Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Copiii au nevoie de artă și de povești, de poezii și muzică, la fel de mult cum au nevoie de iubire, mâncare, aer curat și joacă” (Phillip Pulmann)

Prin Parteneriatul „Poveștile ne unesc”, încheiat cu Grădinița cu program prelungit nr.15, Filiala Bâlea a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu va derula, în perioada aprilie-iunie a.c., o serie de ateliere de lectură on-line.

Prima întâlnire a avut loc în cursul zilei de 7 aprilie 2021. Micuții participanți s-au bucurat de prezentarea fabulosului volum „Incredibilul băiețel mâncător de cărți”, de Oliver Jeffers, în lectura Danielei Sava, bibliotecar în cadrul Filialei Bâlea. Aceasta a recomandat și alte căți ale autorului și ilustratorului irlandez, volume care se regăsesc în colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu: „Cum să prinzi o stea”, „Înțepenit” și „Fred, prietenul imaginar”. Copiii au urmărit cu mult interes lectura cărții prezentate, au pus întrebări și au primit sfaturi referitoare la modul în care trebuie să se comporte cu toate cărțile, mai ales cu cele împrumutate.

Primul atelier derulat în mediul on-line a constituit o experiență interactivă extrem de plăcută, constructivă și educativă.

„Cărțile sunt precum electricitatea. Odată inventate, nu doar că nu s-au demodat, ci au devenit indispensabile. Cărțile antrenează inteligența și profunzimea gândirii umane, iar într-un secol al vitezei și automatizării, lectura dă un avans extraordinar celor care o practică. Să citești este unul dintre obiceiurile cheie, importante în acest secol în care prosperă oamenii creativi, curioși, plini de imaginație. Toate aceste calități se dezvoltă citind cărți bune, acumulând cunoștințe și perspective care ne inspiră să vedem posibilități acolo unde ceilalți ratează sau întârzie să le vadă.” (Smartkid, Luna fetelor din cărțile pentru copii – De ce este important să citim?, Minodora Cerin, București, 2021, p. 9)

„Copiii au nevoie să fie însoțiți cu bucurie în universul cărților încă de când se nasc. Atunci când nu descoperă de timpuriu plăcerea de a citi sau de a asculta povești, au nevoie de adulți care să le deschidă cu blândețe și înțelegere calea către cărți.” (Smartkid, Luna fetelor din cărțile pentru copii – O viață mai frumos trăită, Minodora Cerin, București, 2021, p. 3)

Material realizat de Daniela Sava, bibliotecar Filiala Bâlea
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu

Leave a Reply