Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Jazz interbelic în interpretări noi – The GRAM Quartet la Biblioteca ASTRA

Afis Concert The GRAM Quartet

Un nou spectacol tematic va avea loc în cadrul Stagiunii ICon Arts@Biblioteca ASTRA, publicul fiind invitat de această dată la concertul celor de la The GRAM Quartet intitulat „All the Things You Are”. Artiștii vor interpreta un program de standarde jazz din perioada interbelică, dar și din anii ’60, program din care nu vor lipsi piese swing, vals-swing, balade și (din nou schimbări de tempo, însă ale anilor mai recenți) piese bossa nova, întregul program fiind reinterpretat în manieră proprie The GRAM Quartet.

Evenimentul va avea loc luni, 18 februarie, de la ora 19:00, la Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (Str. George Barițiu, nr. 5, Corp A, Et. 2), iar intrarea va fi liberă prin rezervare la adresa bjastra2@gmail.com

The GRAM Quartet este format din patru tineri artiști studenți la Conservator, fiecare dintre ei având formări artistice diferite, însă complementare. Ansamblul îmbină diferite stiluri și maniere de a cânta jazz, folosindu-se de lick-urile unice și influențele fusion din zona Funk și RnB aduse de Răzvan Trifan (saxofon), de prezența de spirit și sclipirile de creativitate ale lui Alexandru Marin (contrabas), de sonoritățile complexe aduse de Andrei Petrache (pian) din zona muzicii clasico-moderne și de precizia ritmică și vasta experiență a lui Gabi Matei (tobe) acumulată de-a lungul anilor petrecuți pe scenele jazz-ului. Deși numele cvartetului este dat de inițialele prenumelor componenților, gramul, ca unitate de măsură, în acest caz, măsoară doza de nebunie artistică a celor patru artiști uniți de o puternică pasiune pentru jazz.

Programul concertului va cuprinde un itinerariu inedit în istoria jazz-ului redat prin viziunea proaspătă a ansamblului invitat, care reinterpretează operele unor nume de referință și fondatori ai genului precum Duke Ellington, Miles Davis, Charlie Parker, Harry Warren, Richard Rodgers, Kenny Dorham, Dizzy Gillespie, Jerome Kern sau Wayne Shorter.  

20190212_141944 20190212_145535

Și cu acest prilej, Biblioteca ASTRA a pregătit o expoziție cuprinzătoare ce va reflecta programul și calitățile stilistice ale cvartetului invitat, printr-o selecție de viniluri de colecție și compact-discuri parte din fondul amplu al Compartimentului ARTE al bibliotecii.

În ton cu acordurile muzicii de jazz interpretate de The GRAM Quartet, documentele expuse dezvăluie mai multe stiluri muzicale și maniere interpretative ale marilor muzicieni străini și români. Iubitorii de muzică pot regăsi în expoziție artiști remarcabili, care au activat muzical pe parcursul mai multor decenii ale secolului al XX-lea și care au îmbinat standardele de jazz cu diferite alte stiluri, precum funk sau rhythm&blues, lăsând în urmă valoroase compoziții fusion jazz: marele pianist, compozitor de jazz și șef de orchestră Edward Kennedy „Duke” Ellington, saxofonistul Charlie Parker, pianistul și compozitorul canadian Oscar Emmanuel Peterson, Miles Dewey Davis, influent trompetist și compozitor de jazz, John Birks “Dizzy” Gillespie, trompetist, compozitor și cântăreț, renumit pentru improvizațiile sale în epoca efervescentă a bebop-ului american.

Din sfera jazz-ului autohton, se remarcă în expoziție nume ca Mircea Tiberian, Eugen Ciceu, Johnny Răducanu, Iancsy Körössy sau Aura Urziceanu, marea voce a jazzului românesc, care în anii ’70 a colaborat cu nume importante ale scenei internaționale, precum Duke Ellington, Dizzy Gillespie, Bill Evans sau Ahmad Jamal.

Documentele expuse, dar și multe alte materiale imprimate și audiovizuale cuprinzând informații din sfera tuturor artelor, nu doar cea a muzicii, se pot consulta și împrumuta de la Compartimentul ARTE al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

Seara se va încheia cu o invitație la degustare de vinuri bio oferite de Senator Wines, partenerii evenimentului.

 

***

Stagiunea ICon Arts @ Biblioteca ASTRA este un eveniment organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România în parteneriat cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, eveniment parte din programul „Oportunități la tine acasă” derulat de UCIMR și dedicat tinerilor muzicieni excepționali, program prin care artiștii găsesc oportunități reale de afirmare aici, acasă, pe scenele din România.

Parteneri culturali: Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și Consiliul Județean Sibiu, Exces Music, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Senator Wines.

Parteneri media: EnjoyTV România, Radio România Cultural, Tribuna, Capital Cultural, Mesagerul de Sibiu, Ora de Sibiu, Profil Cultural, Agenția de Carte, România Pozitivă.

Comunicat de presă