Miercuri, 15 ianuarie 2020, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu a derulat o serie de evenimente dedicate poetului Mihai Eminescu și altor personalități ale culturii române. Colectivul de bibliotecari a propus iubitorilor de carte, muzică și cinematografie un adevărat maraton de cultură. S-au desfășurat simultan atelierul de lectură și joc de rol, maratonul de lectură publică, prezentarea volumelor având ca subiect Cartea Românească Veche, recitaluri de muzică de cameră, expoziții, proiecții video și de film. Numeroase activități dedicate sărbătoririi Zilei Culturii Naționale au avut loc și în filialele Bibliotecii, unde utilizatorii și publicul larg au vizitat expozițiile de carte și au participat în număr mare la activitățile de lectură publică.
La deschiderea evenimentelor au luat cuvântul Silviu Borș, director al Bibliotecii Județene ASTRA și Valentin Delcă, director al Direcției Județene pentru Cultură Sibiu. Pe parcursul zilei au participat reprezentanți ai instituțiilor și autorităților locale: Christine Manta-Klemens, Vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu, Tiberiu Drăgan, Viceprimar, Ghiță Bârsan, rector al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Alexiu Tatu, director al Arhivelor Naționale Sibiu, Alexandru Dumbravă, director al ISJ Sibiu, Tiberiu Costăchescu, profesor la ULBS, Cristian Lupeș, manager al Filarmonicii de Stat Sibiu.
A urmat Recitalul de poezie eminesciană, susținut de actorul Florin Coșuleț și de studenții anului al III-lea, de la Departamentul de Artă Teatrală al Facultății de Litere și Arte (ULBS). De asemenea, două grupe de copii de la Grădinița nr. 16 Sibiu au recitat poezii de Mihai Eminescu, iar pe parcursul zilei au fost prezenți la evenimente elevi ai instituțiilor de învățământ din întreg județul Sibiu și profesorii acestora,.
În Muzeul Asociațiunii, aflat în sediul vechi al Bibliotecii, a avut loc prezentarea volumelor „Cartea Românească Veche în comunități sibiene”, „Cartea Românească Veche în Rășinari”, „Cartea Românească Veche în parohii greco-catolice din județele Sibiu și Brașov”, „Cartea Românească Veche în colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu 1750 – 1800. Catalog”, „Cartea Românească Veche în colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu 1801 – 1830. Catalog”. Cu această ocazie, au vorbit prof. univ. dr. Eva Mârza (Universitatea „1 Decembrie” Alba Iulia), dr. Florin Bogdan (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia) și autorii lucrărilor, dr. Silviu Borș și dr. Bogdan Andriescu (Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu).
Participanții la Maratonul de lectură publică s-au bucurat de o atmosferă plăcută, au citit fragmente din opere ale autorilor români și au propus citate, care, apoi, au fost expuse în Foaierul Bibliotecii. Proiecțiile de film au fost și ele un punct de atracție pentru cinefili, iar Atelierul de lectură și joc de rol, animat de către actorul Lucian Dragotă, a fost un prilej de bucurie pentru cei mici. În egală măsură, proiecțiile de film au stârnit interesul celor cărora le plac producțiile cinematografice românești. Regizorul Bogdan Sărătean a prezentat din perspectivă regizorală filmul „Pădurea spânzuraților”.
În cursul după-amiezii, cele două momente muzicale au fost susținute de Filarmonica de Stat Sibiu, prin muzicienii Ilia Rusnac, Andrei Moldovan, Tiberiu Maniu și Silviu Chiorlise, membri ai Cvartetului Ilia și de duetul Monica Florescu – Makcim Fernandez Samodaiev. Nu în ultimul rând, au atras atenția publicului, poemul „Și dacă…”, manuscris semnat de Mihai Eminescu, aflat în patrimoniul Colecțiilor Speciale ale Bibliotecii, holograma din Foaierul Bibliotecii și imaginea acestuia proiectată pe exteriorul Palatului ASTRA. Proiecția video a fost organizată în parteneriat cu Ministerul Culturii și Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, punând în evidență împlinirea a 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.
„Suntem bucuroși să vedem că publicul sibian este interesat de evenimentele organizate cu prilejul Zilei Culturii Naționale și suntem onorați de prezența acestuia în număr atât de mare. Mulțumim tuturor celor care, prin prezența lor, au contribuit la reușita activităților prin care am omagiat cultura națională. A fost o zi de adevărată sărbătoare pentru românii de pretutindeni. Biblioteca este și va rămâne un element fundamental al societății contemporane, prin intermediul căruia, cultura unei națiuni și valorile acesteia vor fi puse în lumină și, implicit, aduse mai aproape de comunități”, a menționat Silviu Borș, director al bibliotecii.
Evenimentele au fost organizate în parteneriat cu Ministerul Culturii, Filarmonica de Stat Sibiu, Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu, Teatrul Național „Radu Stanca”, ULBS – Facultatea de Litere și Arte, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.