Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Se împlinesc astăzi 100 de ani de la nașterea lui Jack Kerouac, romancier și poet american cu origini franceze și canadiene, reprezentant de seamă al Generației Beat, alături de Allen Ginsberg, William S. Borroughs și Gregory Corso. Manifestată puternic în primii ani de după cel de-al Doilea Război Mondial, în plan social și literar, mișcarea Beat era animată de o atitudine avangardistă, expresie a respingerii convențiilor sociale, de un spirit de frondă împotriva a tot ceea ce oferea la acea vreme societatea tradițională americană. Beatnicii erau tineri rebeli, adesea inocenți, independenți, frenetici și nonconformiști în conduită, aflați într-o permanentă căutare a sinelui, a locului și a experiențelor intense.

«Ceea ce se numește, în general, contra-cultură în istoriile Statelor Unite din ultima jumătate de secol (și care îi include, aproape întotdeauna, și pe beatnici), avea, pentru cei din Mișcarea Beat, acest revers al aspirației la o lume ideală și pură,

Libertatea  individului însemna, firește, și libertatea scrisului, într-un sens în care o apropia de doctrina suprarealismului, a „dicteului automat”. Era, de altminteri, o năzință pe care o nutrea, în ansamblul ei, cultura americană din vremea când Ginsberg publica „Urletul” și Kerouac romanul său „Pe drum”. Jackson Pollock își lucra pe atunci picturile, refuzând orice revenire, orice corectură, hotărât „să le lase așa cum ies” din culorile aruncate pe pânză. Improvizația, notația directă, fără ciorne prealabile și fără intervenții ulterioare, era principiul fundamental și al beatnicilor. Intenția poeziei era, la mijlocul anilor ʼ50, aceea definită de Ginsberg: „să scrii, pur și simplu…, să-ți lași imaginația să meargă înainte, să deschidă ușile secrete și să mîzgălească versuri magice, așa cum ți le dictează adevărata ta conștiință”.», a notat Dan Grigorescu în Postfața volumului lui Jack Kerouac, „Pe drum” (Bucureşti: Univers, 1998, p. 303), roman picaresc de călătorie, care a inspirat generații de tineri cititori pe calea spre autocunoaștere.

Jack Kerouac (Jean-Louis Lebris de Kerouac) a găsit inspirație în muzica de jazz, blues, în spiritualitatea budistă și opera filosofului Henry David Thoreau. În proză, a adoptat tehnica spontaneității, refuzând revizuirea textului, iar în poezie, a promovat poemele haiku în cultura nord-americană.

O parte din scrierile lui #JackKerouac (1922-1969) sunt disponibile pentru consultare și împrumut în colecțiile Bibliotecii Județene #ASTRA Sibiu, atât în format tipărit, cât și în variantă digitală, pe platforma de cărți electronice Cloud Library.

***
Surse documentare:

***
Informații privind publicațiile aflate din colecțiile Bibliotecii #ASTRA Sibiu se regăsesc accesând Catalogul online, platforma de cărți electronice Cloud Library, Depozitul Digital, serviciul BiblioSuport.

***
Activitățile Bibliotecii Județene #ASTRA Sibiu sunt posibile cu sprijin financiar din partea Consiliului Județean Sibiu.

#BibliotecaAstra #AstraSibiu #AstraTransylvania #mysibiu #Sibiu #Hermannstadt #Romania #consiliuljudeteansibiu #astralibrary #library #lectură #educatie #cultură #cunoastere #hailabibliotecă #iubescsăcitesc #education #knowledge #literatura #americanliterature #americanpoetry #beatgeneration #OntheRoad #BookofDreams #TheDharmaBums #BigSur