Skip to content Skip to footer

Campanii

Voluntar Bibliotecar – program de voluntariat

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu derulează programul „Voluntar Bibliotecar”, o inițiativă menită să-i reunească pe toți cei care doresc să contribuie la activitățile Bibliotecii, în beneficiul comunității locale, al societății și mediului înconjurător. Sunt așteptați să se înscrie cei mai pasionați, creativi și inimoși voluntari (cu vârsta peste 15 ani) care, alături de echipa bibliotecarilor astriști, să sprijine cu atenție și generozitate utilizatorii, implicându-se activ în proiecte culturale și educative.

Povestea Bibliotecii ASTRA a început cu peste 160 de ani în urmă. De atunci, generații de bibliotecari au împărtășit valoroasa experiență a lecturii și au susținut numeroase alte activități dedicate membrilor comunității sibiene. Cei care se vor alătura echipei ASTRA vor beneficia de o serie numeroasă de oportunități legate de derularea activității unei instituții de cultură, vor avea ocazia de a afla cum se lucrează într-o echipă care pune la dispoziția comunității servicii și activități culturale și educaționale, iar în egală măsură, vor avea posibilitatea să contribuie la organizarea, implementarea și promovarea acestor proiecte și acțiuni (evenimente culturale, ateliere educative, manifestări artistice etc.). Experiența în cadrul Bibliotecii ASTRA Sibiu le vor oferi voluntarilor un bun prilej de a dezvolta deprinderi suplimentare, de a lega noi prietenii și de a-și pregăti calea pentru parcursul profesional.

Sunt invitați să se înscrie în programul Voluntar Bibliotecar” toți tinerii pasionați de lectură, cultură și interacțiune cu oamenii, care cred în puterea educației ca parte esențială în devenirea tinerei generații. Prima recrutare a voluntarilor are în vedere implicarea acestora în organizarea și susținerea activităților din cadrul proiectelor estivale, „Bibliovacanța” și „ASTRA Adolescent”.

Înscrierea participanților la programul de voluntariat se poate realiza online (e-mail: voluntar@bjastrasibiu.ro) sau la sediul central al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, (str. George Barițiu, nr. 7, et. 4), prin completarea și transmiterea unei cereri de înscriere, alături de copia actului de identitate.

De ce să vii în echipa #VoluntarBibliotecar?

Alături de noi vei afla:

 • ce înseamnă să lucrezi în calitate de bibliotecar;
 • cum ajung cărțile în colecțiile Bibliotecii;
 • care sunt rutele pe care acestea le urmează odată ajunse în mâinile bibliotecarilor;
 • cum se organizează atelierele creative pentru copii, competițiile de lectură și atelierele pentru adolescenți.

Și, mai cu seamă, vei învăța:

 • să lucrezi cu cartea;
 • să utilizezi corect echipamentele IT destinate scanării documentelor și prelucrării datelor specifice;
 • să comunici corect, rapid și precis cu colegii de echipă;
 • să respecți și să ameliorezi fluxul de lucru în echipă;
 • să implementezi planul de comunicare al unei activități sau al unui eveniment;
 • să interacționezi cu utilizatorii serviciilor Bibliotecii și cu publicul larg;
 • să organizezi o activitate de animație pentru copii și tineret (ateliere creative/ recreative).

Ce ne dorim de la tine?

 • să citești și să apreciezi lectura;
 • să-ți placă să înveți din experiență, alături de o echipă dinamică;
 • să fii loial, corect și punctual;
 • să-i inspiri pe cei din jurul tău și să le acorzi susținerea pentru a descoperi uimitoarea lume a bibliotecii, a lecturii și a cărților.

👉 Dosarul tău de înscriere va include:

***

Activitățile desfășurate de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu sunt susținute financiar de Consiliul Județean Sibiu.

Campania „Donează o carte nouă pentru viitorul comunității în care trăiești!” – 2022

Proiectul are în vedere susținerea accesului utilizatorilor la resurse educaționale și culturale actualizate și vizează în special strângerea de publicații noi adresate copiilor și adolescenților: volume din literatura beletristică, română și străină, cărți de ficțiune, materiale educaționale. Aceste resurse contribuie la susținerea procesului educațional actual parcurs de copii și adolescenți în anii de formare și studiu, dar și la sprijinirea activității profesionale a cadrelor didactice.

Apelul bibliotecii se îndreaptă spre toți cei care consideră că lectura este fundamentală în dezvoltarea cognitivă, socială și culturală a tinerei generații.  Încurajăm membrii comunității să ni se alăture în acest demers, prin donarea de publicații editate recent (în ultimii cinci ani). Noi le vom colecta și ne vom îngriji ca ele să ajungă la publicul cititor, fie în cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, fie în alte spații de lectură, create în comunitățile cu acces redus la cultură și educație (zone rurale ale Județului Sibiu).

Publicațiile donate se colectează la sediul central sau în filialele bibliotecii publice sibiene, la sediile partenerilor sau pot fi preluate direct de la donatori.

Sugestii pentru achiziții de carte sunt disponibile la sediul central al Bibliotecii, pe website-ul Bibliotecii sau în librăriile partenere.

Inițiativa noastră beneficiază de colaborarea unor parteneri care conștientizează importanța accesului la carte, lectură și educație a tinerei generații și, mai ales, la resurse culturale actuale: instituții de cultură și învățământ, organizații private: Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Teatru Gong Sibiu, Librăriile Cărturești, Humanitas Sibiu și Diverta Dacia Traiană Sibiu, Radio România Cultural, Capital Cultural și Casa de Cultură a Municipiului Sibiu.

Sperăm că demersul nostru va fi primit cu bucurie de opinia publică și că va fi sprijinit de cât mai mulți oameni de bine.

***

Activitățile desfășurate de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu sunt susținute financiar de Consiliul Județean Sibiu.