Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Provenind dintr-o familie de artiști plastici români de origine germană, Frederic Ștefan Storck (1872-1942) este unul dintre cei mai reprezentativi și prolifici sculptori din perioada ante- și interbelică. Primii ani de studiu îi petrece la Școala de Arte Frumoase din București, urmând apoi perioada desăvârșirii formării profesionale și personalității, în mari centre artistice ale Europei: München, Berlin, Hamburg, Viena, Paris, Florența. În aceste spații deprinde temeinic meșteșugul sculpturii sau admiră și studiază lucrări ale sculptorilor italieni și francezi, în muzee, expoziții, galerii și ateliere de artă. Întorcându-se în țară, lucrează intens și meticulos, îmbinând în operele sale elemente ale clasicismului cu cele ale artei moderne. Artistul realizează, de-a lungul timpului, în marmură, piatră sau bronz, comandate sau din inițiativă proprie, numeroase figuri decorative, statuete delicat conturate și compoziții armonioase și expresive.

În domeniul sculpturii, lucrările sale semnificative rămân creațiile algorice, statuetele de dimensiuni mici, mijlocii sau monumentale și capetele de expresie în bronz sau marmură: „Aruncătorul cu piatră”, lucrare premiată în 1897, în cadrul Expoziției Glaspalast din München, statuia „Gigantul” din Parcul Carol, „Evangheliștii” care decorează Capela Gheorghieff din Cimitirul Bellu, statuile alegorice „Industria” și „Agricultura”, de pe fațada Palatului Prefecturii din Galați, portretul lui Karl Storck, portretul Ceciliei Cuțescu-Storck, soția sa, statuetele „Aurora”, „Alexandrina”, Bustul lui Alexandru Macedonski, Statuia lui Mihai Eminescu, compozițiile „Abundența”, „Adolescența”, „Aurora”, „Madona”, „Pocăința” și „Salomeea”, „Sărutul”. Creator al unei opere artistice variate, sculptorul Frederic Storck a lăsat în urma sa, de asemenea, lucrări de grafică, pictură, desen și o serie de plachete, medalii și basoreliefuri turnate în bronz.

„În opera lui Frederic Storck întîlnim o împletire armonioasă între elemente ale stilului clasic cu cele moderne. Practica o artă moderată ca viziune, cu ușoare stilizări, în care urmărea îndeosebi perfecțiunea formei și expresia lăuntrică, eleganța compoziției. Meticulos și indemânatic, a fost un artist cu solide cunoștințe de anatomie și mari calități profesionale, de o rară conștiinciozitate; lucra cu o plăcere de artizan medieval, căuta un echilibru al maselor în spațiu, ajungînd cel mai adesea la o finisare minuțioasă a detaliilor. «Crezul meu estetic este frumosul expresiei și se sprijină pe credința morală și spirituală, pentru că numai frumosul te transpune, te înalță», declara sculptorul. Opera lui reprezintă o încercare de a uni spiritul clasic cu o concepție realistă, în accepția dată pe atunci acestei noțiuni; nu urmărea o copie exactă a naturii, oricît ar fi fost de seducătoare, ci căuta să simplifice formele, uneori pînă la esență, în cazul statuetelor.” (Mihalache, Marin. „Sculptorii Storck”, București: Meridiane, 1975, p. 104)

Pasionații artelor plastice au prilejul de a regăsi, în colecțiile Bibliotecii #ASTRA Sibiu, lucrări referitoare la viața, personalitatea și opera artistică a sculptorului Frederic Ștefan Storck, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi 150 de ani.

***
Surse documentare:

Informații privind publicațiile aflate din colecțiile Bibliotecii #ASTRA Sibiu se regăsesc accesând Catalogul online, platforma de cărți electronice Cloud Library, Depozitul Digital, serviciul BiblioSuport.

Material realizat de Monica Marin

***
Acțiunile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu sunt posibile cu finanțare din partea Consiliului Județean Sibiu.

#BibliotecaAstra, #AstraSibiu, #AstraTransylvania, #mysibiu, #Sibiu, #Hermannstadt, #Romania, #consiliuljudeteansibiu, #astralibrary, #ASTRA160, #library, #lectură, #cultură, #educatie, #artă, #arts, #sculptura, #sculpture, #pictura, #painting, #desen, #drawing, #FredericStorck, #CeciliaCuțescuStorck, #arteplastice