Blue Noise concertează la Sibiu, într-un show unic susținut de șase voci remarcabile
Luni, 26 martie 2018, de la ora 18:00, Blue Noise aduce pe scena Sălii Festive a Bibliotecii Județene ASTRA din Sibiu accentele inconfundabile ale muzicii a cappella. Evenimentul marchează închiderea acestui sezon al Stagiunii ICon Arts @ Biblioteca ASTRA, după o serie de evenimente care s-au bucurat de un real succes în rândul publicului sibian, începând cu luna ianuarie. Organizatorii promit reluarea Stagiunii în această toamnă.
Din 2017, concertele ICon Arts se desfășoară sub egida „Artele noi întâlnesc tradițiile vechi”, astfel că și evenimentele acestei stagiuni s-au încheiat cu o invitație la degustare de produse gastronomice locale ale producătorilor din Rîu Sadului și cu prezentarea de vinuri transilvănene. La evenimentul de luni vor fi prezenți producătorii de la Villa Vinea.
La eveniment, intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, numai prin solicitarea invitației electronice la adresa bjastrasibiu@gmail.com
Cu un repertoriu vast, remarcabil prin diversitatea compozițiilor vocale alese, grupul format din Ana Maria Alexa (soprană), Elena Moroşanu (mezzo soprană), Ana Cristina Leonte (alto), Mihail Grigore (tenor), Bogdan Tudor (bas) şi Denis Bolborea (beatbox, soundbox), toți muzicieni cu o pregătire artistică solidă, formează una dintre cele mai apreciate formații de muzică a cappella din România. Talentul și pasiunea cu care aceștia interpretează compoziții muzicale complexe, abordarea deschisă și tonică a genurilor muzicale jazz, rhythm and blues, pop, beat-box sau rock sunt elemente care au conturat originalitatea concertelor Blue Noise.
Un moment important în evoluția formației Blue Noise l-a constituit participarea la Eurovision, în 2015, unde au obținut locul al patrulea în Finala naţională, devenind astfel prima trupă a cappella care a ajuns în Finală. După această experiență, formația a fost o prezență constantă pe scenele din București și din țară, concertând alături de artiști precum Răzvan Suma, Alexandra Uşurelu, Adi Despot şi Viţa de Vie sau Damian Drăghici.
Cei șase soliști au fost activi de-a lungul timpului în diverse formații în România. Patru dintre ei au făcut parte din trupa Jazzappella, prima formație a cappella din România. În cei aproape trei ani de Jazzappella, au pus bazele genului a cappella în România, învățând din mers, găsindu-și treptat un public care i-a urmărit și aplaudat permanent. Au susținut peste 120 de concerte, în țară și în festivaluri internaționale de jazz, concertând alături de nume importante ale genului, printre care amintim Swingle Singers și Vocal Sampling.
Ana Cristina Leonte, una dintre cele mai distinse voci ale jazz-ului românesc din ultimii ani, a participat în trecut la masterclass-urile Academiei ICon Arts, iar, începând din 2017, grație evoluției sale constante, a fost invitată în calitate de profesor al Academiei ICon Arts. Cu ea vă veți mai putea întâlni și la ediția de anul acesta a Festivalului ICon Arts Transilvania.
Concertele Stagiunii ICon Arts @ Biblioteca ASTRA s-au desfășurat cu sala arhi-plină aproape la fiecare eveniment. Au fost invitați Adrian Nour, Viorica Pintilie & Friends, Cvartetul Solartis și Duo Kitharsis. Pentru al cincilea concert, Blue Noise propune piese muzicale pop-rock cântate în manieră jazz, dar şi aranjamente originale ale unor piese tradiționale.
Expoziție dedicată evoluției muzicii corale
Din Evul Mediu până astăzi, muzica de cor a trecut prin numeroase transformări. Scena muzicii corale s-a deschis extrem de mult în ultimul secol, depășind adesea sălile de concert. Diferite ansambluri internaționale se regăsesc astăzi în contexte muzicale diverse: clasic, pop sau rock. În România, muzica de cor a fost și este puternic apreciată atât de muzicieni, cât și de public.
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu a pregătit, și cu acest prilej, o expoziție dedicată ce va cuprinde câteva elemente care ilustrează modul în care colecția muzicală a acesteia s-a dezvoltat. Sunt expuse materiale imprimate, transcrieri ale compozițiilor corale și discuri de vinil care aduc în atenția publicului madrigale, compoziții religioase, muzică populară vocală sau coruri din opere. Toate acestea reflectă spațiul cultural muzical românesc de ieri și de azi, așa cum se regăsește în colecțiile bibliotecii.
Stagiunea ICon Arts @ Biblioteca ASTRA este un eveniment organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, în parteneriat cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.
Cu mulțumiri,
Echipa ICon Arts & Biblioteca ASTRA