Anul acesta, se împlinesc 175 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți istorici români ai veacului al XIX-lea. La 23 martie 1847, s-a născut la Iași, A. D. Xenopol, intelectual de elită, filozof, pedagog și economist român. Susținut financiar de Societatea „Junimea”, Xenopol a studiat și a obținut două titluri de doctorat la Giesen și Berlin, în Germania. A lucrat în magistratură, a fost rectorul Universității din Iași și a publicat numeroase lucrări despre istoria românilor în limba română și în limba franceză, opera sa fiind apreciată atât în spațiul cultural românesc, cât și în străinătate. Lucrările scrise de acesta, a căror temă este istoria poporului român, constituie bazele cercetării în acest domeniu din România.
În anul 1896, A. D. Xenopol a devenit membru activ al Academiei Române, iar în 1900, membru de onoare al Societății de Arheologie din Bruxelles. Deține numeroase titluri internaționale, dintre care amintim: membru de onoare al Societății Academice din Cernăuți (1901), membru al Institutul Internațional de Sociologie (1903), membru titular al Academiei de Științe Morale și Politehnice din Paris, vicepreședinte al Societății de Sociologie din Paris (1916). A publicat numeroase articole în „Convorbiri Literare” și a editat revista „Arhiva” la Iași. Lucrările sale științifice au fost reeditate de-a lungul timpului, în beneficiul generațiilor de istorici, filozofi și sociologi care au urmat. „Istoria Românilor din Dacia Traiană” (1888 – 1893), „Les Principes fondamentaux de l’histoire” (1899), „Domnia lui Cuza Vodă” (1903), „Mijloacele de îndreptare ale stării ţărănimii române” (1907), „La théorie de l’histoire” (1908), „Istoria partidelor politice din România” (1910) sunt printre cele mai reprezentative cărți pe care le-a scris.
„Între cărturarii care au ctitorit România modernă A. D. Xenopol este, fără îndoială, una din figurile cele mai interesante și mai luminoase, una care invită mereu la reflecție. Istoric, filozof, economist, sociolog, jurisconsult, pedagog, el a dat în fiecare din aceste ipostaze, și mai ales în primele trei, lucrări ce-i asigură un loc eminent în știința și cultura epocii. Ca istoric, el a elaborat întîia sinteză completă asupra trecutului românesc, sinteză pe care a pus-o și la îndemâna străinătății pe calea unui compendiu. Ca filosof, el s-a aplecat asupra aceluiași domeniu, construind o teorie a istorie, rezemată pe ideea de serie evolutivă și elaborînd o logică disciplinei pe care o profesa. Ca economist, în fine, el a apărat, împreună cu Dionisie Pop Marțian ș. a., interesele vitale ale României, fiind unul dintre întemeietorii curentului național pe tărîm economic.” (Zub, Alexandru. Istoriografia română la vârsta sintezei: A. D. Xenopol. Iași: Institutul European, 2004, p. 10)
Din colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, am ales o serie de volume și articole din „Convorbiri Literare”, al căror autor este A. D. Xenopol. Sunteți invitați să consultați aceste valoroase materiale la Compartimentele Împrumut Carte pentru Adulți și Periodice, unde veți fi atent îndrumați de bibliotecarii astriști.
Surse bibliografice:
- Zub, Alexandru. Istoriografia română la vârsta sintezei: A. D. Xenopol. Iași: Institutul European, 2004.
- http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Alexandru_Dimitrie_Xenopol. Accesat 23/03/2022
Material realizat de Anamaria Enescu și Monica Marin
***
Toate proiectele și activitățile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu se desfășoară cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.