Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Reprezentant de seamă al Renașterii târzii, Albrecht Dürer s-a născut la 21 mai 1471, în Nürnberg, Germania, spațiu în care a luat contact cu ideile umaniste, filosofia, științele și artele plastice.

A fost pictor, teoretician al artei, proiectant, creator de gravuri și desene. Personalitate multilaterală a vremii, a fost interesat de matematică, astronomie, mecanică și literatură.

                                                           

Preocupat constant de găsirea unor noi modalități de exprimare artistică, de îmbunătățirea tehnicilor proprii, Dürer a călătorit intens, mai ales în Italia și Țările de Jos, teritorii în care cunoaște diverse medii sociale, mentalități culturale și creații artistice. Asimilarea unor elemente ale culturii renașterii italiene se suprapune peste profunda stăpânire a artei și tehnicii germane, aducându-i astfel artistului recunoaștere încă din timpul vieții. Apreciat și tot mai căutat pentru valoarea creațiilor sale remarcabile, artistul german ajunge să fie un brand și își creează propria identitate vizuală: monograma Albrecht Dürer.

Strădaniile sale permanente de a reda proporțiile ideale ale corpului uman sau de a reflecta întocmai cadrul natural, grija specială acordată suprafețelor pe care lucra, precum și varietatea de materiale utilizate în creațiile sale constituie valențele remarcabile ale artistului Albrecht Dürer, pe care Élie Faure îl descria drept un „meșteșugar stăpân pe arta sa, un suflet de poet și o minte de filosof”

(material realizat de Monica Marin)