Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Geometrii acustice din Sud – un recital excepțional de chitară clasică și un nou record de audiență la Biblioteca ASTRA

Luni, 4 martie 2019, Stagiunea ICon Arts@Biblioteca ASTRA a adus pe scena Sălii Festive un recital extraordinar susținut de reputatul chitarist Costin Soare și invitații săi, Ioan Bănescu și Mihail Petre. Și la acest eveniment, toate locurile au fost epuizate cu mult înainte de ora începerii recitalului, publicul ascultând concertul cu accente romantice și de la balcon, iar artiștii având parte de nenumărate aplauze. Seara a fost un adevărat regal închinat primăverii prin accentele exotice specifice programului ales.

M85_5670 M85_5727 M85_5825 M85_5912 M85_5970

În deschiderea serii, Ioan Bănescu și Mihail Petre au interpretat cu exuberanță și rigurozitate cele Trei dansuri gitane, op. 55 de Joaquin Turina, dialogul lor muzical fiind intens apreciat și aplaudat de public. A urmat apoi cea de-a doua parte a serii, al cărei protagonist a fost Costin Soare, interpret de excepție, profesor și adevărat mentor, în mâinile căruia chitara devine regină a instrumentelor muzicale, orchestră și poveste, în egală măsură. „Geometriile acustice” ale serii au inclus piese de Fernando Sor, Napoléon Coste, Manuel Maria Ponce, Heitor Villa-Lobos și Francisco Tárrega. Ca întotdeauna, acordurile chitarei lui Costin Soare au reflectat blândețea și duioșia, dragostea și bucuria de a trăi, strălucirea și romantismul cald specifice Sudului. Interpretarea acestuia e ludică, matură și complexă, adesea îmbinându-se cu discursul direct și spontan al muzicianului care povestește cu talent și afecțiune despre compoziții și compozitori.

Biblioteca Județeană ASTRA din Sibiu a pregătit, și de această dată, o expoziție tematică, în centrul căreia s-a aflat chitara clasică. Publicul, dar și artiștii au putut descoperi discuri de vinil, CD-uri, metode, manuale și partituri. Expozițiile tematice sunt, în mod cert, o ocazie bună de a face cunoscut vastul patrimoniu cultural al bibliotecii și nenumăratele posibilități de studiu și cercetare pe care aceasta le oferă celor interesați.

„A fost o seară reușită, cu un repertoriu bine ales și o interpretare deosebită. Ne bucurăm să revenim aici, atmosfera este plăcută, iar muzica ne place foarte mult. Felicitări organizatorilor!” sunt doar câteva dintre opiniile participanților la acest recital. La finalul serii, toți cei prezenți au fost invitați la o degustare de vinuri oferite de Senator Wines, acesta fiind un bun prilej de socializare în prezența artiștilor.

Următorul eveniment al Stagiunii ICon Arts@Biblioteca ASTRA va avea loc luni,  18 martie  2019, de la ora 19:00, și va cuprinde o seară dedicată unei formule de jazz-fusion de excepție prin concertul celor de la KRiSPER. Prin accente jazz, rock și pop, formația și-a creat un stil unic definit de inovația sound-ului, interpretând atât standarde jazz cât și compoziții proprii. Deși este una dintre cele mai recent fondate trupe de jazz-fusion din România, KRiSPER și-a câștigat repede o reputație foarte bună în rândul cunoscătorilor.

Intrarea va fi liberă prin rezervarea locurilor la adresa bjastra2@gmail.com

Toate evenimentele derulate în cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu au loc cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

***

Stagiunea ICon Arts@Biblioteca ASTRA este un eveniment organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România în parteneriat cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, eveniment parte din programul „Oportunități la tine acasă” derulat de UCIMR și dedicat tinerilor muzicieni excepționali, program prin care artiștii găsesc oportunități reale de afirmare aici, acasă, pe scenele din România.

Parteneri: Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și Consiliul Județean Sibiu, Exces Music, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Senator Wines.

Parteneri media: EnjoyTV România, Radio România Cultural, Tribuna, Capital Cultural, Ora de Sibiu, Profil Cultural, Agenția de Carte, Mesagerul de Sibiu, România Pozitivă.

Comunicat de presă