Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

🇷🇴 La data de 28 martie 2023 se împlinesc 1️⃣0️⃣0️⃣ de ani de la adoptarea Constituției României Mari, lege fundamentală considerată un reper pentru modernizarea României. Cu acest prilej, Curtea Constituţională a României a declarat 2023 drept „Anul Centenarului Constituției României Întregite”.

📌 Seria manifestărilor ocazionate de această aniversare a fost deschisă ieri, în cadrul unei adunări solemne care a avut loc la Palatul Parlamentului, în Sala de plen a Senatului „Regele Mihai I al României”. Alături de președintele României, Klaus Iohannis, și primul ministru, Nicolae Ciucă, evenimentul a reunit înalți reprezentanți ai instituțiilor Statului Român, membri ai Curții Constituționale a României, reprezentanți ai cultelor religioase, precum și distinși oaspeți din partea Curții de Justiție a Uniunii Europene.

📄 În cadrul evenimentului, în Foaierul Senatului, a fost inaugurată o expoziţie tematică de documente şi fotografii relevante, organizată în colaborare cu parteneri instituționali, iar Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu a fost invitată să participe în acest demers. Suntem prezenți în cadrul expoziției documentare dedicată celebrării Centenarului Constituției României prin moștenirea culturală pe care o păstrăm în colecțiile bibliotecii, patrimoniu cu valoare inestimabilă pe care ne bucurăm să îl valorificăm public în astfel de ocazii.

📰📓Între documentele expuse în expoziție, se regăsesc publicații periodice și cărți din colecțiile Bibliotecii ASTRA Sibiu care atestă adoptarea Constituției României Mari din 1923:

  • „Foaia Poporului”, Sibiu, aprilie 1923
  • „Glasul Bucovinei”, Cernăuți, martie 1923
  • „Dimineața”, București, martie 1923
  • „Viitorul”, București, aprilie 1923
  • Rudescu, Corneliu. „Puterea legiuitoare sub regimul Constituției din 1938”, extras din Revista de drept public, nr. 3-4, Bucureşti: Institutul de Arte Grafice „Marvan” S.A.R., 1938.
  • Gorovei, Artur. „Lămurirea constituţiei”, din seria Cunoștințe folositoare, nr. 30, seria B, București: Cartea Românească.

***
Activitățile și evenimentele Bibliotecii Județene #ASTRA Sibiu se desfășoară cu susținerea financiară a Consiliului Județean Sibiu.

 

#BibliotecaAstra #BibliotecaASTRASibiu #AstraSibiu #AstraTransylvania #Sibiu #Hermannstadt #Romania #consiliuljudeteansibiu #astralibrary #library #reading #lectură #cultură #educatie #cunoaștere #patrimoniunational #patrimoniucultural #istorie #ConstituțiaRomâniei #ConstituțiaRomânieiÎntregite #constitutia1923 #CurteaConstitutionala