Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Poveștile te fac să gândești și să visezi; cărțile te fac să vrei să pui întrebări”.
(Michael Morpurgo)

Michael Morpurgo:

  • Calul de război, trad. Oana-Celia Gheorghiu, București: Editura Rao, 2012;
  • Regatul lui Kensuke, trad. Mirela Buruiană, București: Nemira Publishing House, 2017;
  • Povestea lui Robin Hood, trad. Alexandra Florescu, București: Nemira Publishing House, 2017;
  • Leul–Fluture, trad. Oana Ionașcu, București: Nemira Publishing House, 2019;

 

Autorul Michael Morpurgo s-a născut în anul 1943, a făcut școala la Londra, în Sussex și Canterbury. A  studiat limbile engleză și franceză la Universitatea din Londra și a fost mulți ani profesor în Kent, unde și-a descoperit adevărata vocație. Astăzi Michael Morpurgo este unul din cei mai cunoscuți și îndrăgiți scriitori de literatură pentru copii și tineret din Marea Britanie. A scris peste o sută de cărți și a câștigat numeroase premii, printre care Smarties Award, Blue Peter Book Award și Whitebred Award, iar în 2006 i s-a acordat Ordinul Imperiului Britanic. Poveștile sale au fost adaptate de multe ori pentru scenă sau micul ecran, iar între 2003 și 2005 a fost Children Laureate, rol care l-a purtat prin toată Marea Britanie ca să le inspire copiilor bucuria de a citi povești.

1

„Calul de război” este o poveste impresionantă despre război, prietenie, loialitate și curaj. Acțiunea romanului se petrece în timpul Primului Război Mondial. Ceea ce se poate remarca încă de la începutul cărții este faptul că naratorul acesteia nu este o persoană, ci un cal. Astfel, personajul central al cărții vorbește despre propria călătorie (pe care o face din momentul vânzării lui, în ziua târgului de cai, până la finalul războiului), despre tragediile la care asistă în decursul anilor de război și despre faptele lui de vitejie. În anul 1914, „un mânz slăbuț, pe jumătate pursânge, aproape roșu cu o stea albă ce-i împodobea fruntea” este vândut, la vârsta de 6 luni, pe trei guinee, unui fermier pe nume Jeremy Irvine, „cam băut”, pentru a-l ajuta la munca câmpului. Fermierul are un băiat de 13 ani, Albert, care a îndrăgește calul din prima clipă și îl numește Joey pentru că rimează cu Zoey, „iapa bătrână” din grajdul lor și pentru că „i se potrivește acest nume”, după cum îi spune el căluțului. Cei doi cresc împreună, iar între ei se înfiripă o prietenie strânsă care va dura peste ani.

La începutul războiului, armata rechiziționa cai pentru a-i trimite pe câmpul de luptă, și astfel tatăl lui Albert, care avea mare nevoie de bani pentru fermă și întreținerea familiei îl vinde pe Joey căpitanului Nicholls, alături de care va deveni martorul nenumăratelor tragedii din timpul marilor bătălii date pe pământ francez. Albert este de-a dreptul mâhnit de gestul tatălui său și dorește să se înroleze în armată, ca să fie alături de calul lui, însă este prea tânăr, avea pe atunci doar șaisprezece ani, iar în armată erau înrolați băieții de cel puțin 17 ani. Căpitanul îi promite că va avea mare grijă de el. După ce împlinește această vârstă, Albert se înrolează cu speranța că-și va regăsi calul și-l va readuce înapoi la Devon. Pe tot parcursul războiului, Joey impresionează pe toată lumea prin curajul de care dă dovadă. Potrivit Historia.ro, „în Primul Război Mondial au murit 9 milioane de combatanți, 7 milioane de civili și 8 milioane de cai de luptă. A fost unul dintre cele mai mortale conflicte din istorie. Pe timp de război, calul era cel mai bun prieten al omului și cel mai prezent animal pe câmpul de luptă, fie că trăgeau carele, transportau echipament sau mergeau la luptă cu soldații”. Dezvoltarea tehnologică în domeniul militar a făcut ca situația de pe front să fie mai periculoasă pentru cai decât pentru oameni. Spre exemplu, „într-o singură zi, în 1916, în timpul bătăliei de la Verdun din Franța, au murit aproximativ 7000 de cai, dintre care aproximativ 100 au murit în urma unei explozii provocate de tunurile navale franceze. Alte sute de cai au murit din cauza extenuării, a bolilor sau atacurilor cu gaze toxice, iar numărul lor ar fi fost mult mai mare dacă nu ar fi existat unitățile veterinare. În cazul armatei britanice, acestea au tratat mai bine de două milioane și jumătate de cai răniți, dintre care 75% s-a putut întoarce la serviciu”.

Un episod impresionant din carte este cel legat de relatarea despre prietenia și susținerea dintre calul Topthorn și Joey pe câmpul de luptă, cei doi cai fiind considerați cei mai buni din tot regimentul de cavalerie și, de asemenea, finalul este punctul forte al cărții. Întrebarea care se pune este: se vor reîntâlni cei doi prieteni, Albert și Joey la finalul războiului? Ei bine, dragi copii, vă las pe voi să descoperiți acest lucru, invitându-vă să lecturați cartea „Calul de război”.

Important de menționat este faptul că, în 2011, „Calul de război/de luptă” a fost ecranizat, în regia lui Steven Spielberg, și nominalizat de 6 ori la Premiile Oscar. Pe parcursul filmărilor au fost folosiți 14 cai doar pentru rolul Joey, 4 pentru Topthorn și până la 280 de cai pentru a filma o scenă din film

(https://ro.wikipedia.org/wiki/Calul_de_lupt%C4%83_(film)).

2

„Regatul lui Kensuke”, pe care eu personal l-aș numi „Un alt Robinson Crusoe” sau „Un Robinson Crusoe modern”, relatează povestea lui Michael, un băiat de 11 ani, care, împreună cu părinții și câinele său, Stella Artois pornesc în aventura vieții lor la bordul navei Peggy Sue, realizând înconjurul lumii pe apele albastre. Ei pornesc din Marea Britanie, traversează Atlanticul până în Brazilia, ocolesc apoi Africa prin sud, ajungând până în Australia. Călătoria pe mare a celor patru personaje este plină de peripeții, dar și de momente frumoase, unice în viață. Michael, la rândul lui, va avea propria aventură în care, ca orice erou, va trebui să izbândească singur. Această aventură începe într-o noapte când, printre zgomotele mării agitate, vântul aduce cu el o melodie misterioasă… Partea în care este prezentată întâlnirea dintre Kensuke și Michael și aventurile de pe insulă consider că e cea mai frumoasă, iar cei care au citit cartea „Robinson Crusoe” vor înțelege și de ce. Vă invit, dragi copii, să lecturați „Regatul lui Kensuke” și să vă alăturați aventurilor trăite de Michael și de câinele său, Stella Artois.

7

„Proscrisul. Povestea lui Robin Hood” este o carte care face referire la povestea lui Robin Hood, dar este ușor adaptată, cu asocieri între două planuri: cel prezent (asocierea tânărului de la începutul și finalul cărții) și cel trecut (povestea lui Robin). Cartea debutează cu scena prezentării unui tânăr, care, în urma unei furtuni, descoperă faptul că stejarul lui preferat a fost smuls din rădăcină, la rădăcina acestuia găsind niște oseminte, un corn și un vârf de săgeată. Este impresionat de vârful de săgeată, însă la vederea osemintelor i se face rău și leșină. Câteva momente mai târziu se trezește pe tărâmul lui Robin, în postura unui tânăr, rămas fără adăpost și pierdut într-o pădure întunecată și amenințătoare, unde va fi salvat de o bandă pestriță de proscriși. Dorința lui cea mai mare este să-și elibereze tatăl din mâinile șerifului de Nottingham, să le facă dreptate năpăstuiților și să pună capăt o dată pentru totdeauna tiraniei  șerifului de Nottingham. Alături de prietenii săi, Robin găsește curajul de a deveni un erou de legendă. La final, tânărul, descoperă că totul a fost numai un vis și, pentru a nu uita acest vis frumos, el plantează o ghindă în locul copacului dezrădăcinat, care se va transforma peste ani într-un falnic stejar.

Amintim aici câteva informații interesante despre Robin Hood şi legenda sa:

  • Robin Hood este unul din cele mai populare personaje din folclor, dar nu se ştie dacă a existat cu adevărat, mai ales că numele de Robin sau Robert era foarte comun la acea vreme.
  • Cuvântul „șerif” (sheriff) se trage din „Shire Reeve”, desemnând titlul celui care colecta taxele pentru rege. Evident nepopular printre oamenii obișnuiți, șeriful a devenit antagonistul lui Robin Hood.
  • Legenda spune că Robin Hood și banda sa trăiau în pădurea Sherwood și foloseau Marele Stejar ca ascunzătoare, dar la acea vreme, copacul ar fi fost doar un puiet.
  • Povestea lui Robin Hood a rămas populară pentru că s-a adaptat mereu. Versiunile inițiale se axau pe curajul său în luptă şi pe priceperea sa în utilizarea arcului, abia mai târziu adăugându-se povestea de dragoste şi faptul că Robin fura de la bogați ca să-i ajute pe cei săraci.
  • Legenda lui Robin Hood a fost adaptată pentru micul şi marele ecran de cel puțin 68 de ori. (sursa: https://nemi.ro/5-lucruri-interesante-despre-robin-hood/)

Cu siguranță, lectura acestei cărți, care poate fi consultată și pe platforma electronică Cloud Library, va aduce bucurie copiilor care vor fi purtați pentru scurt timp pe tărâmul lui Robin Hood.

4

Leul – fluture este o carte unică despre animale unice, care va înduioșa sufletele tuturor, copii și adulți deopotrivă.”  (Virginia McKenna)

„Leul – fluture” prezintă o poveste minunată despre prietenia dintre un băiat pe nume Bertie și un pui de leu alb din savana africană. Bertie s-a născut în Africa de Sud, la o fermă îndepărtată, în apropierea unei localități numite Timbavati. Într-una din zile, pe când băiatul stătea cocoțat pe ramurile copacului său, zărește o leoaică ce cobora împreună cu puiul ei la iaz. Băiatul a observat că puiul era de un alb strălucitor. De bucurie, fuge acasă pentru a le povesti părinților că a văzut un pui de leu alb, însă nimeni nu-l crede, deoarece părinții spuneau că nu există lei albi. La scurt timp după această întâmplare, leoaica este împușcată și astfel puiul este adoptat și crescut de familia lui Bertie. Când vine vremea ca Bertie să înceapă școala, părinții decid să vândă puiul de leu unui francez care avea un circ. Bertie suferă îngrozitor fiindcă trebuie să se despartă de puiul de leu, însă se consolează cu ideea că va fi bine îngrijit… Și de aici, dragi copii, vă las să descoperiți singuri continuarea poveștii și, mai ales, motivul pentru care volumul se numește „Leul-fluture”.

Michael Morpurgo este unul din cei mai talentați povestitori britanici contemporani. Farmecul romanelor sale constă atât în plăcerea de a povesti, cât și în ușurința cu care le deschide copiilor apetitul pentru aventură și cunoașterea unor lumi trecute sau exotice.

Daniela-Carmen Sava, bibliotecar
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu,
Filiala Bâlea