ANDRÉ MALRAUX (n. 3 noiembrie 1901, Paris, Franța – d. 23 noiembrie 1976, Creteil, Île de France, Franța), scriitor, ziarist și politician francez
Se împlinesc astăzi 45 de ani de la moartea lui André Malraux, scriitor reprezentativ al literaturii franceze din secolul trecut a cărui personalitate tumultuoasă s-a manifestat deopotrivă în cauzele în care a crezut, dar și ca om politic întreprinzător, „dotat cu o largă viziune ce a lăsat urme durabile în societatea și cultura franceză„.
***
„Considerăm că valoarea fundamentală a artistului european, în marile noastre epoci, începând cu sculptorii catedralei din Chartres, până la marii individualiști, de la Rembrandt la Victor Hugo, constă în voința de a vedea în artă și cultură obiectul unei cuceriri. Pentru a fi mai precis, că geniul este o diferență cucerită , […], nu există geniu care să copieze, nu există geniu servil […]. Există în descoperire, în artă, ca și în celelalte domenii, un fel de semnătură a geniului, și această semnătură nu s-a schimbat de-a lungul celor cinci milenii de istorie pe care le cunoaștem.”
André Malraux
Opere reprezentative:
- LA VOIE ROYALE (CALEA REGELUI) (1930), este „un roman fabulos, și totodată dur și pesimist, de aventuri cu iz inițiatic în jungla cambodgiană.” (https://paginiromanesti.ca/2011/08/23/crochiu-andre-malraux-un-spirit-fantast-si-renascentist/)
- LA CONDITION HUMAINE (CONDIȚIA UMANĂ) (1933), cu acțiunea în 1927, în timpul luptei pentru putere între comuniști și naționaliștii lui Ciang-Kai- Shek. Cartea este „o frescă tragică despre vulnerabilitatea valorilor și a destinelor omenești”. Romanul a primit premiul Goncourt în anul 1933.
- L’ ESPOIR (SPERANȚA) (1937), evocă ororile și dezastrele războiului Civil din Spania(1936-1939)
- LE MUSEE IMAGINAIRE (MUZEUL IMAGINAR) (1952-1954), este o fascinantă călătorie în lumea unor capodopere artistice – pictură, sculptură, din toată lumea și din epoci diferite.
Alte opere literare:
- LES CONQUERANTS (CUCERITORII)
- LES NOYERS D‘ ALTENBOURG (NUCII DIN ALTENBOURG)
- LA CRȆATION ARTISTIQUE (CREAȚIA ARTISTICĂ).
Material realizat de Gabriela Dordea, bibliotecar
Filiala Valea Aurie