Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

În urmă cu 60 de ani, la data de 6 mai, se stingea din viață poetul, dramaturgul, eseistul și filosoful Lucian Blaga. Însemnată și polivalentă personalitate a spațiului cultural și spiritual românesc, Lucian Blaga a activat, de asemenea, în calitate de traducător, jurnalist, profesor universitar şi diplomat.

A urmat cursurile Facultății de Teologie din Sibiu şi Oradea și apoi a studiat filosofia şi biologia la Universitatea din Viena, obținând titlul de doctor în filosofie. În anii ʼ20 ai secolului trecut, a intrat în diplomație ocupând posturi de atașat cultural la legațiile României din Varșovia, Praga, Berna și Lisabona.

A fost profesor de filosofie la Universitatea din Cluj-Napoca și a publicat în calitate de redactor sau colaborator al unor publicații periodice ale vremii: în ziarele „Voinţa”, „Patria” și în revistele „Cultura”, „Gândirea”, „Adevărul literar şi artistic” şi „Cuvântul”.

Gândirea sa filosofică și viziunea metafizică sunt cuprinse în cele patru trilogii: „Trilogia cunoașterii”, „Trilogia culturii”, „Trilogia valorilor” şi „Trilogia cosmologică”.

Crezul artistic și poetic al lui Blaga, preocuparea sa pentru cunoașterea universului, păstrarea frumuseții misterului, a miracolului se regăsesc în creația lirică, publicată în volumele de versuri, din care amintim: „Pașii profetului”, „În marea trecere”, „Lauda somnului”, „La cumpăna apelor” și ”Nebănuitele trepte”.

Din opera poetică a lui Lucian Blaga, colegele noastre Ana Coca și Delia Berar au ales astăzi pentru lectură poemul „Trei fețe” care face parte din volumul „Poemele luminii” și poezia „Iubire” din volumul „Cântecul focului”.

Vă invităm să urmăriți momentul poetic, accesând:  https://www.youtube.com/watch?v=cDN0aZW4e2Q

Volumele care cuprind creația​ și critica operei scriitorului Lucian Blaga (1895 – 1961) sunt disponibile în colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

http://www.bjastrasibiu.ro:8080/liberty/libraryHome.do
https://ebook.yourcloudlibrary.com/library/astra/Featured?media=all&src=lib
https://www.facebook.com/bibliotecasibiuastra/
https://www.instagram.com/bjastrasibiu/
https://www.youtube.com/channel/UCbC69KdQkufZEf_3m_h-42A
bibliosuport@bjastrasibiu.ro