ocazia manifestărilor prilejuite de Centenarul Marii Uniri, au fost:
Ministerul Culturii, Consiliul Județean Sibiu, Muzeul Național Brukenthal, Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” Sibiu, Serviciul Judeţean Sibiu. Arhivele Naţionale ale României, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu, Académie de La Rochelle, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Liceul Tehnologic “Ioan Lupas” Săliște, Centrul de dialog și cultură Friedrich Teutsch, Hermannstädter Zeitung, colecționari particulari (Nicolae Bulz, Ion Radu Coman, Delia Lugojanu, Bianca Karda, Bogdan Andriescu, Filaret Mihai Teleman, Maria și Cezar Costăchescu, Tiberiu Costăchescu, Alexandru Bârsan).

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, decorată cu Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”

Serviciile on-line ale Bibliotecii ASTRA vin în sprijinul educației și comunității sibiene

Cloud Library

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu continuă să pună la dispoziția utilizatorilor serviciile BiblioSuport și Cloud Library menite să sprijine activitățile de studiu și lectură ale comunității sibiene. Cadre didactice, cercetători, elevi, studenți, părinți sunt încurajați să solicite sprijinul bibliotecarilor în vederea obținerii documentelor necesare pentru buna desfășurare a activităților didactice și întocmirea proiectelor, pentru parcurgerea în condiții optime a bibliografiilor și, în egală măsură, pentru recreere.

BiblioSuport este un serviciu personalizat care funcționează la cerere. Utilitatea acestuia s-a dovedit din plin în ultimele luni, având în vedere că, activitățile cu publicul au fost temporar restricționate în contextul epidemiologic global. Utilizatorii interesați sunt încurajați să trimită mesaje la adresa de e-mail bibliosuport[at]bjastrasibiu.ro, în care să specifice lucrările pe care doresc să le consulte. În cel mai scurt timp, echipa de bibliotecari pune la dispoziția acestora, o serie de documente scanate, în conformitate cu legislația în vigoare în ceea ce privește drepturile de autor.

Cloud Library oferă o variantă excelentă de lectură la distanță. Cărțile din Cloud sunt disponibile în varianta electronică, așadar toți cei care preferă dispozitivele digitale vor avea ocazia să experimenteze lectura confortabilă care nu necesită deplasare pentru împrumut. Condiția pentru a accesa acest serviciu modern este ca cei interesați să dețină Permisul de acces la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu sau să devină utilizatori temporari ai acestui serviciu, trimițând o cerere în acest sens la adresa de e-mail menționată.

„CloudLibrary este, fără îndoială, biblioteca viitorului. Si, ca înspre orice viitor, privim cu speranță, dar și cu o oarecare teamă. Cu teama editorului, care va trebui să editeze cartea viitorului, cu teama librarului, care va trebui să creeze librăria viitorului, cu teama bibliotecarului, care va trebui să găsească îndrăzneala de a-și adapta serviciile pentru a întemeia o bibliotecă a viitorului, chiar și cu nostalgia cititorului, care va trebui să renunțe la mirosul de carte veche, dar care va putea avea acces oricând, în orice loc și în cel mai scurt timp la informație, la cunoaștere. Este un trio necesar pentru această rețetă de succes. Așa cum este la fel de necesar să găsim curajul de a face acest pas, în acest necunoscut, și de a renunța la tot ceea ce ne este comod și la îndemână, la vechi tipare și obișnuințe, pentru a îmbrățișa timpul în care trăim și pentru a fi în perfectă sincronicitate cu acesta.” subliniază Laura Bucătaru, coordonatorul colecției Cloud Library la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.

În ultima perioadă, platforma Cloud Library a fost îmbogățită cu o colecție impresionantă de volume electronice. Beletristica, științele educației, istoria, studiile culturale, antropologia, medicina, psihologia și dezvoltarea personală sunt reprezentate în această colecție. Regăsim aici numeroase apariții ale prestigioaselor edituri Humanitas, Polirom și Nemira. Margaret Atwood, Orhan Pamuk, Mircea Cărtărescu, Umberto Eco, Ian McEwan sunt câțiva dintre autorii consacrați ale căror cărți le puteți citi accesând Cloud Library, pe site-ul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

Așadar, chiar dacă suntem într-o perioadă marcată de numeroase restricții, avem libertatea de a alege lectura pentru a petrece timpul cu folos. Vă invităm să (re)descoperiți colecțiile noastre accesând serviciile online ale Bibliotecii ASTRA. Lectura de la distanță e opțiunea pe care o recomandăm tuturor pasionaților de cărți și citit. Să ne păstrăm vie speranța într-un viitor apropiat mai bun și mai blând!

Material elaborat de
Anamaria Enescu

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on Serviciile on-line ale Bibliotecii ASTRA vin în sprijinul educației și comunității sibiene

Istoria pentru copii

Din seria „Istoria povestită copiilor”
Autor: Simona Antonescu
Ilustrații: Alexia Udriște

„Decebal și un solomonar misterios”, București: Nemira, 2018;
„Nobilul Aeticus și o călătorie în jurul lumii”, București: Nemira, 2018;
„Menumorut și minele de aur de la Roșia Montană”, București: Nemira, 2018;
„Mircea cel Bătrân și școala scutierilor”, București: Nemira, 2018;
„Regina Maria și Marea Unire”, București: Nemira, 2019.

Istoria, cunoașterea trecutului și a personalităților care au jucat un rol important în istoria poporului român sunt extrem de importante, deoarece definesc ceea ce suntem noi astăzi. De aceea, părinții, profesorii și bibliotecarii deopotrivă, au menirea să-i ajute pe copii să se familiarizeze de mici cu aceste noțiuni, să găsească modalități de a-i atrage spre cărți scrise în acest sens, corespunzătoare nivelului lor de înțelegere, prezentate totodată într-un mod cât mai atractiv. În calitate de bibliotecari, noi recomandăm cu căldură celor tineri o colecție de cărți, ce fac parte din seria „Istoria povestită copiilor”, cărți scrise de Simona Antonescu, ilustrațiile cărților fiind realizate de Alexia Udriște.

DecebalNobilul AeticusMircea cel BătrânMenumorutRegina Maria

În cărțile enumerate mai sus, sunt prezentate personalități marcante care au jucat un rol fundamental în istoria României. La începutul fiecărui volum facem cunoștință cu Ilinca și Călin, doi gemeni cu vârsta de 10 ani, care, datorită bunicului lor Zosim, descoperă în podul casei, trei peceți de mărgean și un manuscris intitulat „Manuscrisul Gemenilor”, care cuprindea numele tuturor gemenilor născuți de-a lungul veacurilor în familia lor. Ilinca și Călin, în momentul în care au descoperit manuscrisul, în cufărul din pod, l-au deschis în timpul zilei (neștiind că nu au voie să facă acest lucru), și astfel, s-au șters numele tuturor gemenilor înscrise în el. Copiii trebuie să se întoarcă în trecut și să descopere numele pierdute ale gemenilor din Manuscris.

Cărțile au și un strop de Magie, deoarece cufărul din pod constituie poarta prin care Ilinca și Călin, cu ajutorul unei formule magice, se întorc în timp. Cu fiecare călătorie, ei ajung pe un alt tărâm unde fac cunoștință cu mari personalități din istorie, precum Decebal, Mircea cel Bătrân, soția sa, Doamna Mara, și copiii acestora, Litovoi Vodă, Regina Maria, principesa Ileana, Nobilul Aeticus, Menumorut, împăratul Traian, Apolodor, etc., dar și cu faptele lor de vitejie. Ei au ocazia  să viziteze locuri celebre, precum:  Cetatea Sarmizegetusa, podul construit de Apolodor, cetatea de scaun a lui Mircea cel Bătrân de la Curtea de Argeș, portul Histria unde se găsește casa nobilului Aeticus Donaris, cel mai erudit om al timpurilor sale, unde ei descoperă ce sunt papirusurile și caloienii. De asemenea, ei fac cunoștință cu Regina Maria și principesa Ileana, învață despre Războiul cel Mare și Marea Unire de la Blaj, precum și despre rolul pe care l-a jucat Regina Maria la realizarea acesteia. Ei mai descoperă informații despre: minele de aur de la Roșia Montană, despre primul cod rutier, despre solomonari și multe alte lucruri interesante.

Tinerii care vor alege să citească aceste cărți vor călători împreună cu Ilinca și Călin și vor învăța despre lucrurile și informațiile descoperite de aceștia și, de asemenea, vor putea acumula multe cuvinte noi, explicate la finalul fiecărei cărți,  cuvinte folosite în vremuri de demult apuse.

Dragi copii, vă invităm așadar să lecturați cărțile din atractiva serie „Istoria povestită copiilor”, apărută la Editura Nemira. Valoroasele informații prezentate vă vor ajuta în formarea unui bagaj de cunoștințe și la înțelegerea istoriei care ne definește ca popor. Însușite, aceste informații simple vor putea conduce în viitor la cercetări mai ample cu privire la o personalitate anume sau la un eveniment istoric important.

 

Material realizat de Daniela Sava, bibliotecar
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu – Filiala Bâlea

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on Istoria pentru copii

“Fă-ți vocea auzită de autorități”

În data de 13.11.2020 între orele 13:00 – 15:00, vă așteptăm la dezbaterea publică  “Fă-ți vocea auzită de autorități”, organizată exclusiv ON-LINE (fiind nevoiți să renunțăm la organizarea evenimentului în regim hibrid datorită situației generate de COVID), în procesul de realizare a Strategiei de dezvoltare a județului – 2030.

Avem rugămintea să vă conectați cu 5-10 minute mai repede în ședință.

Agenda evenimentului – 13.11.2020 – între orele 13:00 – 15:00

 • 13.00 – 13.10 –  Importanța dialogului cu cetățenii, despre dezvoltarea județului, Daniela Cîmpean – președinta Consiliului județean Sibiu
 • 13.10 – 13.25 –   “Sustenabilitate. Inovare. Bunăstare. Incluziune socială. Unitate. Sibiu-Strategia 2030” – despre proiect și chestionarul propus cetățenilor, Oana Popa – director executiv Direcția Strategii și Proiecte
 • 13.25 – 13.35 –  Procesul de elaborare a Strategiei de dezvoltare a județului Sibiu și abordarea participativă,  Andrea Floria – expert planificare strategică și Cristina Cojoacă – manager proiect și director general ACZ Consulting
 • 13.35 – 15.00 – Dezbateri. Întrebări și răspunsuri

Pentru detalii NU ezitați să ne contactați.

Conectarea se face pe link-ul “Join Microsoft Teams Meeting” din partea de jos.

Posibilitati de conectare pentru invitatii din afara Consiliului Judetean Sibiu:

 1. Telefon : se descarca aplicatia Microsoft Teams. Nu se creeaza cont! trebuie doar sa fie instalata aplicatia. La accesarea link-ului din partea de jos a mailului apare o fereastra pentru deschiderea link-ului, se selecteaza Microsoft Teams iar in urmatorul ecran se merge pe “Join as guest” – alaturare ca invitat. Dupa deschiderea aplicatiei este indicat sa inchideti microfonul si sa-l porniti doar daca este cazul.
 2. Tableta : se descarca aplicatia Microsoft Teams. Nu se creeaza cont! trebuie doar sa fie instalata aplicatia. La accesarea link-ului din partea de jos a mailului apare o fereastra pentru deschiderea link-ului, se selecteaza Microsoft Teams iar in urmatorul ecran se merge pe “Join as guest” – alaturare ca invitat. (La unele tablete e necesar rotirea tabletei din mod landscape in portrait pentru accesarea butonului de logare) Dupa deschiderea aplicatiei este indicat sa inchideti microfonul si sa-l porniti doar daca este cazul.
 3. Laptop sau calculator: La accesarea link-ului din partea de jos a mailului apare o fereastra pentru deschiderea link-ului, se selecteaza “Join on web instead” – daca selectati “Download the Windows app” cand se deschide aplicatia se selecteaza “Join as guest” – alaturare ca invitat. Dupa deschiderea aplicatiei este indicat sa inchideti microfonul si sa-l porniti doar daca este cazul.

La conectare trebuie sa va treceti numele si rugamintea este sa va treceti numele real.

Aceasta videoconferinta ar putea fi inregistrata. Prin alaturare la videoconferinta sunteti de acord cu aceste conditii.

Click here to join the meeting

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on “Fă-ți vocea auzită de autorități”

„REZISTENȚII. AMINTIRE și RECUNOȘTINȚĂ”

Expoziție organizată de Muzeul Național Cotroceni, în parteneriat cu Asociația „Apulum Forum” și Consiliul Național Pentru Studierea Arhivelor Securității, la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu

afis Expo Rezistentii BJ ASTRA Sibiu

În perioada 16.11 – 1.12.2020, la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, se va derula ExpozițiaRezistenții. Amintire și recunoștință”. Aceasta face parte dintr-un amplu proiect expozițional inițiat anul trecut de Muzeul Național Cotroceni, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la prăbușirea regimului comunist. Realizată în colaborare cu Asociația „Apulum Forum” din Alba Iulia și Consiliul Național Pentru Studierea Arhivelor Securității, expoziția propune publicului vizionarea unei galerii de portrete înfățișând foști disidenți și opozanți ai regimului totalitar comunist.

Vizitatorii vor avea ocazia de a privi 30 de eroi ai României, ale căror povești constituie adevărate modele de curaj, dârzenie, cinste și demnitate. Demersul este, în egală măsură, unul istoric, prin expunerea unor informații și documente, și unul artistic. Cele 30 de portrete, realizate într-o manieră artistică remarcabilă, aparțin unor tineri graficieni români, reprezentativi pentru generația de azi.

Expoziția poate fi vizitată în Foaierul Bibliotecii (Str. George Barițiu, nr. 7, parter), în intervalul orar 9:00 – 17:00. Cei interesați sunt invitați să solicite acest lucru în prealabil, la nr. tel. 0269 210 551. Accesul în spațiul expozițional se face respectându-se normele sanitare și regulile de distanțare fizică.

***

Activitățile desfășurate de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu se organizează cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on „REZISTENȚII. AMINTIRE și RECUNOȘTINȚĂ”

Țara Secașelor – Fă-ți vocea auzită de autorități

In data de 11.11.2020 intre orele 13:00 – 15:00 vă așteptăm la dezbaterea publică  “Țara Secașelor – Fă-ți vocea auzită de autorități”, organizată exclusiv ON-LINE (fiind nevoiți să renunțăm la organizarea evenimentului în regim hibrid datorită situației generate de COVID), în procesul de realizare a Strategiei de dezvoltare a județului – 2030. De asemenea, vă rugăm să diseminați linkul primit pentru a încuraja participarea online a tuturor cetățenilor interesați de dezvoltarea comunității și a județului (colegi, colaboratori, consilieri locali, reprezentanți ai producătorilor agricoli, ai mediului de afaceri, ai mediului academic, ai asociațiilor din domeniul social, mediu, cultură, sport, tineret etc.).

 Avem rugămintea să vă conectați cu 5-10 minute mai repede în ședință.

 Agenda evenimentului – 11.11.2020 – intre orele 13:00 – 15:00

 • 13.00 – 13.10 –  Importanța dialogului cu cetățenii, despre dezvoltarea județului, Daniela Cîmpean – președinta Consiliului județean Sibiu
 • 13.10 – 13.25 –   “Sustenabilitate. Inovare. Bunăstare. Incluziune socială. Unitate. Sibiu-Strategia 2030” – despre proiect și chestionarul propus cetățenilor, Oana Popa – director executiv Direcția Strategii și Proiecte
 • 13.25 – 13.35 –  Procesul de elaborare a Strategiei de dezvoltare a județului Sibiu și abordarea participativă,  Andrea Floria – expert planificare strategică și Cristina Cojoacă – manager proiect și director general ACZ Consulting
 • 13.35 – 15.00 – Dezbateri. Întrebări și răspunsuri

 Pentru detalii NU ezitați să ne contactați.

 Conectarea se face pe link-ul “Join Microsoft Teams Meeting” din partea de jos.

Posibilitati de conectare pentru invitatii din afara Consiliului Judetean Sibiu:

 1. Telefon : se descarca aplicatia Microsoft Teams. Nu se creeaza cont! trebuie doar sa fie instalata aplicatia. La accesarea link-ului din partea de jos a mailului apare o fereastra pentru deschiderea link-ului, se selecteaza Microsoft Teams iar in urmatorul ecran se merge pe “Join as guest” – alaturare ca invitat. Dupa deschiderea aplicatiei este indicat sa inchideti microfonul si sa-l porniti doar daca este cazul.
 2. Tableta : se descarca aplicatia Microsoft Teams. Nu se creeaza cont! trebuie doar sa fie instalata aplicatia. La accesarea link-ului din partea de jos a mailului apare o fereastra pentru deschiderea link-ului, se selecteaza Microsoft Teams iar in urmatorul ecran se merge pe “Join as guest” – alaturare ca invitat. (La unele tablete e necesar rotirea tabletei din mod landscape in portrait pentru accesarea butonului de logare) Dupa deschiderea aplicatiei este indicat sa inchideti microfonul si sa-l porniti doar daca este cazul.
 3. Laptop sau calculator: La accesarea link-ului din partea de jos a mailului apare o fereastra pentru deschiderea link-ului, se selecteaza “Join on web instead” – daca selectati “Download the Windows app” cand se deschide aplicatia se selecteaza “Join as guest” – alaturare ca invitat. Dupa deschiderea aplicatiei este indicat sa inchideti microfonul si sa-l porniti doar daca este cazul.

La conectare trebuie sa va treceti numele si rugamintea este sa va treceti numele real.

Aceasta videoconferinta ar putea fi inregistrata. Prin alaturare la videoconferinta sunteti de acord cu aceste conditii.

Click here to join the meeting

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on Țara Secașelor – Fă-ți vocea auzită de autorități

Mărginimea Sibiului – Fă-ți vocea auzită de autorități

In data de 11.11.2020 intre orele 10:00 – 12:00  vă așteptăm la dezbaterea publică  “Mărginimea Sibiului – Fă-ți vocea auzită de autorități”, organizată exclusiv ON-LINE (fiind nevoiți să renunțăm la organizarea evenimentului în regim hibrid datorită situației generate de COVID), în procesul de realizare a Strategiei de dezvoltare a județului – 2030. De asemenea, vă rugăm să diseminați linkul primit pentru a încuraja participarea online a tuturor cetățenilor interesați de dezvoltarea comunității și a județului (colegi, colaboratori, consilieri locali, reprezentanți ai producătorilor agricoli, ai mediului de afaceri, ai mediului academic, ai asociațiilor din domeniul social, mediu, cultură, sport, tineret etc.).

Avem rugămintea să vă conectați cu 5-10 minute mai repede în ședință.

Agenda evenimentului

 • 10.00 – 10.10 –  Importanța dialogului cu cetățenii, despre dezvoltarea județului, Daniela Cîmpean – președinta Consiliului județean Sibiu
 • 10.10 – 10.25 –   “Sustenabilitate. Inovare. Bunăstare. Incluziune socială. Unitate. Sibiu-Strategia 2030” – despre proiect și chestionarul propus cetățenilor, Oana Popa – director executiv Direcția Strategii și Proiecte
 • 10.25 – 10.35 –  Procesul de elaborare a Strategiei de dezvoltare a județului Sibiu și abordarea participativă,  Andrea Floria – expert planificare strategică și Cristina Cojoacă – manager proiect și director general ACZ Consulting
 • 10.35 – 12.00 – Dezbateri. Întrebări și răspunsuri

Pentru detalii NU ezitați să ne contactați.

 Conectarea se face pe link-ul “Join Microsoft Teams Meeting” din partea de jos.

Posibilitati de conectare pentru invitatii din afara Consiliului Judetean Sibiu:

 1. Telefon : se descarca aplicatia Microsoft Teams. Nu se creeaza cont! trebuie doar sa fie instalata aplicatia. La accesarea link-ului din partea de jos a mailului apare o fereastra pentru deschiderea link-ului, se selecteaza Microsoft Teams iar in urmatorul ecran se merge pe “Join as guest” – alaturare ca invitat. Dupa deschiderea aplicatiei este indicat sa inchideti microfonul si sa-l porniti doar daca este cazul.
 2. Tableta : se descarca aplicatia Microsoft Teams. Nu se creeaza cont! trebuie doar sa fie instalata aplicatia. La accesarea link-ului din partea de jos a mailului apare o fereastra pentru deschiderea link-ului, se selecteaza Microsoft Teams iar in urmatorul ecran se merge pe “Join as guest” – alaturare ca invitat. (La unele tablete e necesar rotirea tabletei din mod landscape in portrait pentru accesarea butonului de logare) Dupa deschiderea aplicatiei este indicat sa inchideti microfonul si sa-l porniti doar daca este cazul.
 3. Laptop sau calculator: La accesarea link-ului din partea de jos a mailului apare o fereastra pentru deschiderea link-ului, se selecteaza “Join on web instead” – daca selectati “Download the Windows app” cand se deschide aplicatia se selecteaza “Join as guest” – alaturare ca invitat. Dupa deschiderea aplicatiei este indicat sa inchideti microfonul si sa-l porniti doar daca este cazul.

La conectare trebuie sa va treceti numele si rugamintea este sa va treceti numele real.

Aceasta videoconferinta ar putea fi inregistrata. Prin alaturare la videoconferinta sunteti de acord cu aceste conditii.

Click here to join the meeting

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on Mărginimea Sibiului – Fă-ți vocea auzită de autorități

Fă-ți vocea auzită de autorități

Chestionar pentru Strategia de dezvoltare a județului Sibiu 2030

Consiliul Județean Sibiu are în curs de elaborare Strategia de dezvoltare economico-socială a Județului Sibiu: 2021-2030, document strategic care face obiectul proiectului “Sustenabilitate. Inovare. Bunăstare. Incluziune socială. Unitate. Sibiu-Strategia 2030”, derulat de Consiliul Județean Sibiu cu fonduri europene prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA). La etapa actuală, de analiză și diagnoză, proiectul prevede un proces amplu de consultare publică, ce include și un chestionar pentru cetățenii județului.

„Ne dorim ca viziunea pentru următorii zece ani să se bazeze pe o bună înțelegere a nevoilor și dorințelor locuitorilor în slujba cărora ne desfășurăm activitatea. Este o bună ocazie de a participa constructiv la stabilirea priorităților pentru viitor și de a vă face auziți de autorități, așa că vă invităm să o folosiți la maxim” precizează Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

În acest scop a fost elaborat un chestionar pentru cetățeni care este disponibil pe site-ul instituției www.cjsibiu.ro, la rubrica Fă-ți vocea auzită de atorități, https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSevRSWxabkze65fpw6ZOIzg6m78Gd7l7-hW88hTFYR–XrsNQ/viewform

 Termenul limită până la care trebuie completat este 18 noiembrie 2020.

Chestionarul este unul mai amplu și include secțiuni generale dar și specifice pe domeniile sănătate, mediu, dezvoltare economică, asistență socială, turism etc. El poate fi completat atât integral, cât și doar la acele domenii unde persoana care completează deține informații sau dorește să contribuie. Chestionarul va putea fi completat și la Centrul de Informare pentru Cetățeni din str. Gen. Magheru 14. În plus, Consiliul Județean Sibiu face apel la primării, instituții publice, dar și ONGuri să disemineze chestionarul către cetățenii din comunitățile cu care lucrează.

În paralel cu acest chestionar, se derulează interviuri și focus-grupuri cu factorii locali de interes pe fiecare dintre domeniile principale de dezvoltare. Sunt implicate atât instituții publice relevante, cât și mediul academic, mediul de afaceri, organizațiile societății civile și grupuri profesionale. Membrii Consiliului Civic Consultativ, constituit special pentru elaborarea strategiei, sunt încurajați să se înregistreze pe forumul online disponibil pe https://ccc.cjsibiu.ro/ pentru o comunicare cât mai rapidă.

În cursul lunii noiembrie vor avea loc o serie de întâlniri în județ, în fiecare dintre cele cinci micro-regiuni de dezvoltare. Modul de organizare va ține cont de restricțiile impuse de pandemie, iar întâlnirile se vor desfășura în regim hibrid, incluzând mijloace de participare online.

Strategia urmează a fi definitivată la începutul anului 2021 și va sta la baza fundamentării viitoarelor proiecte ce se vor finanța cu prioritate în județul Sibiu, atât din fonduri locale, guvernamentale, cât și europene.

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on Fă-ți vocea auzită de autorități

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu susține online solicitările utilizatorilor

20200424_150611

Având în vedere evoluția contextului epidemiologic și recomandările autorităților la nivel național,  Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu informează publicul larg cu privire la măsurile întreprinse, în această perioadă, în scopul prevenirii și combaterii pandemiei de COVID-19. Astfel:

 • Începând cu data de 11.11.2020, se suspendă activitățile cu publicul în toate structurile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (compartimente de relații cu publicul, săli de lectură și filiale). Angajații bibliotecii își vor continua activitatea administrativă internă, în intervalul orar 8:00 – 17:00 (sediul central), respectiv 9:00 – 17:00 (filiale).
 • În cadrul instituției, angajații vor respecta toate măsurile sanitare și administrative în vederea limitării răspândirii bolilor contagioase: normele de igienă, regulile de distanțare fizică, decalarea programului de lucru. Purtarea corespunzătoare a măștii de protecție este obligatorie.
 • În funcție de evoluția situației epidemiologice, vor fi transmise noi precizări.

Având în vedere suspendarea temporară a activităților cu publicul în spațiile bibliotecii, în această perioadă nu se vor percepe penalități pentru nereturnarea cărților la termen. Restituirea documentelor se va realiza, la redeschiderea bibliotecii pentru public.

Utilizatorii care doresc să consulte diverse materiale necesare documentării, pot accesa în regim gratuit resursele și canalele de comunicare online ale bibliotecii:

 • platforma electronică CloudLibrary, accesibilă prin introducerea datelor de identificare ale utilizatorului:
 • https://ebook.yourcloudlibrary.com/library/astra/Featured?media=all&src=lib;
 • serviciul de asistență bibliografică personalizată BiblioSuport, accesibil prin transmiterea unui mesaj electronic la: bibliosuport[at]bjastrasibiu.ro;
 • arhiva Biblioteca Digitală: http://www.dspace.bjastrasibiu.ro/;
 • informații și contact: tel. 0269 210 551, 0269 215 775 (interval orar 8:00 – 17:00).

„În aceste condiții atipice de desfășurare a activităților și din dorința de a deservi nevoile comunității, vom răspunde cu promptitudine tuturor solicitărilor sosite prin intermediul canalelor de comunicare online, astfel încât utilizatorii să beneficieze de materialele necesare în timp util. Rămânem aproape de toți membrii comunității sibiene, în special de cadrele didactice, de elevii și studenții care își pregătesc proiectele, dar și de părinții care îi îndrumă pe copii spre studiu și lectură. Vă mulțumim și vă încurajăm să rămâneți conectați cu resursele culturale și educaționale oferite de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.”, precizează Silviu BORȘ, managerul instituției.

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu susține online solicitările utilizatorilor