Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Eveniment cultural la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu

Joi, 25 noiembrie 2021, în Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, a avut loc evenimentul „Telegraful Român – tezaurul șagunian al ziaristicii românești salvat prin digitizare”, desfășurat în cadrul programului Zilelor Șaguniene în Arhiepiscopia Sibiului. Întâlnirea a beneficiat de prezența ÎPS Părintele Mitropolit Laurențiu, a doamnei Daniela Cîmpean, Președinta Consiliului Județean Sibiu, a Vicarului eparhial, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, a consilierului cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, Pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală și a d-lui Ioan Mihail Cruciat, managerul interimar al Bibliotecii ASTRA Sibiu. Au fost prezentate aspecte referitoare la importanța demersului cultural de conservare a publicației Telegraful Român și la implementarea parteneriatului încheiat între Mitropolia Ardealului și Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu în anul 2013. Obiectivul colaborării a constat în digitizarea colecției ziarului Telegraful Român, unul dintre cele mai vechi și longevive periodice sibiene, întemeiat prin strădania și implicarea Mitropolitului Andrei Șaguna.

„Merită să facem cunoscută publicului larg finalizarea unui proiect început în urmă cu opt ani, în baza unei inițiative comune a Bibliotecii Județene ASTRA și a Mitropoliei Ardealului. Este vorba despre digitizarea publicației Telegraful Român, care este cel mai vechi ziar românesc cu apariție neîntreruptă de la 1853 până azi. Acest proiect a fost posibil datorită dotării Bibliotecii Județene ASTRA cu un scanner performant, achiziționat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu, precum și implicării personalului specializat din cadrul Bibliotecii care a scanat număr de număr din Telegraful Român.”, a spus d-na Daniela Cîmpean, Președinta Consiliului Județean Sibiu.

În cadrul parteneriatului între biblioteca publică sibiană și Mitropolia Ardealului, au fost identificate și selectate exemplare din perioada 1853 – 1873, aflate în stare bună de conservare. Acestea au fost fotocopiate și digitalizate cu sprijinul echipei Bibliotecii ASTRA Sibiu. Obiectivul propus a fost depășit, iar scanarea exemplarelor din Telegraful Român a continuat, în prezent, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu oferind utilizatorilor acces gratuit la 3.434 de numere (însumând 13.736 de pagini), din perioada anilor 1853-1880 și 1914-1919, păstrate în Depozitul Digital.

„Ca urmare a publicării colecției în format digital, în timp, s-a constatat intensificarea numărului de accesări a platformei digitale, acesta atingând o valoare lunară de aproximativ 1500 de accesări. Noi continuăm operațiunile de digitizare a exemplarelor din Telegraful Român, iar în perioada următoare vom încărca în platforma DSpace noi numere ale publicației periodice sibiene.”, a declarat Ioan Mihail Cruciat, manager interimar al Bibliotecii ASTRA Sibiu.

***
Toate proiectele, evenimentele și activitățile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu se desfășoară cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.