Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cu prilejul zilei de 1 iunie, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu prezintă apariția unui nou volum din colecția de cărți-liliput

„Lumea Copiilor” – revista copilăriei bunicilor noștri

Realizarea acestui volum liliput s-a materializat în urma unei frumoase colaborări a reprezentanților Bibliotecii ASTRA cu domnul Dodo Niță, președintele Asociației Bedefililor din România, important critic și istoric român din domeniul benzilor desenate.

Noul volum pune în valoare una dintre cele mai frumoase publicații pentru copii din perioada interbelică, „Lumea Copiilor”, aflată în colecțiile de publicații periodice ale Bibliotecii. Prefața volumului liliput, semnată de domnul Dodo Niță, propune o istorie condensată a revistei.

Realizată de valoroși scriitori ai vremii, revista „Lumea Copiilor” a apărut la București, a fost editată de George Filip, în perioada ianuarie 1922 – aprilie 1927 și, pentru scurt timp, în 1939, în 16 pagini, în format 28×21 cm. În cei șapte ani de apariție, în paginile revistei s-au publicat povești, poezii, fabule, sfaturi pentru copii și benzi desenate.

Poveștile poartă semnătura unor scriitori cunoscuți: Nicolae Batzaria, Ion Pas, Victor Eftimiu, Mihail Sadoveanu, Alexandru Macedonski, Tudor Mușatescu, Radu Boureanu, dar și a marilor clasici Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, George Coșbuc. Alături de scriitorii români, în paginile revistei au fost publicați și autori străini precum: Frații Grimm, Charles Perrault, Jean de la Fontaine, H.C. Andersen, Edmondo de Amicis, Selma Lagerlöf, Oscar Wilde.

Farmecul și unicitatea acestei reviste constă în realizarea grafică de excepție pentru acea vreme. Pe toată durata  apariției, „Lumea Copiilor” a avut un singur ilustrator, pe marele grafician Ary Murnu (1881 – 1971), care a desenat coperta, ilustrațiile de interior și banda desenată de pe ultima copertă a fiecărui număr.

20200529_141820 20200529_145356

Pentru cei interesați, pe Biblioteca Digitală de pe web-site-ul insitutției, apare în formă digitizată primul număr din revista „Lumea Copiilor”, din 22 ianuarie 1922: http://www.dspace.bjastrasibiu.ro/handle/123456789/10274

Volumele liliput „Lumea Copiilor” vor putea fi consultate în toate compartimentele și filialele Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.