Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Biblioteca Digitală a Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu

Biblioteca Digitală răspunde unor cerinţe simple de creare, diseminare, utilizare, prezervare a colecţiilor din biblioteca tradiţională. Trecerea de la materialul tipărit la cel electronic a dus, în mod firesc, la transpunerea colecţiilor – fie că sunt reprezentate de cărţi, periodice, manuscrise, iconografie, hărţi etc. – în format electronic. În acest mod, nu doar ca sunt păstrate documentele şi pentru cei ce ne urmează, dar ele pot fi consultate, în timp real, de oricine, de oriunde, atâta timp cât există o conexiune la internet şi un dispozitiv conectat la acesta.

Biblioteca Digitală a Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu pune la dispoziţia utilizatorilor, prin site-ul său bjastrasibiu.ro/biblioteca-digitală/ cărți, manuscrise, periodice și materiale iconografice din colecțiile Bibliotecii selectate în funcţie de unicitatea lor, relevanţa pentru Sibiu şi Transilvania, gradul de solicitare şi de conservare. Se pot consulta lucrări manuscrise (imagini scanate care redau întocmai aspectul original) care numai cu greu ar putea fi puse la dispoziție publicului în mod tradițional datorită vechimii şi a gradului de conservare al acestora, regăsite în categoria Carte românească manuscrisă, Carte străină manuscrisă, Carte străină rară, Carte străină veche. De asemenea, texte (obținute tot prin scanare, urmată de programe de recunoaștere text, pentru lucrările ce nu au imagini).

Avantajul constă în aceea că aceste texte pot fi preluate direct drept citate și introduse la nevoie în programe de prelucrare a textelor. În categoria Periodice, pagini şi pagini de articole din ziare au fost transformate în texte inteligente, uşor de regăsit şi de folosit. Se adaugă manuscrise, fotografii, ex-libris- uri, publicaţii editate în Biblioteca ASTRA, documente adunate în cadrul Colecţiilor Speciale ale Bibliotecii, în dorinţa de a facilita accesul utilizatorului la o cantitate cât mai mare de documente fără a mai fi nevoie de deplasarea fizică, cât şi accesul simultan al mai multor utilizatori la acelaşi document.

Pot fi regăsite Enciclopedia Română (1905), Monografia comunei Răşinariu (1915), colecţia completă de manuscrise româneşti (sec. XVII-XIX), manuscrise din fondul Emil şi Aurel Cioran, Gazeta Oficială a Judeţului Sibiu (1923, 1924, s.a.), Foaia Poporului (primul număr – 1896), Tribuna (primul număr – 1884), Conferinţele ASTREI, etc. Urmează a fi expuse utilizatorilor colecţia completă de Bibliografie românească veche, Carte veche străină, Iconografie, Periodice vechi.

Ca toate acestea să poată fi oferite utilizatorilor Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu, echipa Compartimentului Informatizare-Digitizare (Mihai Cruciat, Malvina Sabău, Delia Lugojanu, Ioana Butnaru) alături de ceilalţi colegi bibliotecari implicaţi în munca de transpunere a documentelor tradiţionale în variantă electronică din celelalte compartimente ale Bibliotecii se bazează pe tehnologie de vârf. Astfel, scanner-ul Zeutschel A2 OS 1200 combină performanţele tehnice maxime cu imaginile rezultate perfecte prin corectarea şi detectarea automată a documentelor, management automat de culoare, expunerea redusă la lumina (iluminarea va fi activată numai la scanare), presiune redusă asupra cotorului cărţilor vechi etc. Scanner-ele de carte Plustek OpticBook pot prelua chiar și cele mai dificile cărţi şi documente datorită capacului detașabil și a unei zone de scanare care se extinde la marginea scanerului.

DocWorks este un program utilizat de cele mai renumite biblioteci, edituri, și companii din întreaga lume pentru a digitaliza și de a converti documentele valoroase pentru a asigura accesul facil, consultabil, dar şi conservare pe termen lung a documentelor. Termenul Unitate Digitală înseamnă transformarea documentelor tipărite la imagini digitale, aceste imagini urmând a fi convertite în unități inteligente utilizând OCR (recunoașterea textului) și zonarea (de exemplu, identificarea diferitelor articole pe o pagină de ziar).

DocWORKS este singurul program care combină toate etapele de conversie necesare într-un singur flux de lucru. Astfel vine în ajutorul celui interesat de un anumit subiect, titlu, autor, localitate, cuvânt, uşurându-i munca de documentare, înjumătăţind timpul alocat „răsfoirii” paginilor de carte sau ziar.

Prin proiectul LoCloud Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu este partener la Biblioteca Digitală Europeană Europeana.eu – un portal „despre idei și inspirație” care oferă acces utilizatorilor la peste 52 milioane de obiecte digitale (lucrări de artă, artefacte, cărţi, înregistrări video şi audio) din întreaga Europă – alături de alte opt biblioteci judeţene, şi pune la dispoziţia utilizatorilor 52 de numere din “Foaia Poporului”, publicaţie apărută la Sibiu, în 1898, ziar independent, de economie, politică, beletristică, opinie etc.

Ioana Butnaru,
bibliotecar