Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Miercuri seară a avut loc în Foaierul Bibliotecii ASTRA Sibiu lansarea unei noi ediții a cărții „Al doilea sex”, lucrare cult a mișcării de emancipare feminină, apărută în 1949, în Franța, sub semnătura autoarei Simone de Beauvoir, figură proeminentă a filosofiei existențialiste și a teoriilor feministe. Cele două volume ale revoluționarei pledoarii a feminismului („Faptele și miturile” și „Experiența trăită”) beneficiază acum de traduceri excepționale realizate de Marieva Ionescu și Elena Ciocoiu (vol. I), Iuliana Glăvan și Cristina Balinte (vol. II).

În cadrul evenimentului de lansare a cărții „Al doilea sex”, alături de un public numeros și interesat, s-au aflat în dialog Mihaela Miroiu, teoreticiană feministă și militantă pentru drepturile omului și Radu Vancu, poet, prozator și universitar sibian.

Evenimentul a fost organizat de Editura Humanitas și Librăria Humanitas „Constantin Noica” Sibiu, în colaborare cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.

Mihaela Miroiu:

„O asemenea lectură este crucială în viața oricărei femei care și-a pus vreodată întrebări în viața ei despre propriul ei destin și pentru orice fel de bărbat care suferă de umanism de profunzime și se întreabă pe ce lume trăiește și dacă lumea aceasta e orânduită bine sau prost și ce se poate face mai departe.”

„În cartea aceasta, ea plătește un mare tribut faptului că se voia – și avea toată îndreptățirea – să fie creatoare de idei, să iasă din rând, să creeze o alternativă ideatică la lumea dată, probabil credea că are geniu și cred că îl avea, fără discuție. Pariul său fundamental era unul de natură ideatică. (…) Cartea asta a rupt, practic, devenirea feminismului în două, iar ulterior, în valul doi al feminismului, a avut loc explorarea diferențelor între bărbați și femei în sensul potențialului lor creativ (…) Ea a făcut foarte bine că a dus lucrurile la limită (…) într-o perioadă în care, în continuare, cea mai mare parte a educației post-gimnaziu era segregată peste tot în lume pe sexe.”

***
Activitățile desfășurate în cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu sunt posibile cu susținerea financiară a Consiliului Județean Sibiu.

 

#BibliotecaAstra #AstraSibiu #AstraTransylvania #Sibiu #Hermannstadt #Romania #consiliuljudeteansibiu #astralibrary #library #reading #lectură #cultură #educatie #cercetare #comunicare #LansareDeCarte #EdituraHumanitas #AlDoileaSex #feminism #SimonedeBeauvoir