Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

James Bowen:

  • Un motan pe nume Bob, trad. Ana-Maria Man, Iași: Polirom, 2017;
  • Lumea văzută de Bob, trad. Ana-Maria Man, Iași: Polirom, 2016;
  • Un dar de la motanul Bob, trad. Ioana Georgescu, Iași: Polirom, 2017.

1

De data aceasta nu voi mai prezenta fiecare carte în parte, deoarece toate trei redau povestea unui tânăr englez, pe nume James Bowen și prietenia emoționantă dintre acesta și motanul Bob, prietenie care s-a dovedit nu doar benefică, ci chiar salvatoare. Dincolo de povestea impresionantă pe care o descriu și care tratează un subiect sensibil, și anume drogurile și consecințele pe care acestea le au asupra celor care le consumă, cele trei volume au și o notă de umor, datorată motanului Bob, apărut „la momentul potrivit” în viața tânărului James.

Născut în 1979, în Surrey, James Bowen trăiește în prezent la Londra. În copilărie, după divorțul părinților, se mută împreună cu mama în Australia, însă din cauza inadaptării la mediul de acolo, se întoarce în Anglia, în 1997, unde ajunge să trăiască pe străzi, deoarece nici aici nu reușește să-și construiască o viață decentă. Din disperare, în încercarea de a se desprinde de realitatea derutantă, devine dependent de heroină.

Cauzele acestei situații sunt divorțul părinților, care a produs o traumă teribilă asupra tânărului, și schimbarea frecventă a domiciliului și a școlilor. Acestea au contribuit la instabilitatea emoțională și pierderea încrederii în sine, determinându-l pe James Bowen să recurgă la consumul de droguri, ajungând până la dependență. Însă, acesta este un refugiu iluzoriu la care recurg tinerii din dorința de a se distra, de a scăpa de realitatea înconjurătoare, nefiind conștienți de efectele devastatoare pe care le are consumul de droguri nu doar asupra lor, ci și asupra celor care-i înconjoară (familie, prieteni, colegi).

Am putea spune că tânărul prezentat în cărțile enumerate mai sus reprezintă un caz fericit. Nu pentru faptul că s-a drogat și a devenit dependent, ci pentru că a conștientizat că are o problemă și a avut voința necesară și dorința de a face o schimbare în acest sens. El s-a înscris într-un program guvernamental de susținere a dependenților de droguri, care oferea anumite facilități: un adăpost, acces gratuit la tratament, vânzarea unei reviste pentru o oarecare susținere financiară, etc.

În adăpostul primit, tânărul James îl întâlnește pe motanul Bob (care poartă numele unui personaj celebru din filmul „Twin Peaks”). Acesta îi va deveni cel mai bun prieten și îl va însoți pe tânăr pretutindeni, cei doi ajungând să fie cunoscuți de întreaga Londră, de călătorii din autobuzul 73 și de turiștii care, trecând prin zonă, obișnuiau să facă filmulețe și poze cu ei, publicându-le apoi pe internet. Cu timpul, tânărul James ajunge să învingă dependența de heroină, afirmând că „tot ce i s-a întâmplat bun în viață i se datorează prietenului său cel mai bun, și anume motanului Bob” (James Bowen, „Un motan pe nume Bob”, coperta 3), devenind și un ambasador în lupta împotriva consumului de droguri, prin campaniile pe care le realizează după publicarea cărților.

Toate cele trei volume, fiecare reprezentând o autobiografie-bestseller, aduc la lumină povestea emoționantă a prieteniei dintre tânărul James și motanul Bob, dar și o imagine detaliată a vieții de pe străzile londoneze. Mesajul care răzbate din cele trei cărți este acela că viața trebuie prețuită, fiind un dar care nu trebuie irosit, consumând droguri și alte substanțe nocive.

„Viața este darul lui Dumnezeu pentru noi. Modul în care o trăim este darul pe care noi îl facem lui Dumnezeu.”(Michelangelo Buonarroti)

Cei interesați să afle mai multe informații despre cele două personaje sunt invitați să acceseze: www.hodder.co.uk și contul Twitter al lui Bob: @streetcatbob.

Un material de specialitate cu privire la consumul de droguri și efectele lui asupra creierului este disponibil la adresa web: https://www.medlife.ro/articole-medicale/consumul-de-droguri-de-la-abuz-la-dependenta-si-efectele-asupra-creierului.html

***

Toate proiectele și evenimentele derulate în cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu sunt realizate cu susținerea Consiliului Județean Sibiu.

Material realizat de Daniela Sava, bibliotecar
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu – Filiala Bâlea

2