Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Albumul de fotografie ARCHAIC, lansat la Biblioteca ASTRA

 

📸 Expoziția ARCHAIC și lansarea, în data de 17 noiembrie 2023, a albumului de #fotografie cu același nume, semnate de artistul Jeno Major la Biblioteca #ASTRA Sibiu sunt fragmente de lumină dăruite în antiteză cu cenușiul monoton al ultimelor zile. Publicul numeros a apreciat în mod deosebit farmecul autentic care definește esența satului românesc imortalizat de fotograf. Volumul cuprinde imagini spectaculoase din viața rurală și anecdote despre realizarea acestora.
💬 Cum a apărut numele ARCHAIC?
„Noaptea. Câteodată îți vine o idee și aceea e ceea ce căutai. În plus, eu merg pe la sate, iar acolo încă mai există arhaic. Mă mai întreabă oamenii: «Ce faci? Ce-ți place?» Le răspund simplu: «Fotografiez țărani.»” – mărturisește, cu modestie, Jeno Major.
👥 Biblioteca Județeană ASTRA poate fi considerată și un hub al fotografiei, unde artiștii își pot expune lucrările.
„Am deschis biblioteca pentru activitățile culturale din #comunitate, pentru că așa este firesc. În continuare vom rămâne deschiși, în continuare reprezentăm un centru al culturii, al educației, al artei, al fotografiei.” – a afirmat directorul instituției publice sibiene, dl. Răzvan C. Pop, în cadrul vernisajului.
📸 Fire solitară și contemplativă, artistul Jeno Major aduce în fața publicului lucrări emoționante, care par să prezinte universuri aproape necunoscute, din lumi paralele, deși ele încă mai pot fi admirate în România neatinsă de timp. Fotograful admite că meritul său este acela de a observa ceea ce i se așterne în fața ochilor, uneori captând #imagini extraordinare din mașină, într-o secundă de #inspirație, alteori realizând adevărate expediții pentru câteva cadre bune.
„În fotografiile lui Jeno Major există oameni și locuri pe care poate, în viitor, nu o să le mai vedeți, așadar le putem încadra la fotografie documentară, pe lângă domeniul fotografiei etnografice.” – este de părere fotograful Ștefan Dragomir, președinte al Asociatiei Artografica din Sibiu.
🖼 Expoziția ARCHAIC rămâne deschisă, în spațiul American Corner Sibiu (etajul 5 al Bibliotecii Județene ASTRA), până în data de 5 decembrie 2023, pentru toți cei care au nevoie de un strop de calm și frumos într-un prezent din ce în ce mai agitat.

***
Activitățile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu se desfășoară cu susținerea financiară a Consiliului Județean Sibiu.

 

#BibliotecaAstra #AstraSibiu #AstraTransylvania #Sibiu #Hermannstadt #Romania #consiliuljudeteansibiu #astralibrary #library #reading #lectură #cultură #cunoastere #educatie #education #arts #fotograf #fotografi #foto #peisaje #satulromanesc #photography

Leave a Reply