Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Din seria „Istoria povestită copiilor”
Autor: Simona Antonescu
Ilustrații: Alexia Udriște

„Decebal și un solomonar misterios”, București: Nemira, 2018;
„Nobilul Aeticus și o călătorie în jurul lumii”, București: Nemira, 2018;
„Menumorut și minele de aur de la Roșia Montană”, București: Nemira, 2018;
„Mircea cel Bătrân și școala scutierilor”, București: Nemira, 2018;
„Regina Maria și Marea Unire”, București: Nemira, 2019.

Istoria, cunoașterea trecutului și a personalităților care au jucat un rol important în istoria poporului român sunt extrem de importante, deoarece definesc ceea ce suntem noi astăzi. De aceea, părinții, profesorii și bibliotecarii deopotrivă, au menirea să-i ajute pe copii să se familiarizeze de mici cu aceste noțiuni, să găsească modalități de a-i atrage spre cărți scrise în acest sens, corespunzătoare nivelului lor de înțelegere, prezentate totodată într-un mod cât mai atractiv. În calitate de bibliotecari, noi recomandăm cu căldură celor tineri o colecție de cărți, ce fac parte din seria „Istoria povestită copiilor”, cărți scrise de Simona Antonescu, ilustrațiile cărților fiind realizate de Alexia Udriște.

Decebal   Nobilul Aeticus   Mircea cel Bătrân   Menumorut   Regina Maria

În cărțile enumerate mai sus, sunt prezentate personalități marcante care au jucat un rol fundamental în istoria României. La începutul fiecărui volum facem cunoștință cu Ilinca și Călin, doi gemeni cu vârsta de 10 ani, care, datorită bunicului lor Zosim, descoperă în podul casei, trei peceți de mărgean și un manuscris intitulat „Manuscrisul Gemenilor”, care cuprindea numele tuturor gemenilor născuți de-a lungul veacurilor în familia lor. Ilinca și Călin, în momentul în care au descoperit manuscrisul, în cufărul din pod, l-au deschis în timpul zilei (neștiind că nu au voie să facă acest lucru), și astfel, s-au șters numele tuturor gemenilor înscrise în el. Copiii trebuie să se întoarcă în trecut și să descopere numele pierdute ale gemenilor din Manuscris.

Cărțile au și un strop de Magie, deoarece cufărul din pod constituie poarta prin care Ilinca și Călin, cu ajutorul unei formule magice, se întorc în timp. Cu fiecare călătorie, ei ajung pe un alt tărâm unde fac cunoștință cu mari personalități din istorie, precum Decebal, Mircea cel Bătrân, soția sa, Doamna Mara, și copiii acestora, Litovoi Vodă, Regina Maria, principesa Ileana, Nobilul Aeticus, Menumorut, împăratul Traian, Apolodor, etc., dar și cu faptele lor de vitejie. Ei au ocazia  să viziteze locuri celebre, precum:  Cetatea Sarmizegetusa, podul construit de Apolodor, cetatea de scaun a lui Mircea cel Bătrân de la Curtea de Argeș, portul Histria unde se găsește casa nobilului Aeticus Donaris, cel mai erudit om al timpurilor sale, unde ei descoperă ce sunt papirusurile și caloienii. De asemenea, ei fac cunoștință cu Regina Maria și principesa Ileana, învață despre Războiul cel Mare și Marea Unire de la Blaj, precum și despre rolul pe care l-a jucat Regina Maria la realizarea acesteia. Ei mai descoperă informații despre: minele de aur de la Roșia Montană, despre primul cod rutier, despre solomonari și multe alte lucruri interesante.

Tinerii care vor alege să citească aceste cărți vor călători împreună cu Ilinca și Călin și vor învăța despre lucrurile și informațiile descoperite de aceștia și, de asemenea, vor putea acumula multe cuvinte noi, explicate la finalul fiecărei cărți,  cuvinte folosite în vremuri de demult apuse.

Dragi copii, vă invităm așadar să lecturați cărțile din atractiva serie „Istoria povestită copiilor”, apărută la Editura Nemira. Valoroasele informații prezentate vă vor ajuta în formarea unui bagaj de cunoștințe și la înțelegerea istoriei care ne definește ca popor. Însușite, aceste informații simple vor putea conduce în viitor la cercetări mai ample cu privire la o personalitate anume sau la un eveniment istoric important.

 

Material realizat de Daniela Sava, bibliotecar
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu – Filiala Bâlea