Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„La orice vârstă, omul este o ființă care se hrănește cu povești” (Rabindranath Tagore)

Pe data de 28 mai 2021, elevii clasei a V-a A de la Școala Gimnazială Nr. 4 Sibiu, s-au bucurat de… „sfoara virtuală” care a poposit la Filiala Bâlea.

Inițiat de Centrul de excelență pentru Copii și Tineret de la Biblioteca Județeană „George Barițiu” din Brașov, proiectul „Prietenie…pe…o…sfoară…virtuală” promovează literatura pentru copii și cărțile din colecțiile bibliotecilor, stimulând interesul pentru lectură în rândul celor mici. Ediția a IX-a are ca temă viața și opera celebrului autor român, Petre Ispirescu.

Elevii au urmărit prezentarea volumelor scrise de acesta, repere fiind cărțile din colecțiile bibliotecii de la Filiala Bâlea.

Petre Ispirescu (1830-1887) a fost un editor, folclorist, povestitor, scriitor și tipograf român recunoscut în special datorită activității sale de culegător de basme populare românești pe care le-a repovestit cu un har remarcabil. Opera lui Petre Ispirescu este una din cele mai însemnate opere ale literaturii române, mai ales datorită lucrării sale principale, culegerea „Legende sau basmele românilor”, ce cuprinde 37 de basme care a apărut în anul 1882 cu o prefață de Vasile Alecsandri. (sursa)

În partea a doua a activității, două dintre eleve, Ana-Maria Coman și Teodora Jianu, au citit snoava „Povestea lui Ștefan-Vodă și a credinciosului său Nouraș”. Întrucât aceasta este o poveste populară, participanții au primit explicațiile necesare în vederea înțelegerii aprofundate a textului. După lectura poveștii, elevii au colorat, la alegere, planșe care au ilustrat imagini din basmele lui Ispirescu. Povești, autori de literatură pentru copii, voie bună, atenție, bună dispoziție și dorință de cunoaștere sunt câteva cuvine care descriu activitatea desfășurată astăzi.

Mulțumim elevilor participanți, doamnei Simona Grama, cadru didactic și părinților care sunt permanent preocupați de educația și instruirea tinerei generații!

Mulțumim, de asemenea, Consiliului Județean Sibiu pentru susținerea tuturor activităților derulate în cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu și filialelor acesteia, dar și Bibliotecii Județene Brașov pentru proiectul propus!

Material realizat de Daniela Sava, bibliotecar
Filiala Bâlea