Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

🔅 Cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea marelui cărturar patriot Onisifor Ghibu, în perioada 16-17 noiembrie 2023, se desfășoară o serie de manifestări culturale la Săliște, Gura Râului și Sibiu. Biblioteca #ASTRA este prezentă, astăzi, în cadrul Conferinței aniversare „Onisifor Ghibu – Savant și educator militant săliștean. 140 de ani de la naștere (1883-2023)”, eveniment care are loc la Liceul Tehnologic „Ioan Lupaș” Săliște și Școala Gimnazială „Aurel Decei” Gura Râului.

***
✍️ «Viața și opera lui Onisifor Ghibu înscrie un cerc existențial care nu este numai „călare pe două veacuri”, cum ar spune Sextil Pușcariu, ci se implică direct și prin referință în principalele aspecte și sensuri ale istoriei și culturii românești, decantate continuu și discontinuu de aproape un veac încoace. (…) În adâncul spiritului său, Onisifor Ghibu năzuia ca poporul român să-și aducă și el contribuția plenară la făurirea „culturii omenești”, și acest fapt nu-l considera cu putință decât prin cultivarea în profunzime a specificului național.» – notează criticul și istoricul literar Traian Vedinaș în volumul „Onisifor Ghibu – educator și memorialist” (Cluj- Napoca, Editura Dacia, 1983, p. 7, 180), lucrare aflată în colecțiile Bibliotecii Județene #ASTRA Sibiu.

***
Activitățile desfășurate de Biblioteca ASTRA Sibiu sunt posibile cu susținerea financiară a Consiliului Județean Sibiu.

 

#BibliotecaAstra #AstraSibiu #AstraTransylvania #mysibiu #Sibiu #Hermannstadt #Romania #consiliuljudeteansibiu #astralibrary #library #lectură #educatie #cultură #cercetare #cunoastere #istorie #istoriaRomâniei #memorielocala, #patrimoniu #patrimoniunational #moștenireculturală #OnisiforGhibu