Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Anul acesta se împlinesc 165 de ani de la descoperirea primei vopsele de sinteză bazată pe anilină. William Henry Perkin (1838 – 1907), pe atunci tânăr student la London’s Royal College of Chemistry, experimenta obținerea formei sintetice a chininei. Însă încercările acestuia au dus într-o direcție nouă. În laboratorul tânărului Perkin a luat naștere una dintre cele mai râvnite culori din modă, mov. Emoji Până la mijlocul secolului al XIX-lea, culorile erau obținute din pigmenți de origine naturală, prin metode scumpe, calitatea acestora fiind alterată de trecerea timpului. Perkin a adus involuntar în centrul atenției o metodă care, ulterior, a dat numeroase rezultate în obținerea culorilor necesare industriei textilelor aflată în plină ascensiune. Culorile obținute prin sinteză organică erau ieftine și durabile, iar hainele frumos colorate deveneau accesibile mai multor categorii sociale.

În secolul XX, studierea proceselor chimice la baza cărora se afla anilina, a dus la realizarea, prin intermediul polimerilor, a fibrelor de nylon și a poliesterului. Aceste mici detalii legate de culoare și fibră au contribuit semnificativ la dezvoltarea industriei modei.

💜
Pornind de la faimoasa culoare mov și de la faptul că, în lumea înconjurătoare, culorile sunt fundamentale,  vă invităm să descoperiți „Culoarea în colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu”, un periplu în lumea vizualității și, totodată, o invitație la lectură.

***
Surse documentare:

https://daily.jstor.org/the-accidental-invention-of-the-color-mauve/?fbclid=IwAR3UjWqAl9cio9-RG9Jcr0iwprEnYmJtO49OCKHeO3HvOJJlsyz_sQuyy2Y&utm_campaign=generalmarketing&utm_content=facebook&utm_medium=social&utm_source=facebook

https://edition.cnn.com/style/article/perkin-mauve-purple/index.html

📚

Informații privind documentele din colecțiile bibliotecii se regăsesc în catalogul online, pe platforma de cărți electronice Cloud Library, în Depozitul Digital și pe celelalte canale de comunicare și promovare.

http://www.bjastrasibiu.ro:8080/liberty/libraryHome.do
https://ebook.yourcloudlibrary.com/library/astra/Featured?media=all&src=lib
http://www.dspace.bjastrasibiu.ro/
https://www.facebook.com/bibliotecasibiuastra/
https://www.instagram.com/bjastrasibiu/
https://www.youtube.com/channel/UCbC69KdQkufZEf_3m_h-42A
bibliosuport[at]bjastrasibiu[.]ro

 

 

#BibliotecaAstra, #AstraSibiu, #AstraTransylvania, #mysibiu, #Sibiu, #Hermannstadt, #Romania, #consiliuljudeteansibiu, #astralibrary, #library, #lectură, #carti, #educatie, #cultura, #cercetare, #documentare, #WilliamHenryPerkin, #MOV, #Mauveine, #mauve, #MauveDecade, #fashion, #colours, #colors, #violet, #cromatica, #modă, #culori