Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

                 

La 2 noiembrie 1816, s-a stins din viață, în Slovacia, Gheorghe Șincai (1754-1816), eminent istoric, filolog, scriitor și traducător român. Este recunoscut drept membru reprezentativ al Școlii Ardelene, ardent susținător al învățământului în mediul rural, animat de ideile Iluminismului european, ilustru și dedicat educator al celor de la sate. Experiența studiului asimilată în școli din Târgu-Mureș, Cluj, Blaj, Bistrița, Roma și Viena, preocuparea constantă în ceea ce privește originea poporului și a limbii române, dar și dorința de a extinde sistemul de învățământ în Transilvania, l-au făcut cunoscut, nu doar în spațiul transilvan, ci și în țările pe care le-a străbătut. A fost bibliotecar al bibliotecii din cadrul Colegiului De Propaganda Fide din Roma. În această perioadă, a primit acces în bibliotecile Vaticana, Sopra la Minerva și Benedictina, acest fapt contribuind la aprofundarea studiului legat de istoria românilor. Astfel, așa cum evidențiază Ana Maria Roman-Negoi, în lucrarea „Recuperarea unui destin: Gheorghe Șincai, Hronica românilor”, apărută la Editura Argonaut, în 2008, „fiecare din experiențele formative ale lui Gheorghe Șincai au constituit trepte progresive, absolut necesare în desăvârșirea profilului iluminist și înscrierea pe coordonatele unei epoci dominate de ideea ridicării prin cultură.”(p.49) Acesta a contribuit semnificativ la înființarea unui număr impresionant de școli confesionale greco-catolice în Transilvania.

Vă invităm să descoperiți documentele cu valoare de patrimoniu al căror autor este Gheorghe Șincai, în colecția de Carte Românească Veche a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu:

  • ELEMENTA LINGUAE DACO – ROMANAE SIVE VALACHICAE EMENDATA, FACILITATA, ET IN MELIO- REM ORDINEM REDACTA PER GEORGIUM SINKAY DE EADEM, AA. LL. PHILOSOPHIAE, & SS. THEOLOGIAE DOCTOREM, SCHOLARUM NATIONALIUM VALACHICARUM IN MAGNO TRANSYLVANIAE PRINCIPATU PRIMUM, ATQUE EMERITUM DIRECTOREM, NUNC PENES REGIAM UNIVERSITATIS PESTANAE TYPO-GRAPHIAM TYPI CORRECTOREM. BUDAE. TYPISREGIAE UNIVERSTITATIS PESTANAE. 1805;
  • EPISTOLA GEORGII SINKAI DE EADEM AD SPECTABILEM, ET CLARISSIMUM VIRUM IOANNEM DE LIPSZKY, CAPITANEUM CAESAREO – REGII REGIMINIS EQVESTRIS HUNGARICI, QUONDAM VECSEYANI, NUNC HASSO-HOMBURGENSIS, MAPPAE GEOGRAPHICAE PROVINCIARUM AD S. CORONAMREGNI HUNGARIAEN PERTINENTIUM ELUCUBRATOREM. BUDAE. TYPIS REGIAE UNIVERSITATIS PESTANAE. 1804
  • HRONICA ROMÂNILOR ŞI A MAI MULTOR NEAMURI, ÎNCÂT AU FOST IALE AŞA DE AMESTECATE CU ROMÂNII, CÂT LUCRURILE, ÎNTÂMPLĂRILE, ŞI FAPTELE UNORA FĂRĂ DE ALE ALTORA NU SE POT SCRIE PRE ÎNŢELES, DIN MAI MULTE MII DE AUTORI, ÎN CURSUL DE 34 DE ANI CULEASĂ, ŞI DUPĂ ANII DELA NAŞTEREA DOMNULUI NOSTRU IS HS ALCĂTUITĂ DE GHEORGHIE ŞINCAI DIN ŞINCA. DOCTORUL FILOSOFIEI, ŞI AL TEOLOGHIEI, FO-STUL DIRECTOR AL ŞCOALELOR NAŢIONALNICE ÎN TOATĂ ŢARA ARDEALULUI: ŞI DIORTOSITORIUL CĂRŢILOR ÎN CRĂIASCA TIPOGRAFIE A UNIVERSITĂŢII UNGUREŞTI DIN PEŞTA. În Buda. cu cheltuiala mai sus numitei tipografii a se tipări au început la anul 1808.

De asemenea, vă recomandăm reeditări ale operelor acestuia, dar și seria de documente dedicate vieții cărturarului Gheorghe Șincai și contextului socio-istoric în care acesta și-a desfășurat activitatea.

Sursa bibliografică:

Ana-Maria Roman-Negoi. „Recuperarea unui destin: Gheorghe Șincai, Hronica românilor”; prefață de Eva Mârza, Cluj-Napoca: Argonaut, 2008.

Material realizat de Anamaria Enescu