Miercuri, 27 februarie 2019, în Aula Colegiului Național „Samuel von Brukenthal” Sibiu s-a desfășurat o lecție de „istorie altfel”. Beneficiari au fost câteva zeci de elevi de clasele a X-a și a XI-a. Inițiativa manifestării a aparținut reprezentanților Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, care au propus auditoriului cinci dintre cele mai recente producții istoriografice proprii:
- Românii în Primul Război Mondial. Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918;
- Primul Război Mondial în colecția de iconografie a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu;
- Campaniile Armatei Române în Comunicate Oficiale 1916-1919;
- Franța. O inimă care a bătut pentru Marea Unire;
- Participanți din localitățile sibiene la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 (editurile Armanis & Mega, Sibiu & Cluj-Napoca, 2018).
Realizate sub egida Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu și produse editorial de către editurile Armanis Sibiu și Mega Cluj-Napoca, cele cinci volume au fost prezentate de dr. Bogdan ANDRIESCU, custode al Departamentului Colecții Speciale al bibliotecii. Au fost lecturate câteva fragmente din cărțile poștale trimise de pe frontul din Galiția de soldatul Ioan Doican din Racovița. Elevii au descoperit oportunități de cercetare în bogatele colecții documentare ale Bibliotecii ASTRA și au fost îndemnați să valorifice cu precădere materialele de limbă germană. Editate cu prilejul celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, volumele au menirea de a activa memoria locală și colectivă, ca „repere și instrumente de studiu pentru înțelegerea trecutului și, astfel, a prezentului”, așa cum declara dr. Silviu BORȘ, director al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, cu ocazia lansării celor cinci lucrări.
În încheierea prezentării, în numele bibliotecii publice sibiene, dr. Bogdan ANDRIESCU a donat bibliotecii Colegiului Național „Samuel von Brukenthal” Sibiu și fondului de premiere al acestei instituții școlare un număr de 30 de exemplare din volumele prezentate.
Manifestarea a continuat cu prezentarea altei realizări istoriografice cu specific centenar, Românii din comitatul Hunedoara în Primul Război Mondial. Ancheta ASTREI (Editura Astra Museum, Sibiu, 2018). Coordonatorul lucrării, prof. dr. Ioan POPA, de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”, a vorbit elevilor despre importanța anchetei realizate de ASTRA în 1922 și despre câteva dintre cele mai relevante rezultate ale acestei investigații.
La finalul evenimentului, prof. Monika HAY, directorul Colegiului Național „Samuel von Brukenthal” Sibiu, a mulțumit reprezentantului Bibliotecii ASTRA pentru această inițiativă, exprimându-și speranța că elevii și cadrele didactice prezente în sală vor răspunde provocării culturale, prin lectura volumelor donate și prin angajarea în proiecte de cercetare.