Rezultatul probei scrise pentru ocuparea postului vacant de șef serviciu cercetare și documentare bibliografică

Rezultat concurs 23.05.2019

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on Rezultatul probei scrise pentru ocuparea postului vacant de șef serviciu cercetare și documentare bibliografică

Rezultatul etapei a II-a de analizare a noului proiect de management la Biblioteca Județeană Astra

Rezultatul etapei a II-a de analizare a noului proiect de management la Biblioteca Județeană Astra

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on Rezultatul etapei a II-a de analizare a noului proiect de management la Biblioteca Județeană Astra

Rezultatul primei etape de analizare a noului proiect de management la Biblioteca Județeană Astra

Rezultatul primei etape de analizare a noului proiect de management la Biblioteca Județeană Astra

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on Rezultatul primei etape de analizare a noului proiect de management la Biblioteca Județeană Astra

Rezultate selecție de dosare

Rezultatele selecției de dosare depuse pentru concursul organizat pentru ocuparea postului de Șef serviciu Cercetare și Documentare Bibliografică

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on Rezultate selecție de dosare

Concurenții înscriși la BĂTĂLIA CĂRŢILOR se întâlnesc sâmbătă la Biblioteca ASTRA

Afis Batalia Cartilor Sibiu 2019

Copiii care s-au înscris la cea de-a treia ediție a Concursului de lectură Bătălia Cărților, organizat la Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu – sediul central și filiale, sunt invitați să participe la prima întâlnire dedicată dezbaterii titlurilor propuse pentru categoria de vârstă 11-13 ani. Tinerii cititori sunt așteptați sâmbătă, 18 mai 2019, în intervalul orar 10:00–11:30, la Compartimentul de Carte pentru Copii și Tineret situat în sediul central al bibliotecii – Str. George Barițiu, nr. 7, Corp B, et.1.

În cadrul acestei ediții a competiției, la categoria de vârstă 11-13 ani, cărțile propuse sunt:

Cel mai mic Bigfoot – Jennifer WEINER

Lămâi, cărți și prieteni – Jo COTTERILL

Ne vedem în Cosmos, prieteni! – Jack CHENG

Lista lui Sputnik, cățelul extraterestru – Frank Cottrell BOYCE

Șirul pierdut al timpului – Paige BRITT

Aproape sigur – Lisa GRAFF

Cravata roșie – Ji-li JIANG

Julie din neamul lupilor – Jean CRAIGHEAD GEORGE

Wolf Hollow – Lauren WOLK

Fata și războiul – Sara NOVIĆ

„Dorim să desfășurăm o serie de întâlniri în cadrul cărora copiii înscriși la concursul Bătălia Cărților vor avea prilejul să își expună părerile în legătură cu volumele citite. Propunem un format relaxat, cu discuții interactive, în care îi încurajăm pe micii concurenți să își exprime liber opiniile despre cărțile din concurs. Intenționăm să îi ajutăm să-și controleze emoțiile, să-și depășească temerile și să acorde atenție sporită discursului oral. Treptat, copiii se vor obișnui să vorbească în public, vor elimina tracul și, cu siguranță, în finala concursului, care va avea loc în toamnă, vom asista la pledoarii frumoase și convingătoare!”, declară Ana COCA, bibliotecar în cadrul Compartimentului de Carte pentru Copii și Tineret.

În etapa finală a competiției Bătălia Cărților vor ajunge cititorii care au parcurs toate cele zece titluri propuse şi care prezintă propriile opinii și argumente prin intermediul fișelor de lectură. Participantul cu cea mai valoroasă pledoarie în cadrul evenimentului public final va deveni “Cititorul anului 2019”, iar volumul care va obţine cel mai mare punctaj din partea cititorilor va deveni „Cartea anului 2019”. Vor fi acordate, de asemenea, premii pentru cele mai bune fișe de lectură, iar câștigătorii etapei județene vor participa la etapa națională, care va avea loc la începutul anului viitor.

titluri copii

***

Concursul Bătălia Cărților este organizat de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, proiectul fiind inițiat de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR).

Toate evenimentele și proiectele desfășurate în cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu se derulează cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

 

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on Concurenții înscriși la BĂTĂLIA CĂRŢILOR se întâlnesc sâmbătă la Biblioteca ASTRA

Anunț angajare Șef serviciu Cercetare și documentare bibliografică

Anunț angajare Șef serviciu Cercetare și documentare bibliografică

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on Anunț angajare Șef serviciu Cercetare și documentare bibliografică

Cursuri gratuite. Anteprenoriat, planificare strategică, managementul inovării și educației financiare.

Cursuri_gratuite_SME_Academy_Page_1

Cursuri gratuite. Anteprenoriat, planificare strategică, managementul inovării și educației financiare.

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on Cursuri gratuite. Anteprenoriat, planificare strategică, managementul inovării și educației financiare.

Cele mai frumoase gânduri bibliotecarilor români de pretutindeni!

BJA_00000018 Picture3

Astăzi, 23 aprilie 2019, sărbătorim Ziua Națională a Bibliotecarului și Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor. Omagiem o profesiune nobilă, aceea de bibliotecar și, în egală măsură, cartea, obiect unic și mereu de actualitate. Chiar dacă în ultimii ani au apărut nenumărate alte surse de informații, cartea rămâne în centrul atenției. Mijloacele de comunicare în masă, mediul digital și internetul au schimbat radical modul în care ne raportăm la cotidian. În acest context, bibliotecile și bibliotecarii joacă un rol esențial în procesul de transformare a societății. Astfel, bibliotecile au diversificat serviciile pe care le oferă utilizatorilor săi și cartea a devenit obiect digital, accesibil cititorilor în mediul virtual.

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, prin bibliotecarii ei, susținători permanenți ai culturii, cunoașterii și educației, se numără printre cele mai valoroase biblioteci ale României. Istoricul și serviciile noi pe care le oferă utilizatorilor săi dovedesc din plin acest lucru. Bibliotecile concept, programul de susținere a lecturii Reader on Board, sistemul de identificare prin frecvență radio a materialelor din bibliotecă (RFID), atelierele tematice de lectură, programele săptămânale adresate copiilor și adolescenților, Cloud Library și publicarea unor materiale cu caracter cultural și de informare sunt doar câteva dintre activitățile remarcabile care fac din Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu un loc al diversității, unde accesul la informație se face în mod democratic. Bibliotecarii sunt cei care încurajează permanent educația non-formală, susțin activități de petrecere a timpului liber în bibliotecă și oferă sprijin activ profesioniștilor din domeniul culturii. Adresăm gândurile noastre cele mai frumoase bibliotecarilor români de pretutindeni!

                                                                                 Colectivul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on Cele mai frumoase gânduri bibliotecarilor români de pretutindeni!

Lectură și desen pentru cei mici, la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu

Dedicat promovării literaturii pentru copii, proiectul „Prietenie… pe o… sfoară…” se desfășoară în cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, prin intermediul activităților susținute la Filiala Bâlea. Inițiat în 2013 de Biblioteca Județeană „George Barițiu” din Brașov, cu scopul de a sărbători Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret (2 aprilie), parteneriatul  educațional național se derulează în instituții culturale din aproape toate județele țării, angajând, până în prezent, mii de copii, părinți și cadre didactice.

Proiectul se adresează celor mici, în special copiilor de grădiniță și elevilor din clasele pregătitoare și cl.I-II, și vizează încurajarea interesului acestora pentru lectură, precum și susținerea celor implicați în activitățile didactice și educative ale copiilor. Denumirea proiectului, „Prietenie… pe o… sfoară…”, este inspirată de activitățile practice care însoțesc sesiunile de lectură. Acestea includ realizarea unor desene reprezentând grafic mai multe scene din lectura parcursă. La sfârșitul proiectului, partenerii instituționali fac schimb de desene,urmând ca fiecare instituție să expună pe o sfoară desenele primite de la ceilalți parteneri.

Ediția din acest an a proiectului propune tema „Carlo Collodi și poveștile sale minunate” și este dedicată celebrării operei literare a autorului italian. La Sibiu, proiectul este găzduit de Filiala Bâlea a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, pe parcursul lunilor aprilie și mai 2019. Sunt invitați, așadar, alături de cadrele didactice coordonatoare, copiii care doresc să asculte lectura îndrăgitei povești ”Aventurile lui Pinocchio” de Carlo Collodi. În cadrul întâlnirii propuse la bibliotecă, va fi proiectat un scurt material informativ din care cei mici vor afla detalii despre celebrul scriitor italian și opera sa literară. La finalul activității, copiii vor avea de colorat câte o fișă reprezentând fragmente din povestea plină de peripeții a tâmplarului Gepetto și a păpușii sale, Pinocchio.

Fil Balea img1 Fil Balea img2 Fil Balea img3

„Ne bucurăm foarte mult să vedem că cei mici vin la bibliotecă pentru activități de lectură. Sperăm să prindă cu adevărat gustul cititului, să își formeze deprinderi legate de lectură, iar cărțile să le stârnească mereu interesul și curiozitatea pentru a-și dezvolta creativitatea și simțul artistic. Deși trăim timpuri în care tehnologia ne ocupă foarte mult timp și parcă nu mai reușim să ne dezvoltăm temeinic, consider că uneori este bine să ne oprim puțin din iureșul activităților cotidiene. Putem face acest lucru relaxându-ne alături de familie și prieteni sau răsfoind o carte. Indiferent unde ne aflăm, acasă, în fotoliu, pe banca din parc  sau în spațiile unei biblioteci, cărțile ne ajută să temperăm ritmul trepidant al vieții și ne oferă timp să observăm lucrurile cu adevărat importante.”, este de părere Daniela Sava, responsabilul Filialei Bâlea a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

Redeschisă pentru public în toamna anului trecut, Filiala Bâlea pune la dispoziție un fond de peste 13.000 de volume destinate tuturor categoriilor de utilizatori. În cele patru săli de lectură, cititorii au acces liber la raft, unde pot găsi literatură beletristică românească și străină pentru toate grupele de vârstă, literatură științifică, science-fiction, enciclopedii, dicționare, cărți de istorie, psihologie, filozofie, muzică, artă, medicină, mitologie etc. Domenii foarte bine reprezentate sunt literatura propusă în bibliografia școlară, critica literară și ficțiunea pentru adolescenți.

Publicul poate accesa serviciile Filialei Bâlea, prin intermediul unui permis valid de acces în bibliotecă, în timpul programului de funcționare:

  • luni și joi: 10:00 – 18:00
  • marți: 08:00 – 16:00
  • miercuri: 08:00 – 17:00
  • vineri: 08:00 – 15:00

În egală măsură, utilizatorii bibliotecii pot consulta disponibilitatea titlurilor dorite în catalogul electronic al bibliotecii, accesând http://bjastrasibiu.ro/catalog-online/.

Pentru derularea activităților cu copii în cadrul bibliotecii, inclusiv a celor din Programul „Școala Altfel”, cadrele didactice interesate pot face o programare direct la sediul Filialei Bâlea, din Str. Bâlea, bl.9, sau la nr. de tel. 0369 807 053.

***

Toate evenimentele și proiectele desfășurate în cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu se derulează cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on Lectură și desen pentru cei mici, la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu

Concertul susținut de New Landscapes încheie, în aplauzele sălii pline, un sezon de succes al Stagiunii ICon Arts@Biblioteca ASTRA

După un sezon muzical de succes care a încântat sute de sibieni, iubitori ai muzicii bune, evenimentele Stagiunii ICon Arts@Biblioteca ASTRA au cuprins un program generos de concerte de muzică jazz de la începuturile genului, reinterpretări inedite ale celor mai buni muzicieni ai momentului, compoziții noi prezentate în premieră după cele mai noi tendințe la nivel internațional, dar și două concerte aparte, unul de chitară clasică și unul care a cuprins arii celebre și duete de operă, în egală măsură apreciate de publicul fidel al Stagiunii, prezent în număr mare la fiecare eveniment.

În seara zilei de luni, 1 aprilie 2019, pe scena Sălii Festive a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu au fost talențații muzicieni Ana Maria Galea (voce) și Daniel Csikos (pian), membrii formației New Landscapes. Concertul susținut de artiști a încheiat cu succes a treia ediție a Stagiunii ICon Arts@Biblioteca ASTRA. Pentru publicul numeros prezent la eveniment, a fost o seară plină de sensibilitate și armonie, în care cei doi interpreți, mari iubitori de muzică jazz, au creionat o poveste muzicală emoționantă din care nu au lipsit acordurile unor piese cunoscute:  Footprints de Wayn Shorter, Autumn Leaves de Joseph Kosma, What Are You Doing the Rest of Your Life? de Michel Legrand sau The Shadow of Your Smile  de Johnny Mandel.

M85_8996 M85_9003 M85_9015 M85_9130 M85_9140 zM85_8972 zM85_8976

Artiștii au interpretat teme cunoscute și mai puțin cunoscute din repertoriul standard american, dar și autohton, păstrând în abordarea lor cât mai mult din sonoritățile autentice ale pieselor originale, adăugând, în același timp, o notă personală, calități prin care s-au remarcat în nenumărate rânduri pe scenele românești și din străinătate. Repertoriul ales de artiști a cuprins și piesele românești Pasărea măiastră de Edmond Deda și Inimă nu fi de piatră de Mircea Tiberian și Anca Parghel.

Ana Maria Galea, voce caldă și blândă, acompaniată cu grație și delicatețe de Daniel Csikos la pian, a spus povestea jazzului, care, deși compus în urmă cu mulți ani, inspiră sentimente și trăiri profunde cum numai acest gen poate reda. Aceasta este muzica în care cei doi interpreți cred. Pentru ei jazzul este „ritm, spontaneitate, emoție și lirism totodată”.

Cu prilejul acestui eveniment muzical, Biblioteca Județeană ASTRA a pregătit o expoziție specială a cărei temă a fost jazzul. Au fost expuse numeroase documente despre istoria acestui gen pasionant, disponibile pentru împrumut la Compartimentul ARTE. Nu au lipsit discurile de vinil, CD-urile și cărțile despre jazz. Încă o dată, s-a dovedit că lectura și muzica bună sunt mereu pasiuni capabile să reunească de fiecare dată un public numeros.

Toate evenimentele derulate în cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu au loc cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

***

Stagiunea ICon Arts@Biblioteca ASTRA este un eveniment organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România în parteneriat cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, eveniment parte din programul „Oportunități la tine acasă” derulat de UCIMR și dedicat tinerilor muzicieni excepționali, program prin care artiștii găsesc oportunități reale de afirmare aici, acasă, pe scenele din România.

Parteneri: Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și Consiliul Județean Sibiu, Exces Music, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Senator Wines.

Parteneri media: EnjoyTV România, Radio România Cultural, Tribuna, Capital Cultural, Ora de Sibiu, Profil Cultural, Agenția de Carte, Mesagerul de Sibiu, România Pozitivă.

Comunicat de presă

Posted in evenimente, noutati | Comments Off on Concertul susținut de New Landscapes încheie, în aplauzele sălii pline, un sezon de succes al Stagiunii ICon Arts@Biblioteca ASTRA