„Poate că povestea este cea mai frumoasă parte a vieții omenești… cu povești ne leagănă lumea, cu povești ne adoarme… Ne trezim și murim cu ele.!” (1)
Ieri, 21 aprilie 2021, a avut loc cea de-a doua întâlnire din seria atelierelor de lectură inițiate de Grădinița cu program prelungit nr. 15, în parteneriat cu Filiala Bâlea a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.
La invitația d-nei bibliotecar Daniela Sava, d-na Clara Samoilă, consilier școlar la Școala Gimnazială nr. 8, a venit la bibliotecă împreună cu fiica ei, Sara Popa și Kathia Moldovan, prietena Sarei, pentru a pune în scenă o piesă de teatru pentru copiii de la Grădinița nr. 15.
Povestea intitulată „Pădurea fermecată” a fost scrisă de Sara, iar decorul piesei și punerea în scenă a poveștii au fost realizate de ambele fetițe. Ele au interpretat pe rând roluri diferite: Anastasia, Mary, iepurașul care s-a transformat în sperietoare de ciori, albina, zâna și alte personaje prezente în piesă. La finalul poveștii, fetițele au pus întrebări copiilor, pentru a verifica dacă aceștia au fost atenți la relatarea lor.
Copiii au fost încântați de povestea pusă în scenă de Sara și Kathia. Dialogul de la final dintre fetițe și copiii de la grădiniță a fost un deliciu.
Poveștile prind viață în momentul în care sunt citite sau puse în scenă, cum a fost cazul poveștii de azi, „Pădurea fermecată”, prezentată de Sara și Kathia. Actul lecturii a decurs lin, asaltat uneori de dialogul dintre personaje, dar, inevitabil, a ajuns la inima micilor ascultători.
Să nu uităm că poveștile stimulează dorința de cunoaștere, imaginația și creativitatea copilului!
Poveşti
În a nopţii magie,
răzvrătite vise,
cern noian de stele,
șirag de mărgele,
ţes poveşti catifelate,
pe bolţile luminate,
pânze dantelate,
cu-a fulgilor vals, şarade…
povestea unui colţ de zâmbet…
……………………………………..
povestea unei clipe,
brodate,
cu feţi şi zâne…
poveşti aşternute,
cu migală,
în a vieţii gală,
pe file îngălbenite,
înnădite… (2)
Note:
- Mihai Eminescu, http://www.citatepedia.ro/index.php?id=160968, (2021/04/21).
- Carmen Pinte, „Povești”, http://www.citatepedia.ro/comentarii.php?id=368495, (2021/04/21).
Material realizat de Daniela Sava,
Bibliotecar
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu
Filiala Bâlea