Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pentru multe generații de cititori, Karl May (1842 – 1912) rămâne unul dintre cei mai iscusiți și prolifici creatori ai romanelor de aventuri. Dezvăluind o tematică variată, opera sa literară cuprinde lumi pitorești, personaje captivante, peisaje exotice și întâmplări surprinzătoare, multe dintre acestea narate la persoana întâi, atenuând parcă granița dintre realitate și fantezie.

Născut într-o zi de 25 februarie, în urmă cu 180 de ani, autorul german a fost apropiat de poezie, teatru, muzică, filozofie și spiritualitate, militând adesea pentru umanism, pace și toleranță. Romanele, nuvelele și povestirile sale de călătorie au fost traduse în peste 40 de limbi și vândute în aproximativ 200 de milioane de exemplare, în întreaga lume, multe dintre ele fiind ecranizate pentru cinema sau televiziune și adaptate pentru piese de teatru.

Karl May (Carl Friedrich May) a întreprins călătorii în țările Orientului Mijlociu și Îndepărtat și în America de Nord, în ultima parte a vieții. Cu toate acestea, mulți dintre eroii nemuritori ai scrierilor sale, care au ținut cu sufletul la gură numeroși cititori – Winnetou, Old Shatterhand, Hadschi Halef Omar sau Kara Ben Nemsi – au fost plăsmuiți înainte ca May să viziteze lumea arabă sau continentul american. Dar, cu siguranță, iubitorii scrierilor sale vor rămâne mereu fascinați de aventurile excepționale prin care trec personajele, de suspansul evenimentelor şi peisajele exotice din Anzii Cordilieri, Preeria nordamericană, din țări orientale sau regiuni cu denumiri imaginare.

Karl May s-a stins din viață la vârstă de 70 de ani, pe data de 30 martie 1912.

În colecțiile Bibliotecii Județene #ASTRA Sibiu se regăsesc numeroase volume care cuprind cele mai apreciate romane de aventuri ale celebrului autor german #KarlMay.

***
Surse documentare:

***
Informații privind documentele din colecțiile bibliotecii se regăsesc și în mediul digital:

Material realizat de Monica Marin, bibliotecar
***
Activitățile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu sunt posibile cu finanțare din partea Consiliului Județean Sibiu

#BibliotecaAstra #AstraSibiu #AstraTransylvania #mysibiu #Sibiu #Hermannstadt #Romania #consiliuljudeteansibiu #astralibrary #library #lectură #cultură #educatie #cercetare #cititoridinromania #SăCitim #literaturauniversala #literaturagermana #literature #eroi #heroes #KarlMay #vintagebooks #greenhorn #native #Winnetou #OldShatterhand #OldSurehand #wildwest #călătorii #Reiseerzählungen #romanedeaventura #Abenteuerromanen