Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

   

„Pentru mine desenul nu este doar o treabă profesională; este descărcarea unei energii raționale; s-ar crede că există mai întâi ideea ce provoacă imagini; dar raportul idee-imagine este atât de intim, atât de greu poți discerne când și cum aceste două produse mentale se suprapun și care din ele deține prioritatea, încât e mai bine să abandonezi problema. Indiferent de atitudinea artistului, realist, impresionist, conceptualist, el trăiește în felul său raportul idee-imagine; așa cum scriitorul trăiește raportul idee-cuvânt. Când desenez eu știu că scriu folosind litere inventate de mine. Desenând de-scriu universul meu imaginar. Atunci când mintea îmi este împovărată de universul vieții mele cotidiene, nu mai pot desena; cum este cazul acum.” (Brătescu, Geta. Copacul din curtea vecină. București: Fundația Culturală Secolul 21, 2009, p. 268)

Astăzi se împlinesc 95 de ani de la nașterea artistei Geta Brătescu (1926 – 2018), una dintre vocile de marcă ale artei contemporane românești, cunoscută și apreciată în țară și străinătate.

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu propune pasionaților de lectură și artă contemporană trei volume semnate de Geta Brătescu, Atelier continuu, București: Cartea Românească, 1985; Atelier vagabond, București: Cartea Românească, 1994; Copacul din curtea vecină, București: Fundația Culturală Secolul 21, 2009, lucrările Geta Brătescu, editată de Hubertus Gaßner și Brigitte Kölle, Köln; Hamburg: Snoeck, 2016 și Ateliere de artiști în București, partea a II-a. Artists’ Studios in Bucharest, part II, București: Noi Media Print și o serie de ilustrații semnate de artistă în revistele „Urzica” și „Arici Pogonici” la care a colaborat în anii ’60 și începutul anilor ’70 ai secolului trecut.  

Pentru mai multe informații, accesați:
http://www.bjastrasibiu.ro:8080/liberty/libraryHome.do
https://www.facebook.com/bibliotecasibiuastra
https://www.instagram.com/bjastrasibiu
https://www.youtube.com/channel/UCbC69KdQkufZEf_3m_h-42A