Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Se împlinesc astăzi 185 de ani de la moartea lui Aleksandr Sergheevici Puşkin (1799-1837), poet și dramaturg clasic rus, de factură romantică, considerat fondator al literaturii ruse moderne. Pionier al utilizării limbajului popular bogat și expresiv  în poeziile, basmele și scrierile sale dramatice, Pușkin a creat un stil narativ în care a îmbinat drama, romantismul și satira, manieră stilistică ce definea literatura rusă din acea vreme. Numeroși autori ruși care i-au urmat au fost inspirați de creația literară pușkiană: Fiodor Tiutcev, Nikolai Leskov, Ivan Turgheniev, Ivan Goncearov, Mihail Lermontov, Nikolai Gogol. La rândul său, Pușkin a fost influențat de scriitori precum Voltaire și Shakespeare, contemporanii săi romantici din literatura anglo-saxonă fiind Byron și Goethe.

Aleksandr Sergheevici Puşkin a lăsat posterității valoroase opere literare, adevărate fresce ale epocii și spațiului în care a trăit, dar și mărturii ale vieții sale tumultoase și ale temperamentului său năvalnic: poeme narative, poeme de factură lirică și politică, basme, povestiri, nuvele, eseuri critice, pagini de corespondență și însemnări. Exegeții operei lui Pușkin consideră numeroase dintre creațiile sale drept capodopere literare ale literaturii ruse din acea perioadă, multe dintre ele având și valoare istorică: poemele „Ruslan și Ludmila” (1820), „Prizonierul din Caucaz” (1822), „Fântâna din Bahcisarai” (1824), „Călărețul de aramă” (1833), drama „Boris Godunov” (1825), seria „Povestirile răposatului Ivan Petrovici Belkin” (1831), romanul în versuri „Evgheni Oneghin” (1832), nuvelele „Dama de pică” (1834) sau „Fata căpitanului” (1836).

„Căci Pușkin este un univers întreg, un univers în sine, complicat, uriaș, cu atît mai complex cu cît totul este subsumat unei unice și atotputernice legi a armoniei. La suprafață, această stăpînește peste o lume ce mișună de oameni, destine, conflicte, o lume de o valoare cu adevărat enciclopedică, ca informare și cunoaștere a unei epoci. Examinînd însă mai atent, dincolo de prima impresie de armonie, pătrunzînd în adînc, vom descifra revolta bietului Evgheni împotriva «Călărețului de aramă», drama dezlănțuită de patima nebună a Mariei pentru Mazepa, surde amenințări de răzmeriță, triste destine de oprimați și atîtea altele.
    Mute lucruri sunt doar schițate: Pușkin n-a apucat să spună totul, să-și epuizeze bogăția de idei, de gânduri în paginile operelor sale. Moartea prematură a lăsat multe dintre ele nerostite pînă la capăt, nelămurite, unele poate chiar neformulate, sau tăinuite; le putem doar ghici, interpreta, putem căuta sensurile lor profunde, ascunse. Și în aceasta vom afla imense bucurii – Pușkin ni se va arăta într-o lumină nouă, va dezvălui laturi necunoscute ale personalității sale, ne va apărea în ipostaze nebănuite, în aspecte, poate, suprinzătoare. Este destinul oricărui mare creator, al oricărei personalități excepționale. Și, în același timp, este și expresia unei trăsături specifice, proprii lui Pușkin, care a însumat în destinul său de scriitor experiențe și rezultate multiple, profunde și înnoitoare, un univers întreg, bogat și variat. Pe bună dreptate spunea Gogol că «Pușkin este un fenomen excepțional și poate unica afirmare a spiritului rusesc – el este omul rus în devenire, așa cum poate se va manifesta doar peste două sute de ani».
    Universul devenirii, al drumului spre viitor, al acestui om și al poporului său, universul afirmării spirituale a poporului rus – iată coordonatele esențiale ce au făcut atît de vii, atît de interesante și mereu actuale personalitatea lui Pușkin și creația sa.” (Nicolescu, Tatiana. „A. S. Pușkin”, București: Editura Albatros, 1978, p. 13-14)

Opera literară, volumele de însemnări și corespondență, dar și cele care ilustrează viața și personalitatea poetului rus Aleksandr Sergheevici Puşkin se regăsesc la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, în colecțiile compartimentelor de împrumut carte (Adulți, Copii și Tineret, filiale).

***
Surse documentare:

Material realizat de Monica Marin, bibliotecar

***
Toate proiectele și activitățile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu se desfășoară cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.

***
Informații privind documentele din colecțiile bibliotecii se regăsesc și în mediul digital:

#BibliotecaAstra #AstraSibiu #AstraTransylvania #mysibiu #Sibiu #Hermannstadt #Romania #consiliuljudeteansibiu #astralibrary #library #lectură #cultură #educatie #cercetare #poezie #poezii #proza #literaturarusa #EvgheniOneghin