Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cu siguranță, mulți dintre noi au urmărit cu interes trilogiile cinematografice Stăpânul inelelor (2001, 2002, 2003) și The Hobbit (2012, 2013, 2014) sau au citit cărțile cu același titlu ale reputatului autor britanic J.R.R. Tolkien (1892-1973), născut în urmă cu 130 de ani la Bloemfontein, Africa de Sud.

Cunoscute în rândul copiilor, adolescenților, al cititorilor tineri și adesea preferate de seniori, narațiunile lui J. R. R. Tolkien constituie fundamentul genului fantasy. Opera sa cuprinde povești, povestiri și epopei care reiau teme și motive din literatura engleză veche și mitologia nordică. Tolkien a creat un întreg univers ficțional a cărui geografie și temporalitate uimesc prin profunzime și complexitate. Este evident faptul că autorul avea o predilecție pentru istoria medievală, pentru genealogie, romanul de călătorie și aventură, limbile, culturile și miturile Nordului. Având la dispoziție acest bogat material cultural, Tolkien reușește admirabil să construiască și să deconstruiască lumi verosimile, un întreg imaginar, în a cărui componență intră numeroase elemente mitologice. Sedus de acest amalgam, cititorului modern și contemporan nu-i rămâne decât să-și folosească propria fantezie, pentru a vedea cu ochii minții fascinantul univers tolkienian.

J.R. R. Tolkien a trăit cele mai importante evenimente mondiale din prima parte a secolului XX, a studiat cu pasiune literatura engleză veche și limbile străine, a fost membru al colectivului de redacție al celebrului The Oxford English Dictionary, a predat limba și literatura engleză la Universitățile din Leeds și Oxford. De-a lungul timpului, opera sa literară a fost apreciată atât de conaționali, cât și de publicul internațional.

Pasionații de literatură fantastică sunt invitați să acceseze cărțile scrise de J. R. R. Tolkien și filmele realizate după opera acestuia, la sediul central al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu și în filiale.

***
Pentru realizarea acestui material au fost consultate următoarele surse:

***
Informații suplimentare privind documentele din colecțiile bibliotecii se regăsesc accesând:

Material întocmit de Anamaria Enescu și Monica Marin

***
Toate proiectele și activitățile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu se desfășoară cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.

#BibliotecaAstra, #AstraSibiu, #AstraTransylvania, #mysibiu, #Sibiu, #Hermannstadt, #Romania, #consiliuljudeteansibiu, #astralibrary, #library, #lectură, #cultură, #educatie, #cercetare, #literatură, #literature, #fantasy, #JRRTolkien, #TheHobbit, #TheLordoftheRings, #TheSilmarillion, #TheChildrenofHúrin, #FrodoBaggins, #Gandalf, #Mordor, #Gondor