Vernisajul expoziției foto „Fred Nuss – legendă a fotografiei sibiene” a reunit, în 17 octombrie 2023, la sediul Bibliotecii #ASTRA Sibiu, admiratori ai artei cunoscutului fotojurnalist sibian. Generații întregi, asupra cărora Fred Nuss și-a pus amprenta, au fost prezente la eveniment, pentru a vedea fotografiile inedite expuse în foaierul bibliotecii publice sibiene și pentru a aduce un omagiu memoriei artistului.
Au vorbit, în deschiderea expoziției, câțiva dintre oamenii care l-au cunoscut pe maestrul fotograf îndeaproape, fiecare aducând în fața celor prezenți amintiri și gânduri despre Fred Nuss.
„L-am cunoscut în urmă cu 12-13 ani, când, împreună cu mai mulți amici, l-am invitat la o discuție despre Sibiu și nu se mai oprea; și nu doream să se mai oprească Fred Nuss, pentru că avea un stil de a povesti fantastic. Sibiul are o istorie foarte frumoasă a fotografilor, aproape că fiecare generație este legată de un fotograf și îmi pun întrebarea cine vine după Fred Nuss și cine va fi acel etalon de fotografie. Eu mă mândresc să spun că fac parte dintr-un oraș unde avem fotografi de mare calitate. Împreună cu colegii mei de la Biblioteca Astra ne-am dorit să punem și noi o pietricică la ceea ce înseamnă amintirea lui Fred Nuss”, a transmis managerul bibliotecii, Răzvan C. Pop, în cadrul întâlnirii.
După un scurt moment de reculegere în memoria fotografului sibian, doamna Beatrice Ungar, redactor-șef al publicației Hermannstädter Zeitung, a rememorat câteva dintre darurile oferite de către Fred Nuss celor care l-au cunoscut.
„Cel mai important lucru pe care l-am învățat de la Fred a fost să mergi cu ochii deschiși, chiar dacă tu crezi că ești în orașul în care te-ai născut si știi totul. Am învățat că trebuie să vezi cu ochiul dragostei. A avut și o busolă foarte importantă, soția lui, Ecaterina Nuss. Legământul lui era că nu contează aparatul, contează cine se uită prin obiectiv. El se uita ce poate să prindă cu obiectivul.”
Coleg de redacție timp de mulți ani și prieten al legendarului fotograf sibian, domnul Ion Onuc Nemeș a mărturisit că Fred Nuss avea o definiție simplă, la îndemâna oricui, a fericirii: ca să fii fericit, trebuie să îți faci cel puțin trei mici bucurii în fiecare zi; iar pentru prietenul său fotojurnalist, acestea erau: să citești o carte, să deschizi un album de fotografii, să întâlnești un om plăcut cu care-ți face plăcere să stai de vorbă.
„A fost un om cu adevărat fericit și, când au plecat sașii de aici, l-am întrebat pe Fred: «Fredy, tu nu pleci?» Și a spus: «De ce să plec? Am tot ce îmi trebuie aici. Sunt un om fericit.» Era fericit pentru că știa definiția pe care mi-a dat-o. Cei care l-ați cunoscut știți ce a însemnat Fred pentru lumea gazetărească și pentru peisajul acesta al Sibiului – el făcea parte din peisaj. Nu a fost un om care să vadă viața extrem de sofisticat, o vedea foarte simplu, așa cum vedea fotografia. Dar fotografiile văzute de el sau felul în care vedea o realitate și o fotografia ne dădea o emoție suplimentară, noi redescopeream Sibiul. De acolo de unde este, el mai are multe lucruri de rostit. Generația tânără are de învățat din lecția acestui minunat om.” – a spus domnul Ion Onuc Nemeș.
Discipolii maestrului fotograf Fred Nuss, domnii Daniel Bălțat și Andrei Buta, membri ai Fotoclubului Orizont, au împărtășit publicului emoții și gânduri legate de arta de a fi și de a crea ale acestuia.
„Undeva în anii 2000 m-am angajat la Tribuna și numele de Fred Nuss nu prea poate fi despărțit de Tribuna sau de Hermannstädter Zeitung sau de Fotoclub Orizont. Am fost în jur de opt ani, aproape zi de zi, cu domnul Fred. Avea o răbdare extraordinară. Pot să spun că l-am cunoscut foarte bine. Respira fotografie. A iubit fotografia până în ultima clipă, pentru el era totul, era o istorie ambulantă – a cuprins fotografia de la placa de sticlă până la aparatul foto digital; mulți fotografi și-ar dori așa ceva, o evoluție și în tehnică, dar și în partea estetică. Foarte mult iubea ceea ce făcea, inclusiv și partea de fotoreporter, dar și partea de artist. Și-a lăsat amprenta pe generații întregi de fotografi și, cumva trăiește prin ei.” – a mărturisit Daniel Bălțat.
Domnul Andrei Buta a reușit să re-creeze în cuvinte imaginea fotografului emblematic al Sibiului: haios, bun povestitor, inovator, pedagog, generos.
„Pentru mine, Fred era un tip simpatic și, cum zicea el, era cel mai înalt dintre fotografi; și nu era înalt doar fizic, era înalt în toate. A fost cel care a creat un curent în fotografia de spectacol: fotografia de jazz miroase a jazz. De la el, foarte mulți fotografi au învățat regula foarfecei: iei o poză și tai din ea ce nu-ți place; dacă tot ai tăiat și n-a rămas nimic, poza n-a fost bună. O regulă extrem de simplă și foarte la îndemână. De asemenea, avea darul poveștii. Când se ducea într-un loc, avea marele noroc să găsească oameni frumoși. Avea și partea cealaltă: lua imagini, dar știa să le dăruiască. Ne-a dăruit expoziția aceasta și – cine știe? – poate o să ne mai dăruiască și altele.”
Publicul prezent s-a bucurat de poveștile scrise în clar-obscur, lăsate moștenire comunității de către unul dintre cei mai iubiți sibieni. Expoziția va rămâne pe simezele Bibliotecii #ASTRA Sibiu până în 30 octombrie 2023, pentru toți iubitorii de frumos.
***
Activitățile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu se desfășoară cu susținerea financiară a Consiliului Județean Sibiu.
#BibliotecaAstra #AstraSibiu #AstraTransylvania #Sibiu #Hermannstadt #Romania #consiliuljudeteansibiu #astralibrary #library #reading #lectură #cultură #cunoastere #educatie #education #arts #FredNuss #fotografie #fotograf #fotojurnalism