Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

📚 În fiecare an, la data de 23 aprilie, se sărbătorește Ziua Mondială a Cărții și Drepturilor de Autor, dar și Ziua Bibliotecarului din România. Este un moment de celebrare a lecturii, a cărții și, deopotrivă, o sărbătoare a tuturor celor care își dedică energia, timpul și priceperea pe drumul cărții, de la concepere la cititor, conectând oamenii cu informația și cunoașterea: #bibliotecari#autori#ilustratori#traducători#editori#tipografi#librari sau #anticari.

📖 Cu acest prilej, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, instituție de cultură care se bucură de susținerea financiară a Consiliului Județean Sibiu, împreună cu Biblioteca Universității „Lucian Blaga” Sibiu, organizează luni, 24 aprilie 2023, evenimentul „Carte | Bibliotecă | Librărie”, o dezbatere centrată pe importanța profesiei de #bibliotecar sau #librar și pe menirea în continuă schimbare a bibliotecilor și librăriilor în societatea actuală și viitoare. În acest context, subiectele abordate vor viza: consumul de #lectură, piața de #carte, apetitul și preferințele utilizatorilor pentru lectură, facilitarea accesului publicului la resursele documentare, multiplele provocări determinate de evoluția tehnologică și relația cu alți actanți din domeniul cultural și educațional.

👥 În cadrul evenimentului, sunt invitați la dialog: dl. Valer Cosma, directorul Bibliotecii Universității „Lucian Blaga” Sibiu, d-na Monica Buzaș, coordonatoare a Bibliotecii din cadrul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu, d-na Corina Hopârtean-Cioltei, coordonatoare a Bibliotecii din cadrul Institutului Academiei Române de Studii Socio-Umane, d-na Daniela Muntean, coordonator al Centrului de Informare și Documentare în Etnologie „Cornel Irimie” al Complexului Național Muzeal ASTRA, dl. Alexandru Munteanu, coordonator al Bibliotecii din cadrul Muzeului Național Brukenthal, d-na Nicoleta Gheorghiu, coordonatoare a Librăriei Humanitas „Constantin Noica” Sibiu, d-na Andreea Tărnăuceanu, coordonatoare a Librăriei Cărturești Sibiu și dl. Răzvan C. Pop, managerul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. Vor participa, de asemenea, profesioniști din domeniul științelor informării și documentării și bibliotecari din bibliotecile sibiene.

📍 Evenimentul „Carte | Bibliotecă | Librărie” va avea loc în data de 24 aprilie a.c., la ora 14:00, în spațiul American Corner Sibiu, situat la etajul 5 al Bibliotecii #ASTRA Sibiu.

***
Instituită de UNESCO în anul 1995, Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor reprezintă un prilej de celebrare a cărții, de încurajare a lecturii și de promovare a celor care activează în cele trei sectoare majore din industria cărții – edituri, librării și biblioteci. În sfera literară, 23 aprilie are o semnificație aparte, ea marcând data la care au trecut în eternitate trei dintre autorii proeminenți ai literaturii mondiale: dramaturgul englez William Shakespeare (1564-1616), romancierul spaniol Miguel de Cervantes (1547-1616) și cronicarul peruvian Inca Garcilaso de la Vega (1539-1616).

***
Data de 23 aprilie marchează, începând din anul 2005, și Ziua Bibliotecarului în România, în semn de recunoaștere publică a prestigiului profesiei de bibliotecar și de apreciere a profesioniștilor care lucrează în biblioteci sau alte structuri info-documentare, a tuturor celor care fac posibilă întâlnirea între cărți și cititori.