Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

➡️ La finalul lunii octombrie a.c., România a fost reprezentată prin Biblioteca Județeană ASTRA la “Future of Europe for Public Libraries: Democracy Camp”, eveniment organizat prin prin inițiativa „Public Libraries 2030” (rețea de biblioteci publice din Europa), cu susținerea mai multor parteneri internaționali, în cadrul unui proiect Erasmus+. Reuniunea s-a desfășurat în Portugalia, la biblioteci din Lisabona, și a cuprins numeroase expuneri și ateliere de lucru.

🔆 Au fost dezbătute teme de interes pentru societatea în continuă dezvoltare: democrație în sfera culturii, politici participative, angajament cetățenesc, activismul curatorial, incluziunea socială și relația dintre bibliotecă și comunitate în contextul actual. Peste 40 de bibliotecari din întreaga Europă au discutat despre rolul bibliotecilor în democrație și viitorul acestora.

„Am participat la Lisabona la o conferință a bibliotecilor din Europa, reunite în programul Public Libraries 2030, structură în care suntem unica instituție de profil din România cu statut de membru. Cu toții întâlnim aceleași situații problematice: noile comunități, noile valori, noile oportunități digital culturale. Concluzia mea, care coincide cu a tuturor celorlalți colegi participanți, este că noi nu mai suntem doar depozitari de carte. Suntem actori culturali și, din această poziție, este normal să fim proactivi. Biblioteca poate intra în orice comunitate. Biblioteca poate culturaliza, poate ajuta la identificarea unei comunități, indiferent de profilul acesteia. Suntem obligați să mergem între oameni, să folosim noile metode digitale, să învățăm să comunicăm. Suntem cei mai potriviți pentru a deschide poarta comunității pentru grupuri sociale noi. De aceea cred și credem că bibliotecile vor deveni în cel mai scurt timp un hub cultural, un loc al dezbaterii de idei, o arhivă a comunităților, un hub de cercetare.”, a precizat Răzvan C. Pop, managerul Bibliotecii ASTRA Sibiu, în urma participării la eveniment.

📸 sursa foto: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0R81mVRDgxJ4TCNiiJorLkWrzEp9Xy3teJBCRUTzqYR1uzC9fPaWDba32WxC9Di1tl&id=100070090609329

***
Activitățile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu se desfășoară cu susținerea financiară a Consiliului Județean Sibiu.

 

#BibliotecaAstra #AstraSibiu #AstraTransylvania #Sibiu #Hermannstadt #Romania #consiliuljudeteansibiu #astralibrary #library #reading #lectură #cultură #educatie #cercetare #invatare #cunoastere #informare #education #DigitalLiteracy #EUDigitalEducation #publiclibraries #pl2030 #EUproject #ADELE #Portugal #Lisboa