Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

În urmă cu 180 de ani, la 7 mai 1840, s-a născut marele compozitor rus #PiotrIliciCeaikovski, considerat a fi unul din reprezentanții Romantismului muzical european. Compozițiile sale sunt inspirate de tradiția franceză și italiană și, în egală măsură, de muzica populară rusă. Amestecul de stiluri, abordarea simbolistă și melodicitatea sinceră sunt elementele care susțin originalitatea lucrărilor sale, apreciate de publicul larg, dar și de critica de specialitate.

Născut într-o familie burgheză, a avut parte de o educație aleasă, fiind îndrumat de către părinți spre o carieră în jurisprudență, însă pasiunea pentru muzică l-a determinat pe Ceaikovski să renunțe la aceasta și să urmeze cursurile Conservatorului din Sankt Petersburg, înființat în 1862. După absolvire, s-a mutat la Moscova, unde a predat teorie muzicală în cadrul Societății Muzicale Ruse. A compus numeroase simfonii, opere, concerte și muzică de cameră, contribuind semnificativ la prefacerea muzicii de balet și, implicit, la succesul și canonizarea acesteia. „Lacul lebedelor” a schimbat viziunea asupra întregii scene de balet în plină perioadă romantică. Întreaga sa operă componistică este străbătură de expresivitatea orchestrației, adesea evocând emoția și zbuciumul uman în fața destinului.

A fost contemporan cu Dostoievski, Brahms, Dvořák și Massenet. A făcut numeroase călătorii în Europa și a fost invitat în SUA la inaugurarea prestigioasei Carnegie Hall din New York. Turneele pe care le-a întreprins în Rusia și în străinătate i-au adus succesul și prețuirea publicului european și american. Serghei Prokofiev, Aram Haciaturian, Gustav Mahler, Dmitri Șostacovici și Serghei Rahmaninov sunt doar câțiva dintre reprezentanții modernității muzicale de la începutul secolului al XX-lea, inspirați de lucrările simfonice ale lui Piotr Ilici Ceaikovski.

   

(material realizat de Anamaria Enescu și Monica Marin)

Leave a Reply