Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Se împlinesc astăzi 155 de ani de la nașterea compozitorului și pianistului francez Erik Satie.

Adesea admirat de contemporanii săi și uneori neînțeles sau contestat, Alfred Erik Leslie-Satie (1866 – 1925) s-a impus în epocă drept un adept al avangardei pariziene, fiind frecvent asociat dadaismului și suprarealismului în artă. Precursor al muzicii ambientale minimaliste, repetitive, Satie a refuzat formele tradiționale ale exprimării artistice, estetica muzicală fiind pentru el mai degrabă austeră și lipsită de sentimentalism sau exaltare. El a fost cel care, în 1917, propunea sintagma „musique d’ameublement”/ „furniture music”/ „muzică-mobilier”, simțind că muzica poate funcționa ca un element de decor, nu doar estetic.

Printre personalitățile artistice și literare între care s-a aflat se numără: Stéphane Mallarmé, Paul Verlaine, Suzanne Valadon, Claude Debussy, Maurice Ravel, Darius Milhaud, André Derain, Marcel Duchamp, dar și Tristan Tzara sau Constantin Brâncuși.

«Creația lui și-a urmat drumul în istorie, revendicată fiind în continuare în slujba diferitelor estetici, rareori fiind apreciată într-o manieră directă, pentru ea însăși. În Statele Unite, mai ales, John Cage a adus un omagiu neîncetat muncii „indispensabile” de pionier desăvârșită de Satie, care, după ce fusese considerat un „bufon” sau un „mistificator” de compatrioții lui, devine muzicianul francez venerat de avangarda internațională. Dar lucrările lui, pe de o parte facile, iar pe de altă parte inimitabile, care sunt Gimnopediile și Gnosienele, i-au adus o popularitate autentică în sufletul marelui public, departe de orice revendicare postumă de „avangardism”. Satie nu era un creator cu vederi înguste: el manevrează de minune cuvintele, iar când vrea, se poate arăta a fi mare muzician. Iar dacă s-a aflat „într-o poziție periculoasă”, aceasta s-a întâmplat mai puțin în raport cu publicul, și mai mult în raport cu el însuși. Niciodată nu a renunțat cu adevărat să fie „marele muzician”, calificativ pe care îl reproșa altora atunci când îl alăturau numelui său, iar muzica lui nu a fost niciodată lipsită complet de necesitatea de exprima ceva din partea autorului ei, pentru că aspectul malițios nu face deseori decât să repete la nesfârșit negația. Nimic nu poate fi mai puțin popular și mai „populist” în sensul militant și anost al cuvântului ca anumite refrene din Paradă sau din Relâche, alături de o serie de lucrări scurte și pline de sensibilitate, ca Gimnopediile, care merită să-și cucerească statutul de semianonimat și confort de Clasici favoriți.» („Dicționar de mari muzicieni”, coord. Antoine Goléa şi Marc Vignal, București: Univers Enciclopedic Gold, 2010, p. 399)

Între cele mai cunoscute lucrări ale sale se regăsesc piese pentru pian și compoziții vocale sau pentru orchestră: „Trois Sarabandes” (1887),  „Trois Gymnopédies” (1888), „Gnossiennes” (1890-1891), „Parade” (1917), ”Socrate” (1918), „Mercure” (1924), „Relâche” (1924).

***
Surse documentare și foto:

  • Schonberg Harold C. „Vieţile marilor compozitori”, Bucureşti: Editura Lider, 2008, p. 421-443;
  • „Dicționar de mari muzicieni”, coord. Antoine Goléa şi Marc Vignal, București: Univers Enciclopedic Gold, 2010, p.397-399;
  • Mermillon, Marius. „Suzanne Valadon: 1867-1938”, Paris: Braun & CIE, 1950;
  • https://www.britannica.com/biography/Erik-Satie
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Erik_Satie
  • documente audio din colecția Compartimentului Arte al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu

***
Lucrările care cuprind activitatea muzicală a marelui pianist și compozitor Erik Satie, precum și documente referitoare la viața și opera acestuia, sunt disponibile pentru împrumut la sediul Bibliotecii ASTRA Sibiu.

Informații privind documentele din colecțiile Bibliotecii ASTRA Sibiu se regăsesc în mediul digital: în catalogul online, pe platforma de cărți electronice Cloud Library, în Depozitul Digital și pe celelalte canale de comunicare și promovare.

http://www.bjastrasibiu.ro:8080/liberty/libraryHome.do
https://ebook.yourcloudlibrary.com/library/astra/Featured?media=all&src=lib
http://www.dspace.bjastrasibiu.ro/
https://www.facebook.com/bibliotecasibiuastra/
https://www.instagram.com/bjastrasibiu/
https://www.youtube.com/channel/UCbC69KdQkufZEf_3m_h-42A
bibliosuport[at]bjastrasibiu[.]ro

Material realizat de Monica Marin, bibliotecar