Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Miercuri, 13 aprilie 2022, la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu a avut loc prezentarea volumului „Copia Carbon”, de Sebastian Sifft, eveniment organizat de Editura Humanitas și Librăria Humanitas Constantin Noica Sibiu.

„Copia Carbon” este cel de al doilea roman al autorului #SebastianSifft, și a fost publicat în anul 2021, la Editura Humanitas, în colecția „821.135.1 – scriitori români contemporani”.

În dialog cu autorul cărții s-a aflat scriitorul sibian #RaduVancu:
„Lumea a devenit un simulacru, este o lume hologramatică, un fel de ecran global. Lumea s-a virtualizat, suntem niște existențe dematerializate, decorporalizate, într-o lume care are foarte puțină substanță, în care totul e amalgamare de imagini. (…) Suntem o sumă de imagini, o concatenare de imagini, o suprafață de imagini care alunecă și pe care nu te mai poți fixa. Eroul acestei cărți se naște într-un oraș fictiv, Borcea, și pleacă de acolo în Bruxelles, cu soția și copilul, își construiește o viață într-o corporație multinațională… este descris inclusiv interviul de angajare, cu acel limbaj, «corporateza» aferentă, vorba lui Dan Alexe, cu deconstrucția acelui limbaj pe care o face foarte frumos personajul lui Sebastin Sifft, care este în miezul lumii civilizate, să zicem, dar de fapt este într-o butaforie în care aproape nimic nu mai are substanță. (…) Este o lume într-o hemoragie de substanță extraordinară, o lume în care, vorba lui Nietzsche, toate valorile sunt devalorizate, răsturnate. Și apoi, se întâmplă ceva (…), se întâmplă lucruri care îi schimbă viața, care îi schimbă relațiile de muncă, relațiile din interiorul familiei, acestea fiind, de fapt, o reacție etică în interiorul unei lumi în care etica s-a dezintegrat – ce se întâmplă când cineva are comportamente etice într-o lume în care etica este absentă și devine penalizabilă, devine periculoasă. Este vechea întrebare a lui Nietzsche: într-o lume în care Dumnezeu a murit și seturile de valori au dispărut cum mai reconstruiești morala? (…) Trimiterea e intenționată la această recuperare a moralei într-un spațiu dintr-o lume din care morala a dispărut. Este posibilă?”

Sebastin Sifft:
„Trebuia să spun această poveste în felul acesta pentru că se potrivea, e o poveste a prezentului. Aveam nevoie de o ascuțime de brici ca să pot tăia… Sunt fragmente lungi, poematice, sunt discursuri oarecum halucinante. Pe de altă parte, scenele tari am preferat să le fac scurte, cu replici scurte, lovituri scurte, pentru a fi mult mai percutante. Nu am analizat, am refuzat să intru într-o analiză. Am preferat să spun, nu să povestesc. (…) Nu am crezut că e nevoie de introspecție psihologică pentru că mi s-a părut că scena-cheie, în care se detonează toată povestea, e destul de puternică în ea însăși pentru a fi analizată. Cititorul, în cazul acesta, trebuie să facă legături, să-și pună întrebări. (…) Aici se pune o problemă etică – puterea imaginii de a face ceva real. Pe măsură ce imaginile devin din ce în ce mai abundente, realul nu devine mai real. La început te emoționează, te face să devii mai implicat, războiul, să zicem, e aproape de tine, dar pe măsură ce abundența imaginilor crește, intervine cumva tendința de a dilua realul.”

https://www.youtube.com/channel/UCbC69KdQkufZEf_3m_h-42A

***
Activitățile desfășurate în cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu sunt posibile cu susținerea financiară a Consiliului Județean Sibiu.

#BibliotecaAstra #AstraSibiu #AstraTransylvania #Sibiu #Hermannstadt #Romania #consiliuljudeteansibiu #astralibrary #library #reading #lectură #cultură #educatie #cercetare #comunicare #scriitoriromâni #LansareDeCarte #EdituraHumanitas #SebastianSifft #Copiacarbon #autoriromani

 

Leave a Reply