Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CONCURS NAȚIONAL „PRIETENII MUZICII” PRO PIANO – ROMÂNIA Filiala SIBIU

Afis A2

FUNDAŢIA CULTURALĂ
„PRO PIANO – ROMÂNIA”
CONCURS NAȚIONAL „PRIETENII MUZICII” PRO PIANO – ROMÂNIA Filiala SIBIU Ediția a VII -a 15 – 17 martie 2019

Preşedintele Fundaţiei şi Director Artistic:
Prof. STELA AVESALON

Despre Fundația Culturală „PRO PIANO – ROMÂNIA”
Înființată în anul 1996, „Pro Piano – România” este o fundație cultural-muzicală nonprofit, cu Statut de Utilitate Publică (din anul 2004).
Prin intermediul pianului, Fundația și-a propus ca scop depistarea, educarea, selecționarea, erarhizarea și promovarea copiilor și tinerilor talentați, supradotați, ducând în final la formarea unei elite artistico-muzicale.
Primele proiecte organizate de Fundație au urmărit sprijinirea tinerelor talente, în drumul lor spre afirmare, prin asigurarea condițiilor materiale necesare participării acestora la concursuri naționale și internaționale importante, precum și prin organizarea de concerte, recitaluri, spectacole în locații deosebite. Informații suplimentare în CV-ul Fundației din Sit-ul Fundației, de la adresa: www.propiano.org / Au urmat numeroase proiecte care aveau ca țintă atingerea scopurilor propuse prin înființarea Fundației.
Foarte importante proiecte, ca dimensiune, importanță și anvergură sunt concursurile:
1. Concursul Internațional de interpretare „PRO PIANO-ROMÂNIA”, înființat în anul 1997. Cea de a XXIII-a ediție a concursului de interpretare pianistică din acest an, concurs cu o deosebită importanță națională și internațională, este destinat tinerilor pianiști cu vârste cuprinse între 6 – 30 ani, Din anul 2011 el a fost dublat de 2. Concursul de Compoziție Muzicală (de creație muzicală)
3. Concurs național de muzică românească: „PRO PIANO-MUZICĂ ROMÂNEASCĂ” – ediția a II-a, 29 – 31 martie 2019, în București
4. Concursurile Naționale „PRIETENII MUZICII”, cu cele 5 filiale, în cele mai importante zone culturale ale țării: Cluj-Napoca, Iași, Sibiu, Timișoara, Brăila(în acest an numai 3 filiale active). El se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 5-18 ani, care studiază pianul, fie ca instrument principal în școli și licee de muzică, fie ca instrument opțional în diverse forme de invățământ: de stat, particular, palate ale copiilor, cluburi, etc.
Alte proiecte adiacente inițiate de Fundație, cu importnață deosebită pentru tinerii muzicieni:
 Festivalul laureaților – care promovează laureații Concursului Internațional „Pro Piano – România” și ai altor concursuri naționale și internaționale de pian;
 CEM = Centrul de Excelență și Merit – care promovează pe plan național și internațional cei mai talentați tineri muzicieni, prin prezentarea lor în recitaluri naționale și internaționale de anvergură, în locații importante:
– recitaluri la Centrele Culturale din Roma și Veneția(Italia), Berlin (Germania), Budapesta(Ungaria), Franța(Paris)
– turneu de recitaluri în alte locații din Italia(Verona, Roma și Veneția) și în Franţa (la Palatul Behague) şi la Parlamentul European de la Strassbourg.
Despre Concursul Național
„PRIETENII MUZICII / PRO PIANO-ROMÂNIA”
Concursul „Prietenii Muzicii” este un proiect „PRO PIANO – ROMÂNIA” iniţiat în anul 2003. El fost gândit ca o modalitate de stimulare a copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 5-18 ani, care studiază pianul atât în învăţămîntul de stat cât și în cel particular.
Scopurile iniţierii acestui proiect au fost multiple:
încurajarea învăţării unui instrument muzical în paralel cu cultura generală obligatorie, pentru dezvoltarea optimă a capacităţilor mentale ale tinerilor) ; redirecţionarea atenţiei lor de la numeroasele influenţe nocive ale străzii (droguri, vagabondaj, absenteism), prin oferirea unei alternative plăcute, interesante, solicitante de petrecere a timpului liber; crearea şi oferirea unui cadru organizat de afirmare artistică-muzicală, de prezentare, verificare și evaluare a cunoştințelor şi deprinderile însuşite.
Structurarea Festivalului: 3 secţiuni-A, B și C(4 mâini). Secțiunile A și B cuprind câte 15 categorii, în funcție de anul de naștere al participanților.
Cui se adresează:
– secțiunea A – tinerilor care studiază pianul ca instrument principal în școli și licee de muzică. – secțiunea B-tinerilor care studiază pianul ca instrument opțional în şcoli şi licee de muzică, la Palatul Copiilor, Cluburi sau în sistem particular; secțiunea C – ansamblu la 4 mâini.
Evaluarea va fi făcută de un juriu format din personalități ale didacticii pianistice. Premii: se vor acorda Diplome pentru Premiile, I, II, III si Mențiuni, Premii Speciale, Premiile Sponsorilor, Marele Premiu(fie pe fiecare categorie sau pe secțiuni) și Marele Premiu al Concursului(dacă va fi cazul).
După primele 5 ediţii din București, datorită numărului mare de participanți veniți din toate colțurile țării, am considerat că este importantă apropierea locaţiei festivalului de domiciliul lor, pentru a da o șansă de participare unui număr cât mai mare de tineri. Astfel s-a născut ideea Filialelor:
 Prima filială „Prietenii Muzicii” a luat fiinţă în anul 2008 la Cluj-Napoca. De la 110 participanţi( prima ediţie), s-a ajuns la 270. Locaţia Festivalului: Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.
 A doua filială „Prietenii Muzicii” a fost înființată la Iaşi în anul 2012. Locația: Colegiul Național de Artă ”Octav Băncilă” – Iași(până în 2015).
 A treia filială „Prietenii Muzicii” este cea de la Sibiu – 2013. Locația: Biblioteca Județeană „Astra” din Sibiu.
 A patra filială „Prietenii Muzicii” este cea de la Timișoara – 2016. Locația: Universitatea de Vest – Facultatea de Muzică, Sala „Orpheum” și Gala de premiere la Sala „Aula Magna” de la Universitatea de Vest.
 A cincea filială – Brăila, 2018. Locația: Teatrul „Maria Filotti”.
Informaţii suplimentare despre cele 3 filiale: www.propiano.org

Broşura evenimentului

Invitatie

Programarea concurenţilor