Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

📕 Monografia „Apoldu de Sus – un sat transilvan”, elaborată de Martin Bottesch și Ulrich A. Wien, a fost prezentată publicului la Biblioteca Județeană #ASTRA Sibiu, în data de 12 octombrie 2023. Invitați speciali la această  întâlnire cu cititorii au fost prof. univ. Adinel C. Dincă și dl. Răzvan C. Pop, managerul bibliotecii publice sibiene.

📖 Prezentarea volumului, făcută de dl. Martin Bottesch în fața unui public numeros și interesat, a fost susținută și printr-o expunere multimedia. Dragostea pentru satul natal, pasiunea pentru istorie, documentarea solidă s-au îmbinat armonios în discurs cu plăcerea de a expune informații interesante nu doar pentru apolzeni, ci și pentru publicul larg.

💬 „Cum a fost realizată această carte? O primă etapă a fost cea din perioada 1987-1989, când, dându-mi seama că populația germană pleacă spre Germania în număr din ce în ce mai mare, mi-am spus, împreună cu soția, că nu se poate să se piardă atâtea cunoștințe, să nu se mai știe ce a fost aici. Și am început să documentăm obiceiurile și istoria, dar și dialectul – mai ales soția mea s-a ocupat de dialect. În 1992, când ne-am hotărât să emigrăm, mi-am propus să fac o monografie, pentru că în prima etapă m-a interesat numai populația germană, să nu se piardă din cauza emigrării. Când am decis să fac o monografie, am început să vorbesc și cu românii, și cu romii, am strâns material legat de obiceiurile tuturor grupurilor din Apoldu de Sus.” – a explicat dl. Bottesch, în cadrul prezentării.

✍ Cartea a apărut în limba germană în 2011 și a fost un succes editorial. Ediția în limba română a fost îmbogățită cu o serie de colinde ale românilor și ale romilor din Apoldu de Sus, precum și un glosar. Deși este o lucrare foarte complexă, mai sunt aspecte de cercetat, cum ar fi: registrul de socoteli și registrele ținute de primari, sec. XVII; registrul cu procese verbale de partaj, început în1807; mobilitatea populației ortodoxe la începutul secolului al XVII-lea; documentele despre procesele de graniță cu Tilișca, sec. al XVII-lea; fenomenul de emigrație a românilor si romilor (atât înainte de Al Doilea Război Mondial, cât și după 1989).

👥 Coautorul cărții, prof. univ. Ulrich A. Wien, a vorbit despre interacțiunea istoria satului transilvănean Apoldu de Sus cu istoria universală: „Pentru un sat transilvănean – cu un caracter preponderent agrar – evenimentele internaționale nu par, la o primă vedere, a avea prea multă influență asupra dezvoltării sale. Monografia Apoldului de Sus documentează în mod repetat schimbul și transferul regional și internațional de idei, precum și implicațiile acestora. Astfel, în istoria Apoldului de Sus s-au oglindit fenomene din istoria mondială.”

Prof. univ. Adinel C. Dincă consideră că lucrarea „Apoldu de Sus – un sat transilvan” este un semnal interesant și un imbold foarte bun din partea autorilor sub forma unei invitații de a implica în cercetarea istoriei săsești mai vechi sau mai noi din Transilvania și autori de limbă de limbă română.

🙌 Mulțumim invitaților și tuturor celor prezenți la eveniment, în spațiul #AmericanCornerSibiu, la #BibliotecaASTRA!

***

Activitățile desfășurate de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu sunt posibile cu susținerea financiară a Consiliului Județean Sibiu.

 

#BibliotecaAstra #AstraSibiu #AstraTransylvania #mysibiu #Sibiu #Hermannstadt #Romania #consiliuljudeteansibiu #astralibrary #library #lectură #educatie #cultură #cercetare #cunoastere #lansaredecarte #CărțileASTRA #istorie #patrimoniu #patrimoniucultural #memorielocala #monografie #ApoldudeSus #JudetulSibiu