Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

#CartileAstra #Lansaredecarte

📘 Marți, 23 mai 2023, în spațiul #AmericanCornerSibiu al Bibliotecii #ASTRA, a avut loc prezentarea volumului „ÎNTRE EST ȘI VEST. Necropola medieval timpurie de la Orăștie – Dealul Pemilor X2”, autor dr. Ioan Marian Țiplic, prof. univ. în cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu. Publicată recent la Editura Honterus, ampla lucrare reprezintă rodul cercetărilor arheologice efectuate în zona Orăştie – Dealul Pemilor X2, începând cu vara anului 1992.

👥 În cadrul evenimentului, alături de autor au vorbit dl. Benjamin Józsa, director executiv al FDGR Sibiu, dr. Karl Zeno Pinter, prof. univ. în cadrul ULBS și dr. Răzvan C. Pop, manager al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu și lector univ. în cadrul ULBS.

✍ În Cuvântul înainte al lucrării menționate, autorul notează astfel: «Arheologia funerară este în prezent la fel de vizibilă – poate cea mai vizibilă componentă a arheologiei – și la fel de importantă pentru încercările de reconstituire a unor ceremoniale legate de percepția omului asupra morții și a „vieții” de după moarte. Necropolele și cimitirele databile între secolele VII-XII reprezintă și în arheologia medievală românească componentele cele mai vizibile, disputându-și acest statut cu cercetarea arheologică a monumentelor ecleziastice și militare.

Cercetarea siturilor funerare a fost de cele mai multe ori dictată de hazard și de necesitățile de dezvoltare urbană sau a infrastructurilor rutiere, energetice sau de telecomunicații. În marea lor majoritate, necropolele au fost descoperite ca urmare a unor cercetări ce vizau ținte arheologice sau datorită unor lucrări de infrastructură. Necropola de la Orăștie – Dealul Pemilor X2 a fost și ea descoperită ca urmare a cercetărilor arheologice demarate cu scopul clarificării apariției și evoluției așezării neolitice aparținând culturii Turdaș (5700-4500 î.Hr.) descoperită prin cercetări de suprafață în anul 1991. Toponimul „Dealul Pemilor/ Böhmerberg” reprezintă o derivare și corupere a termenului de „Boemi/Böhmer” (locuitori originari din Bohemia – Cehia de azi) și el se referă la un teritoriu aflat în partea de sud a municipiului Orăștie, la capătul unei terase înalte ce se întinde până la valea Romosului. Pe această terasă a fost realizată o cercetare de suprafață în urma căreia au fost identificate 10 puncte ce au fost numerotate de la X1 și până la X10, desemnând tot atâtea situri cu descoperiri din paleolitic și până în secolele IX-X. În fapt, majoritatea acestor puncte sunt situate în afara zonei pe care localnicii o numesc Dealul Pemilor, pe terasa înaltă ce leagă Romosul de Orăștie, terasă ce se numește Rompoș.
(…)
Cartea aceasta s-a finalizat la 16 ani de la ultima campanie arheologică de la Orăștie – Dealul Pemilor X2, îndeplinind o obligație morală față de toți cei menționați anterior, dar în special față de cei care și-au găsit odihna veșică pe terasa înaltă a Mureșului în urmă cu peste un mileniu. Povestea vieții lor nu o să poată fi spusă, dar povestea morții lor a început a fi scrisă de la descoperirea primului mormânt în iulie 1992 și a continuat pe parcursul tuturor anilor ce s-au scurs de atunci, pentru a ajunge să fie sintetizată în paginile de față.» (Țiplic, Ioan Marian. „ÎNTRE EST ȘI VEST. Necropola medieval timpurie de la Orăștie – Dealul Pemilor X2”, Sibiu: Editura Honterus, 2022, p. 5-6)

📖 Volumul va fi în curând disponibil pentru public în colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

Mulțumim tuturor celor prezenți la evenimentul de prezentare a cărții!

***
Activitățile și evenimentele bibliotecii publice sibiene se desfășoară cu susținerea financiară a Consiliului Județean Sibiu.

 

#BibliotecaAstra #BibliotecaASTRASibiu #AstraSibiu #AstraTransylvania #Sibiu #Hermannstadt #Romania #consiliuljudeteansibiu #astralibrary #library #reading #cultură #educatie #cunoaștere #cercetare #istorie #Transylvania #Orăştie #arheologie #ritualurifunerare #CărțileAstra