Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Astăzi, 20 decembrie 2021, se împlinesc 830 de ani de la atestarea documentară a orașului Sibiu.

Cu acest prilej, aducem în atenția publicului o serie de imagini ale publicațiilor aflate în colecțiile Bibliotecii Județene #ASTRA Sibiu, volume  care surprind aspecte fundamentale ale întemeierii și evoluției istorice a orașului nostru.

În lucrarea „Denkmaltopographic Siebenbürgen. Stadt Hermanstadt: Die Altstadt/ Topografia Monumentelor din Transilvania. Municipiul Sibiu: Centrul istoric” (Köln: Rheinland, 1999), istoricul Alexandru Avram atrage atenția asupra faptului că:

„Prima mențiune documentară referitoare la ținuturile sibiene datează din 20 decembrie 1191, când Papa Celestin al III-lea confirmă existența prepoziturii libere a germanilor din Transilvania, prepozitură care și-a avut sediul la Sibiu. Documentul se referă la organizarea bisericească a coloniștilor (numiți în documentele din 1191 – teutonicii – ecclesia Theutonicorum Ultrasilvanorum, în 1192-1196, document cu referire la prepozitul Sibiului, flandrezi, iar în 1206 – saxoni), sosiți în provincia Sibiu în timpul domniei regelui Géza al II-lea (1141-1162) și organizați într-o prepozitură în timpul domniei regelui Béla al III-lea (1172-1196).” (p. 15)

O copie a documentului datând din 1192 se află la Serviciul Județean Sibiu. Arhivele Naționale ale României, originalul existând în arhivele Vaticanului.

În vol. „Documente privind istoria României – Vol3Transilvania: veacul XI, XII şi XIII: Partea I: (1075-1250)” se regăsește transliterarea textelor documentelor din 1191 ș 1192, alături de traducerea în limba română.

Mai multe documente referitoare la reperele importante din istoria Sibiului sau legate de viața socială, culturală și artistică, veți găsi în numeroase lucrări aflate în fondurile documentare ale compartimentelor și filialelor Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

Informații privind publicațiile aflate din colecțiile Bibliotecii #ASTRA Sibiu se regăsesc în mediul online:

http://www.bjastrasibiu.ro:8080/liberty/libraryHome.do
https://ebook.yourcloudlibrary.com/library/astra/Featured?media=all&src=lib
http://www.dspace.bjastrasibiu.ro/
https://www.facebook.com/bibliotecasibiuastra/
https://www.instagram.com/bjastrasibiu/
https://www.youtube.com/channel/UCbC69KdQkufZEf_3m_h-42A
bibliosuport[at]bjastrasibiu[.]ro

***
Toate activitățile și proiectele desfășurate de Biblioteca Județeană #ASTRA Sibiu se derulează cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.