Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ieri, 26 mai 2021, la Filiala Bâlea a avut loc o nouă întâlnire online cu Grădinița Nr. 15 Sibiu în cadrul parteneriatului „Poveștile ne unesc”, întâlnire dedicată proiectului internațional promovat de Biblioteca Județeană „George Barițiu” din Brașov „Prietenie…pe…o…sfoară…virtuală”, care promovează literatura pentru copii și stimularea interesului pentru lectură în rândul celor mici. În cadrul ediției a IX-a 2021, în centrul atenției se află autorul Petre Ispirescu și opera sa. De-a lungul celor opt ediții, Biblioteca Județeană din Brașov a reușit să coaguleze în jurul acestei idei peste 200 de instituții culturale din 40 de județe și, împreună cu acestea, să stimuleze interesul pentru carte și lectură unui număr de peste 100.000 de copii. La atelierul online de la Filiala Bâlea au participat 110 copii și 7 educatoare.

                                             

„Sfoara virtuală” a poposit și la Filiala Bâlea a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. Copiilor de la grădiniță le-au fost prezentate informații despre proiect într-o manieră ludică și câteva detalii referitoare la autorul Petre Ispirescu. De asemenea, le-au fost prezentate cărțile care cuprind legendele, basmele și snoavele scrise de Petre Ispirescu, aflate în colecțiile bibliotecii de la Filiala Bâlea. După prezentarea volumelor, copiii s-au bucurat să urmărească lectura basmului „Fata moșului cea cuminte”, carte ilustrată de Adrian Cerchez, publicată la Editura Galaxia copiilor, în 2016. La finalul sesiunii de lectură, copiii au răspuns la numeroase întrebări menite să susțină înțelegerea textului și să stimuleze capacitatea de comunicare a acestora. Morala poveștii a fost aceea a unui vechi proverb românesc: „după faptă și răsplată”, care se referă la consecințele care se răsfrâng asupra noastră, în urma săvârșirii unor fapte bune sau a unor fapte rele.

             

Îndrumați cu devotament de cadrele didactice, copiii au colorat planșele primite de la Filiala Bâlea, ilustrând  scene din basmele lui Petre Ispirescu. Acestea au fost prezentate într-o expoziție organizată la Grădinița nr. 15, apoi la Filiala Bâlea. Imaginile au fost utilizate în cadrul atelierului de lectură de azi, pentru ilustrarea unor elemente din povestea citită copiilor, „Fata moșului cea cuminte”.

                               

Dorim să mulțumim cu această ocazie copiilor și cadrelor didactice pentru lucrările transmise, pentru atenția acordată și pentru bunăvoința de a participa la acest proiect! De asemenea, mulțumim Bibliotecii Județene din Brașov, mai ales Melaniei pentru proiectul acesta minunat pe care l-a propus bibliotecilor partenere în proiect! Și nu în ultimul rând, mulțumim Consiliului Județean Sibiu pentru susținerea întregii activități a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu și a filialelor acesteia!

Material realizat de Daniela Sava, bibliotecar
Filiala Bâlea