Lauren Myracle, Momentul nostru infinit, trad. de Shauki Al Gareeb, București, Editura Trei, 2016.
„Să înclini balanța spre iubire, înseamnă să trăiești o viață echilibrată”. – Elizabeth Gilberth, scriitoare americană
Lauren Myracle s-a născut la data de 15 mai 1969, la Brevard, Carolina de Sud și provine dintr-o familie numeroasă. A crescut în Atlanta, Georgia, unde a urmat Colegiul Trinity. Myracle a obținut licența în Engleză și Psihologie la Chapel Hill, Universitatea din Carolina de Nord, apoi a urmat un doctorat în Engleză la Universitatea de Stat din Colorado unde a și predat doi ani. A făcut, de asemenea, un Master of Fine Arts pentru Copii și Adolescenți la Colegiul Vermont. A participat și la un program numit JET Programme în Japonia, un program de predare a limbii engleze în rândul copiilor japonezi (https://en.wikipedia.org/wiki/JET_Programme).
De atunci, autoarea a scris numeroase cărți pentru copii și adolescenți, inclusiv cele mai bine vândute cărți pentru fete de pe Internet: ttyl, ttfn și l8r, g8r și seria de jurnale Winnie.(http://www.laurenmyracle.com/about). La editura Trei au apărut volumele „Fulgi de iubire, Trei povești romantice de Crăciun” (scris împreună cu John Green și Maureen Johnson) și „Cum să fii o fată rea” (scris împreună cu E. Lockhart și Sarah Mlynowski), cărți pe care le puteți găsi în colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, sediul central și filiale.
„Momentul nostru infinit” este una dintre cele mai frumoase și sensibile povești despre „prima iubire” și „primul sărut” din viața adolescenților. Mai mult decât atât, este o carte despre deciziile pe care tinerii trebuie să le ia la terminarea liceului și, nu în ultimul rând, este o carte despre părinți buni, protectori, care-și susțin copiii în alegerile pe care le fac, dar și despre părinți care-și abandonează copiii, părinți iresponsabili care nu reușesc să-și gestioneze propria lor viață, ca să nu mai vorbim de cea a copiilor lor, după cum veți vedea din paginile cărții.
Galeria de personaje care apare în carte este destul de cuprinzătoare. Personajele principale ale cărții sunt doi tineri – Wren Gray și Charlie Parker, absolvenți ai liceului Atlanta’s Southview, între care se înfiripă o iubire sinceră, adevărată care transcende lumile din care provin cei doi tineri. Mai apar ca personaje în prim plan, Tessa Haviland, prietena cea mai bună a lui Wren și prietenul acesteia, P.G. De asemenea, sunt menționați tangențial și părinții personajelor, accentul punându-se pe părinții lui Wren și pe părinții adoptivi ai lui Charlie. Apare însă și un personaj negativ în carte, personaj care nu putea să lipsească, în persoana Starrlei, cealaltă fată din viața lui Charlie, pe care acesta o întâlnește în timpul clasei a VIII-a. Această „falsă prietenie” va tensiona acțiunea cărții la un moment dat, dar, în cele din urmă, va ajuta la clarificarea sentimentelor personajelor principale ale cărții și a alegerilor pe care acestea urmează să le facă cu privire la viitorul lor.
Wren Gray provine dintr-o familie bună, „o fată cu haine de la J. Crew”, mama ei lucrează într-o prestigioasă universitate, numită Emory, unde a fost admisă și Wren la Facultatea de Medicină, deoarece dorea să devină medic, încă de la vârsta de 10 ani. La absolvirea liceului părinții i-au oferit o mașină fetei, drept recunoștință pentru rezultatele strălucite la învățătură, pentru admiterea la Emory și pentru că a respectat acordul pe care l-au făcut cu privire la faptul că trebuie să-și vadă de școală și să stea departe de băieți până la absolvirea liceului, lucru pe care Wren l-a respectat.
”La început își dorise să meargă la Emory, apoi s-a răzgândit. Voia să-și mulțumească părinții, dar în același timp se săturase să le facă pe plac. Tânjea să dețină controlul asupra propriei vieți, nu să fie o extensie a mamei și a tatălui ei, și își dorea cu ardoare să facă ceva îndrăzneț, ceva care să conteze, ceva care să-i ajute pe alții într-un mod instantaneu și intangibil”. (p. 14). De aceea, Wren s-a înscris într-un program numit Project Unity, pe o durată de un an de zile până când își clarifica gândurile cu privire la ce avea să facă mai departe cu viața ei.
„Project Unity – program guvernamental pentru munca de voluntariat, unde toate cheltuielile sunt decontate, ba mai mult, se plătea și un salariu. Voluntarii erau trimiși în Africa, Guatemala sau Mexic. Wren a ales Guatemala, ca opțiune și s-a înscris ca să le predea engleză celor mici”. (pp. 38-39).
Charlie Parker (nume similar cu cel al faimosului cântăreț de jazz, unul din preferații lui Wren și ai tatălui ei), spre deosebire de Wren, provine dintr-un mediu mult inferior ei, a fost abandonat de mama lui biologică într-un garaj, la vârsta de trei ani, a fost plimbat prin mai multe orfelinate și familii adoptive, dar, în cele din urmă, a ajuns într-o familie iubitoare, Chris și Pamela fiind genul de părinți care nu au avut șansa să aibă proprii copii, fapt pentru care l-au înfiat pe Charlie, iar mai târziu pe Dev, fratele, pe care Charlie îl va iubi și-l va proteja mereu, în ciuda faptului că se afla într-un scaun cu rotile. Chris și Pamela nu puteau să găsească doi copii mai potriviți pentru sufletele lor, decât Charlie și Dev, în ciuda tuturor dificultăților prin care aveau să treacă împreună. Charlie, în ciuda faptului că a trecut prin atâtea încercări, a devenit un băiat frumos, nu doar în exterior, ci mai ales în interior, era amabil, protector și responsabil. În timpul liber îl ajuta pe Chris, tatăl lui adoptiv la atelierul pe care-l deținea pentru a prelucra diferite piese de mobilier, iar la terminarea liceului, a ales să meargă la Georgia Tech, un Institut de tehnologie din cadrul Universității din Atlanta, Georgia.
Povestea de iubire dintre Wren și Charlie începe practic la spital, unde cei doi se întâlnesc după incidentul care s-a petrecut cu Charlie când s-a tăiat la mână cu o mașină de frezat în atelierul lui Chris. Firul poveștii ne poartă prin viața celor doi tineri și a momentelor în care iubirea lor se înfiripă și crește, sentimentele lor se împletesc sau intră în contradicție, în funcție de contextele în care se mișcă. Ca o concluzie, cartea scrisă de Lauren Myracle, „Momentul nostru infinit”, este după cum spunea și David Levithan „una dintre cele mai intense povești de dragoste despre adolescenți pe care le-a citit el vreodată”.
Dragi adolescenți, vă așteptăm cu drag să treceți pragul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu pentru a împrumuta cartea prezentată și pentru a vă delecta cu lectura acesteia!
***
Proiectele și activitățile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu se desfășoară cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.
Daniela Sava, bibliotecar
Filiala Bâlea