Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Se împlinesc astăzi 100 de ani de la nașterea prozatorului și criticului literar Dinu Pillat (1921-1975), fiu al poetului și eseistului interbelic Ion Pillat și al pictoriței Maria Pillat-Brateş. În anii ʼ40 ai secolului trecut, în urma finalizării studiilor universitare, Dinu Pillat a activat în cadrul Facultății de Litere București, unde era asistent al profesorului George Călinescu, la catedra de istoria literaturii române. După instaurarea regimului comunist, postul său este restructurat, filologul trecând printr-o perioadă plină de greutăți și austeritate, în care depune eforturi pentru a-și întreține familia. Este apoi anchetat și acuzat pentru „desfăşurarea unor activități de propagandă şi agitaţie pentru schimbarea ordinei sociale existente în stat atît în discuţiile purtate cu ocazia întrunirilor organizate clandestin, cît şi prin scrierile cu conţinut contrarevoluţionar” (sursa aici). Între anii 1959 și 1962, este arestat, alături de alți intelectuali români din „grupul Noica-Pillat”, fiind încarcerat la Jilava și Gherla. Se stinge din viață în anul 1975, la București, după o îndelungată suferință pulmonară.

În volumul „DINU PILLAT. Un destin împlinit”, cercetătoarea și autoarea Carmen Brăgaru notează:
„Dinu Pillat, în scurta sa viață, nu a avut răgazul de a-și făuri o operă rotundă. Avântul romancierului a fost retezat deopotrivă de război și de închisoare, iar opera de istorie și critică literară i-a fost frântă de boala necruțătoare. Totuși, ceea ce a lăsat constituie o operă, puțină dar închegată și reprezentativă. Parcurgând-o, «nu numai poți să deduci, să reconstitui portretul moral al omului», cum aprecia el însuși cărțile maestrului său spiritual G. Călinescu, dar se și conturează profilul unui scriitor deosebit, venit dinspre literatură, cu practica romanului și pasiunea pentru poezie, înspre critica și istoria literară, domenii care în scrierile sale nu au fost delimitate strict niciodată.” (p. 294)

Dintre scrierile lui #DinuPillat sau referitoare la activitatea sa literară, în colecțiile Bibliotecii ASTRA Sibiu se regăsesc volumele: „Aşteptând ceasul de apoi”, „Spectacolul rezonanței: eseuri, evocări, sinteze”, „Dostoievski în conştiinţa literară românească: eseu”, „Itinerarii istorico-literare”, „Moartea cotidiană”, „Tinereţe ciudată; Moartea Cotidiană; Jurnalul unui adolescent”, „Ion Barbu”, „Mozaic istorico-literar: secolul XX”, „Dinu Pillat: un destin împlinit”.

Lucrările menționate sunt disponibile pentru consultare și împrumut în spațiul Compartimentului pentru Adulți, situat în sediul nou al bibliotecii, la etajul 4.

***
Activitățile, proiectele și evenimentele derulate în cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu se desfășoară cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.

#BibliotecaAstra, #AstraSibiu, #AstraTransylvania, #mysibiu, #Sibiu, #Hermannstadt, #Romania, #consiliuljudeteansibiu, #astralibrary, #library, #lectură, #cultură, #educatie, #cunoastere, cercetare, #documentare, #invatare, #literaturaromână, #proza, #criticăliterară, #istorieliterară, #ConstantinNoica, #VasileVoiculescu, #NicolaeSteinhardt, #GeorgeCălinescu