Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Filiala Bâlea este una dintre cele cinci filiale ale Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, alături de cele aflate în Vasile Aaron, Hipodrom, Valea Aurie și Cisnădie. S-a înființat în anul 1990, atunci când blocul, la parterul căruia se află, a fost dat în folosință. Situată în zona Bâlea a orașului Sibiu, în vecinătatea Spitalului Clinic de Urgență și a Gării, filiala a împrumutat, spre o mai ușoară identificare, numele Străzii Bâlea.

Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la înființarea Filialei Bâlea, deci am putea spune că biblioteca se află la „ceas aniversar” și de aceea se cuvine să amintim câteva lucruri despre această filială pentru cei care doresc să afle mai multe informații despre existența și activitatea ei.

1 2

Filialele Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu au fost create pentru a veni în sprijinul cititorilor care locuiesc sau își desfășoară activitatea în aceste comunități, în special al celor în vârstă, care nu mai sunt nevoiți să se deplaseze la sediul central decât în cazul în care au nevoie de lucrări de referință care nu pot fi găsite la filiale. Disponibilitatea colecțiilor este asigurată prin punerea la dispoziție a documentelor în sălile de lectură, prin împrumut la domiciliu sau prin accesarea platformelor online Cloud Library și Biblioteca Digitală.

Publicul țintă al Filialei Bâlea este reprezentat de utilizatori aparținând tuturor categoriilor de vârstă: copii și tineret, adolescenți, adulți, seniori. De-a lungul anilor, colecțiile de carte din bibliotecă au fost dezvoltate cu atenție și s-a avut în vedere înnoirea permanentă a fondului cu noi apariții editoriale pentru a veni în întâmpinarea nevoilor utilizatorilor. De fiecare dată noutățile editoriale intrate în bibliotecă sunt aduse în atenția publicului prin expunerea în interiorul filialei sau prin intermediul canalelor de comunicare online ale Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu: website și paginile de social media.

3 4

20180921_142549

Filiala Bâlea deține o colecție de cca. 13500 unități de bibliotecă, amplasate pentru public în patru încăperi, cu acces liber la raft. În sala principală, care cuprinde intrarea în bibliotecă și biroul de relații cu publicul, se află rafturile pentru noutăți, literatură școlară, literatură pentru adolescenți, literatură curentă pentru adulți, literatură SF, literatură polițistă și enciclopedii, toate volumele fiind aranjate alfabetic la raft. Un spațiu generos și luminos este destinat activităților cu cei mai mici dintre utilizatorii bibliotecii, aici existând cărțile din domeniul literaturii pentru copii.

6 7

Altă încăpere găzduiește fondul de literatură de referință care include ediții ordonate conform clasificării zecimale universale (CZU): dicționare/enciclopedii, generalități, filozofie, psihologie, religie, mitologie, sociologie, politică, învățământ, drept, etnologie, folclor, științe, artă (pictură, fotografie, cinematografie, muzică), sport, lingvistică, istorie și critică literară, geografie, biografii, istorie. Această sală este utilizată pentru desfășurarea diferitelor activități educative, culturale și recreative în bibliotecă. Tot aici se găsesc calculatoare pentru adulții care doresc să acceseze documente de interes public, pentru elevii care realizează proiecte pentru școală sau pentru alți utilizatori care desfășoară diverse activități de studiu și cercetare. În continuarea acestui spațiu multifuncțional, există o sală destinată volumelor de literatură română și universală.

8 9 10

Poză curs germană (3)

Prima bibliotecară care s-a ocupat de Filiala Bâlea se numește Dorina Marian și a fost custode al colecției timp de 20 ani, până în momentul pensionării, în anul 2010. Activitatea filialei a fost preluată apoi de către Emilia Hârbea care s-a ocupat de administrarea fondului de carte până în 2017.

Numele meu este Daniela-Carmen Sava și am preluat gestionarea activităților Filialei Bâlea începând cu luna septembrie a anului 2018. Anterior acestui moment mi-am desfășurat activitatea, timp de aproape doi ani, în cadrul Compartimentului pentru Copii și Tineret din sediul central al Bibliotecii ASTRA.

Pe parcursul acestei perioade, în cadrul Filialei Bâlea, am desfășurat numeroase activități educative și culturale, încheind astfel un număr de 15 parteneriate cu reprezentanți ai diverselor instituții și organizații: Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu, Grădinița Nr. 17, Centrul de Educație Incluzivă Nr. 1, Școala Gimnazială Nr. 4, Teatrul Gong, Teatrul Național Radu Stanca, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Școala Gimnazială Nr. 8, Centrul Ocupațional pentru persoane cu dizabilități din cadrul Asociației Diakoniewerk International, Colegiul Tehnologic Mârșa, Colegiul Agricol „D. P. Barcianu” Sibiu etc.

Deservind nevoile comunității din zonă, am continuat desfășurarea unor activități similare celor pe care le-am desfășurat la Compartimentul pentru Copii și Tineret, unde am derulat alte 20 de parteneriate.

12 13 14

În cadrul Filialei Bâlea, am organizat ateliere de limba germană și engleză, ateliere de quilling și origami, am celebrat diferite evenimente culturale alături de elevi și cadre didactice: Ziua Mamei, Ziua Internațională a Cititului Împreună, Ziua Europei, Educația globală, Cititorul/cititoarea lunii (categoria copii, adolescenți și adulți), „Covorașul povestitor”, Septembrie – luna poeziei, Mihai Eminescu – Luceafărul poeziei românești, expoziții tematice de carte, „Atelierul lui Ștefănuț” (expoziție de figurine din plastilină realizate de un băiat de 7 ani), expoziție de desene realizate în cadrul Proiectului ”Prietenie pe o sfoară”, expoziție de mărțișoare și felicitări, activități de documentare și realizare a unor materiale cu privire la activități în vederea promovării pe site-ul bibliotecii, prin canalele de comunicare social media, în mass-media locale și la revista ”Aventuri în lumea cărții” etc.

15 16

Dintre proiectele importante derulate în spațiul Filialei Bâlea, menționez: „Prietenie pe o sfoară”, 2018, 2019; „Movere. Docere. Delectare through Reading”, proiect Erasmus coordonat de Școala Gimnazială Nr. 25, Sibiu, 2018; Concursul de poezie online organizat de Biblioteca Județeană ”Octavian Goga”, Cluj, (în 2019 am participat cu 10 elevi, iar în 2020, cu 6 elevi); „Bătălia cărților”, 2018, membru în comisia de jurizare, faza pe județ, Mediaș.

17 19

Cu prilejul aniversării celor 30 de ani de activitate a Filialei Bâlea, am realizat un volum de poezii (ce aparțin elevilor care au participat la concursul de poezie online inițiat de Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj), intitulat „Poezia – aripă născută din pana îngerilor”, și un volum liliput: „Dicționarul –important instrument de lucru”. Volumul de poezie reprezintă o recunoaștere și o recompensă pentru tinerii autori ai creațiilor poetice și un mod de a-i încuraja să scrie poezii în continuare. Poezia este o artă, și, ca orice artă, ea trebuie mereu cultivată. Marele poet Nichita Stănescu spunea: „Poezia nu este numai artă: este însăși viața, însuși sufletul vieții. Fără poezie omul nu s-ar distinge de neant.”

20 21

Toate activitățile desfășurate în cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu și a filialelor acesteia sunt realizate cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

Daniela-Carmen Sava, bibliotecar
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu,
Filiala Bâlea