Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

În urmă cu 90 de ani, la data de 4 aprilie, se năștea Andrei Tarkovski, unul dintre cei mai mari cineaști ai lumii, realizator de film, regizor, scenarist, teoretician și editor de film de origine rusă.

Realizările sale cinematografice au fost caracterizate adesea prin prezența unor teme spirituale și metafizice: menirea omului pe Pământ, viziunea asupra spațiului și timpului, relația dintre om și Dumnezeu, dintre om și natură, dintre artist, artă și public.

„Andrei Tarkovski era conștient că o anumită ambiguitate este prezentă în filmele sale. Ca atare, filmele-i pot fi privite în maniere diferite, după gradul de pregătire spirituală și de interes al fiecărei categorii de spectatori. El explică realitatea acestor poziționări și prin faptul că se exprimă în operele sale la un nivel general, cu acces la un număr cât mai mare de oameni, ținând în penumbră evidențierea opțiunilor finale ale lumii sale interioare, lăsându-le să se manifeste cât mai libere pe cele ale spectatorului, care, dacă va căuta cu sinceritate și simplitate, va ajunge la Adevărul unic cu bucuria propriei descoperiri, nu cu sentimentul unei impuneri exterioare.” (Nicolescu, Costion. „Credinţa, nădejdea şi iubirea în viaţa şi opera lui Andrei Tarkovski”, Bucureşti: Lumea Credinţei, 2013, p. 23)

Încărcate de misterul locurilor, al oamenilor, al trăirilor și gesturilor, peliculele lui Tarkovski sunt presărate cu secvențe simple, dar de o mare fumusețe: mișcarea elementelor naturale, expresii inepuizabile ale chipului uman, imagini și sunete care compun starea de spirit a personajului. De multe ori, nararea poveștilor în filmele tarkovskiene este realizată neconvențional, prin cadre descriptive lungi care dezvăluie nu doar bogăția naturii, ci și stările de tulburare sau anxietate prin care trec personajele.

În memoria publicului larg și a cinefililor, #AndreiTarkovski (1932-1986) rămâne prin capodoperele sale cinematografice care au fost, de altfel, recompensate cu numeroare premii și distincții: „Copilăria lui Ivan” (1962), „Andrei Rubliov” (1966, rel. 1971), „Solaris” (1972), „Oglinda” (1974), „Călăuza” (1979), „Nostalgia” (1983), „Sacrificiul” (1986).

Andrei Tarkovski s-a stins din viață la vârsta de 54 de ani, în Franța.

Cinefilii sunt invitați la Compartimentul Arte al Bibliotecii ASTRA Sibiu pentru a (re)descoperi capodoperele cinematografice ale regizorului Andrei Tarkovski, de la nașterea căruia se împlinesc astăzi 90 de ani.

Sursa informațiilor:

Material realizat de Monica Marin

***
Informații privind publicațiile aflate din colecțiile Bibliotecii #ASTRA Sibiu se regăsesc accesând Catalogul online, platforma de cărți electronice Cloud Library, Depozitul Digital, serviciul BiblioSuport.

***
Activitățile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu sunt posibile cu susținerea financiară a Consiliului Județean Sibiu.

#BibliotecaAstra #AstraSibiu #AstraTransylvania #mysibiu #Sibiu #Hermannstadt #Romania #consiliuljudeteansibiu #astralibrary #library #lectură #cultură #cunoastere #educatie #cinema #cinematografie #AndreiTarkovski #Solaris